Z potravin meziročně nejvíce zdražila eidamská cihla, naopak výrazně zlevnil...

Z potravin meziročně nejvíce zdražila eidamská cihla, naopak výrazně zlevnil celer. | foto: koláž iDNES.cz

Eidam poráží máslo. Od loňska zdražil ještě víc

  • 488
Desítky procent si spotřebitelé nepřiplácejí jen u másla. V meziročním srovnání ho trumfuje sýr eidam. Výrazně se ale prodraží i cukr, vejce nebo bůček. Zlevnil naopak zeleninový základ na svíčkovou. Přinášíme žebříček potravin, které za rok nejvíce zdražily.

Eidamská cihla za rok podle Českého statistického úřadu zdražila o třetinu. Cena za kilogram se zvedla ze 102 na téměř 137 korun. Eidam tak vede žebříček potravin, které meziročně nejvíce zdražily.

„Důvody zdražení eidamu jsou podobné jako u másla. Týká se to především 45procentního sýru,“ vysvětlil Jiří Kopáček, předseda Českomoravského svazu mlékárenského. Máslo zdražilo kvůli zvýšení výkupní ceny mléka a nedostatku smetany (čtěte Pod 43 Kč už máslo nebude, zdraží i cukroví).

Kilo másla zdražilo meziročně o třicet procent. Čtvrtkilová kostka vyjde v průměru na 45 korun, před rokem stála 35 korun. Třetí položkou, která nejvíc nabývá na ceně, je kiwi, jehož cena je vyšší téměř o 27 procent. Přísun vitamínu C lze ale bez větších nákladů nahradit citróny, které oproti loňsku naopak o 24 procent zlevnily.

Které potraviny meziročně nejvíce zdražily
PoložkaMnožstvíCena 08/2016Cena 08/2017Změna v %
Eidamská cihla1 kg102,44136,9533,69
Máslo čerstvé1 kg139,25181,6730,46
Kiwi1 kg56,5971,7226,74
Cukr krystal1 kg16,720,2321,14
Cukr moučka1 kg18,3822,2621,11
Polévka guláš.100 g17,0820,3218,97
Vejce10 ks28,0733,3218,70
Okurky salátové1 kg38,3144,7916,91
Brokolice1 ks24,2727,914,96
Vepř. bůček1 kg80,59 92,64 14,95
Pramen:  ČSÚ

Malou záhadou je zdražení cukru o 21 procent. Zdá se totiž, že zdražil kdesi na cestě mezi výrobci a pulty obchodů. „Cukr zlevnil. Musíte se ale obrátit na supermarkety a všechny ostatní, kdo ho draze prodávají, my to nejsme,“ řekl iDNES.cz Oldřich Reinbergr, předseda představenstva největšího cukrovaru v zemi Tereos TTD.

Výrazně, o téměř 19 procent, šla nahoru také cena vajec. Důvodem je podle Českomoravské drůbežářské unie (ČDU) aféra vajec s bakteriemi salmonelózy, kvůli níž na konci loňského roku obchodní řetězce musely stahovat z pultů miliony kusů od polského dodavatele Fermy Drobiu Wozniak (více čtěte zde). Tento výrobce pak vybíjel chovy.

„Cena vajec je podobná v celé Evropě. Vajec je po listopadové aféře v Polsku na trhu nedostatek,“ vysvětlila předsedkyně představenstva ČDU Gabriela Dlouhá. Česká republika je ve vejcích soběstačná jen ze zhruba 75 procent a velkou část dodávek zajišťuje právě z Polska, jde zhruba o polovinu dovozů. Vejce kontaminovaná jedovatým insekticidem fipronil naopak prý podle ní už s cenou nezahýbala.

Položkou, která naopak ušetřila lidem nejvíce peněz, byl celer. Ten zlevnil o více než 25 procent. Spolu se zhruba o pětinu levnější cibulí a mrkví tak spotřebitelé vydají méně peněz třeba do základu na svíčkovou nebo polévku.

Které potraviny meziročně nejvíce zlevnily
PoložkaMnožstvíCena 08/2016Cena 08/2017Změna v %
Nealko ovocné1 l17,7416,55-6,71
Bramborové lupínky200g45,5842,21-7,39
Švestky sušené1kg215,89199,38-7,65
Ovocný likér1l243,41221,66-8,94
Brandy1l365,82310,67-15,08
Zelí hlávkové bílé1kg15,312,67-17,19
Cibule suchá1kg16,2613,15-19,13
Mrkev1kg20,5715,73-23,53
Citrony1kg65,3849,75-23,91
Celer1kg31,73 23,62 -25,56
Pramen:  ČSÚ