Cigarety znovu čeká vyšší daň. Poslanci se přou, který typ zdraží a o kolik

  11:12
Poslanecká sněmovna má před schvalováním daňového balíčku. V jeho rámci se bude opět rozhodovat o spotřební dani na tabákové výrobky. Kuřivo v příštím roce znatelně podraží, otázkou je, které a o kolik. Zda zahřívané cigarety, které jsou podle některých zákonodárců méně zdravé, než vypadají, nebo surový tabák, u něhož by se podle jiných poslanců měla dorovnat daň vzhledem ke klasickým cigaretám.
Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Reuters

Vládní návrh připravený ministerstvem financí počítá s tím, že se v příštím roce cigarety zdraží o čtyři koruny. Ke stejnému navýšení ceny by mělo dojít i v roce 2022 a 2023. Surový tabák by měl podle vládního návrhu zdražit v roce 2021 a 2022 o pět korun a za tři roky o šest korun. V případě zahřívaných cigaret je návrh nejbenevolentnější, podle něj by se tento tabákový výrobek zdražoval každý rok jen o jednu korunu.

S tím však nesouhlasí Iva Nevludová, bývalá členka SPD a nynější nezařazená poslankyně. Podle ní by se nejvíc měl zdražovat právě zahřívaný tabák – v příštím roce o dvacet korun a v následujících dvou letech o sedm korun. Podle poslankyně je představa, že jde o zdravější typ kouření, mylná. A proto návrh předkládá.

Polovina kuřáků mentolek přešla po zákazu na alternativy, přestal zlomek

„Jde o jeden z největších omylů, o informaci, kterou u nás argumentuje největší distributor těchto výrobků, což je Philip Morris. On i na svých webových stránkách deklaruje, že jsou zahřívané cigarety méně škodlivé neboli ‚zdravější‘. To ale není pravda, v zahřívaných cigaretách není tabák, ale jsou tam tabákové směsi obohacené o aditiva, která zvyšují návykovost rychlostí, kterou se nikotin dostane do těla,“ tvrdí Nevludová a odvolává se na analýzy Světové zdravotnické organizace a na profesorku Evu Králíkovou z českého Centra pro závislé na tabáku.

Podobný názor má i poslanec za ANO Marek Novák. Jeho pozměňovací návrh se shoduje s vládním až na zmiňované zahřívané cigarety. Ty by Novák v příštím roce zdanil devíti korunami a v dalších letech sedmi a šesti korunami. Argumentuje tím, že poměr zdanění zahřívané a klasické cigarety je nyní na úrovni 22 procent. 

„To je naprosto směšné,“ komentuje Novák. „Není to tím, že by zahřívané cigarety byly zdravější. Veškeré studie, které toto tvrdí, vycházejí od jediného zdroje a to je výrobce Philip Morris International. Studie, kterou si udělá výrobce, podle mě nejsou relevantní,“ říká Novák s tím, že by bylo nejlepší zdanit zahřívané cigarety stejně jako ty klasické.

Řezaný tabák v hledáčku poslanců

Největší pravděpodobnost na úspěch má nejspíš návrh místopředsedy klubu ODS Zbyňka Stanjury. Podpořil ho totiž rozpočtový výbor. Stanjura by v příštím roce zdanil nejvíce surový tabák, a to o jedenáct korun. O osm korun by v roce 2021 zvedl daň na klasické cigarety a o dvě koruny daň na zahřívané cigarety. V dalších dvou letech by zvyšoval daně podobně jako vládní návrh.

Podle místopředsedy rozpočtového výboru Mikuláše Ferjenčíka z Pirátů se odborný tým bude finálně rozhodovat o tom, ke kterému návrhu se přikloní, až v pondělí. „Není totiž úplně zřetelné, které strany podporují jaký návrh. Situace je značně nepřehledná,“ říká Ferjenčík.

„Především si myslíme, že zdražování by mělo probíhat v menších skocích a zároveň dlouhodobě. Upřednostňujeme postupné zdražování třeba ve čtyřech letech místo jednorázových skoků. Navíc si nemyslíme, že by bylo vhodné nějak masivně zdražovat řezaný tabák,“ uvádí Ferjenčík.

Větší daňová zátěž automaticky nemusí znamenat, že se vybere více peněz. Když se to přežene, tak to zkrátka může přinášet menší příjmy než si zákonodárci plánují.

Štěpán Křečekhlavní ekonom BH Securities

Poslanec za ODS Marek Benda navrhuje zdražit řezaný tabák o deset korun a zahřívané cigarety o jedenáct korun. Nejméně by Benda zdražoval klasické cigarety, které nyní podléhají dani nejvyšší.

Nejpodstatnější navýšení u jednoho typu tabákových výrobků přináší pozměňovací návrh poslance za ANO Jana Volného. V příštím roce by podle jeho návrhu nejvíce zdražil surový tabák, a to o 82 korun. Výrobek by tak byl o šedesát procent dražší než nyní.

„Rozpor mezi klasickou cigaretou a řezaným tabákem je velký. Je to nesoulad a daň by se tímto měla dorovnat,“ argumentuje Volný. Přiznává však, že jde o podstatný skok. „Ve finále ještě uvidíme. V Poslanecké sněmovně jsou kompromisnější návrhy, které si myslím, že také mají své opodstatnění.“ Pozměňovací návrh Volného nicméně má podporu ministerstva financí.

Tabák dražší než v Německu

Dění okolo spotřební daně na tabák pozorně sleduje hlavní ekonom BH Securities Štěpán Křeček. Podle něj by poslanci neměli počítat s tím, že větší daň přinese do státní kasy více peněz. „Větší daňová zátěž automaticky nemusí znamenat, že se vybere více peněz. Když se to přežene, tak to zkrátka může přinášet menší příjmy než si zákonodárci plánují,“ uvádí Křeček.

Výpadek 90 miliard, z toho 22 obcím. Rada spočítala zrušení superhrubé mzdy

„Dostáváme se do roviny, kdy si příliš idealizujeme skutečné dopady na státní rozpočet,“ míní Křeček a odvolává se na fakt, že zvýšená daň na cigarety, která platí tento rok, do kasy očekávané inkaso nepřinesla. Nutno však říct, že důvodem jsou i zavřené hranice, kvůli kterým na nákup cigaret nemohli do českých příhraničních oblastí jezdit Němci a Rakušané.

Křeček kritizuje zejména návrh poslance Volného s tím, že by tak balení surového tabáku stálo víc než v Německu. „Nejenom, že by k nám nejezdili Němci si ho kupovat, ale naopak Češi by klidně mohli jezdit do Německa. Nakonec by se tak mohlo při vyšších sazbách daně vybrat u tohoto typu tabákových výrobků méně peněz, což návrh nepředpokládá,“ říká Křeček.

Podle něj je prostor pro zdražování u zahřívaného tabáku. „Nedívám se na to z hlediska zdravotního, ale z hlediska čistě ekonomického. Zvyšování zdanění zahřívaného tabáku by se do koncových cen plně nepromítlo, protože tabákové společnosti u nich mají výrazně větší marže, jelikož daň se vlastně vypočítává z množství tabáku v dané cigaretě,“ vysvětluje Křeček. „Jestliže deklarovaným cílem zákonodárců je vybrat více peněz do státního rozpočtu, tak právě u toho zahřívaného tabáku by toho šlo dosáhnout nejsnáze.“

Teplo z uhlí podraží o deset až třicet procent, říká zástupce tepláren

  • Nejčtenější

Konec nadvlády programátorů. Pozic ubývá, na jednu se hlásí stále víc lidí

16. března 2024

Premium Ochota firem splnit uchazečům skoro jakýkoli požadavek a velmi nízká konkurence. Tak by se ještě...

Výrazně zpomalte rychlovlaky, vzkazují obce k nové trati. A koleje chtějí skrýt

12. března 2024

Postavte rychlotrať v tubusu, a nebo na ní výrazně snižte rychlost. Tak by se daly zjednodušeně...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pořád Big Mac, ale už spíše Big Tech. Co ukázal výpadek u fastfoodového obra

16. března 2024

Když McDonald’s ve 40. letech minulého století poprvé otvíral, zákazníci vybírali menu z papírových...

Soláry, kam se podíváš. Elektrárnám dochází místo, musí být kreativní

17. března 2024  10:52

Elektřina ze slunce bude podle Mezinárodní agentury pro energii (IEA) v příštích několika...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Kofola sáhla do svého loga. Nově v něm bude hranaté srdce

13. března 2024  13:48

Nápojářská skupina Kofola po devíti letech sáhla k úpravě loga. Ikonický lísteček lékořice na svých...

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Cena kakaa se letos zdvojnásobila, čokoláda zdraží i skokově, věští analytici

19. března 2024  14:14

Cena kakaa se od začátku letošního roku zhruba zdvojnásobila a dostala se na rekordních více než 8...

Unilever chystá změny. Firma odděluje zmrzlinový byznys, zruší tisíce míst

19. března 2024  12:59

Britský výrobce potravin a spotřebního zboží Unilever oddělí své podnikání se zmrzlinou do...

Osm incidentů za dva týdny. Co se děje s letadly společnosti United Airlines

19. března 2024  11:28

Požár motoru způsobený nasátým plastovým obalem, ztráta pneumatiky krátce po startu nebo sjetí...

Trest pro exšéfa zadlužené Evergrande. Doživotně nesmí obchodovat s akciemi

19. března 2024  10:09

Chuej Kcha Jen, šéf zadlužené čínské realitní firmy China Evergrande, má celoživotní zákaz...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Byla to láska na první pohled, říká hvězda Gilmorek o manželství s modelkou

Milo Ventimiglia (46), představitel Jesse ze seriálu Gilmorova děvčata nebo Jacka Pearsona ze seriálu Tohle jsme my, je...