Při grilování by neměl tuk kapat do ohně

aktualizováno 
-
Snad každý ví, že klobásy ve stáncích jsou tučné. Již méně příznivců těchto vonících uzenin asi ví, že nevhodnou tepelnou přípravou se v nich mohou zvýšit rakovinotvorné látky - polycyklické aromatické uhlovodíky, jejichž množství je v syrových uzeninách zanedbatelné. Vliv různých kulinářských úprav na obsah rakovinotvorných látek měl ověřit test MF DNES. Z jeho výsledků vyplynulo, že nehraje roli, zda si koupí zákazník klobásu ohřívanou ve vodě, mikrovlnné troubě, fritovanou nebo grilovanou na elektrickém grilu. Obsah karcinogenů se totiž při těchto způsobech přípravy nezvyšuje. Hodnoty,které naměřili pracovníci Ústavu chemie a analýzy potravin VŠCHT v Praze, kde test probíhal, zůstaly hluboko pod přípustným hygienickým limitem. Z různě upravovaných klobás, kuřat a gyrosů, které redaktoři nakoupili v pražských a brněnských stáncích a prodejnách v polovině května, dopadly nejhůře klobásy grilované nad plynovými hořáky. Při tomto způsobu totiž tuk skapává přímo do ohně. I u nich však byly naměřené hodnoty šestkrát nižší, než kolik připouští norma. Současně s testem proběhl srovnávací pokus, který měl napodobit tradiční přípravu buřtů nebo klobás v přírodě. Jeho výsledky mohou překvapit zejména toho, kdo se stánkům vyhýbá obloukem, protože si myslí, že na zahradním grilu si klobásy připraví zdravěji. Ukázalo se,že opékání špekáčků nad ohněm nebo grilování klobás na roštu nad řeřavými uhlíky je mnohem nezdravější než všechny způsoby přípravy, které používají stánkaři. »Technologie používané ve stáncích jsou relativně bezpečné, rizikové jsou ale případy,když ze špekáčku kape olej do plamene,« říká Jana Hajšlová z VŠCHT, pod jejímž dohledem test probíhal. Spíše než špatná příprava číhá u stánků na zákazníka jiné nebezpečí. Pod názvem »grilovaná« nebo »opečená« klobása se totiž občas skrývá i uzenina připravená zcela jiným způsobem. Například ve stánku na pražském autobusovém nádraží Na Knížecí pojmenovali klobásu smaženou ve fritéze »Grilovaná klobása Radotín«. »Grilovaný párek na lávě«, který prodávají na Masarykově nádraží v Praze,je ve skutečnosti opečený na roštu nad plamenem.

Autor:

Daňové přiznání 2019

Do 1. dubna musí podat daňové přiznání osoby samostatně výdělečně činné, ale i zaměstnanci (více zde). Využijte interaktivní formulář pro daňové přiznání za rok 2018.

Nejčtenější

Inspekce zveřejnila tři restaurace s podivným původem hovězího masa

Ilustrační snímek

Od propuknutí kauzy s nevyhovujícím hovězím polským masem provedla Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI)...

Zaplatil letenku, ale letěl jenom kus cesty. Lufthansa ho za to žaluje

Zaměstnanci pobočka letecké společnosti Lufthansa na letišti ve Frankfurtu

Německá letecká společnost Lufthansa žaluje jednoho ze svých pasažérů. Nelíbí se jí, že cestující ve snaze získat...

Máme o 30 procent hostů méně, podáme dvě žaloby, říká restauratér Moťovský

Restaurace U Moťáka v pražském Karlíně. (7. února 2019)

Pražská restaurace U Moťáka se chystá na dvojitou odvetu za to, že se její jméno objevilo v kauze dovozů pochybného...

Ta železnice je zelená katastrofa. Vraťte miliardy, žádá Trump Kalifornii

Ilustrační snímek

Prezident Donald Trump a guvernér Kalifornie Gavin Newsom se ve středu dostali do sporu na Twitteru kvůli masivnímu...

Husákovy hradby. Symbol minulého režimu poskytl domov milionům Čechů

Sídliště na Slezském předměstí v Hradci Králové (5.2.2019).

Pozůstatek minulého režimu v podobě rozsáhlých betonových sídlišť bývá často kritizován jako nevzhledné, nekvalitní či...

Další z rubriky

TEST DNES: Úplné výsledky testu rozvozu jídla

Ilustrační snímek

MF DNES otestovala firmy zprostředkující dovoz obědů, případně restaurace, které jídlo rozvážejí. V Praze jsme...

Energetické nápoje pije každý desátý sedmák v Česku, zjistili vědci

Energetické drinky.

Slazené nápoje jsou u dětí několik let na ústupu. Vědci z Univerzity Palackého v Olomouci ovšem varují před jejich...

Další polská stopa? Veterináři zachytili 320 kilo problematického masa

Food sniffer měří vepřové, hovězí, drůbeží i rybí maso.

Veterináři na Moravě zachytili na dvou místech celkem 320 kilogramů problematického drůbežího a vepřového masa. Bylo...

Najdete na iDNES.cz