Plíčky školáky už nestraší

  12:10aktualizováno  12:10
Žádné plíčky na smetaně, smažené vemínko ani vepřové v kapustě. Tihle strašáci školních let dnešních dospělých už na jídelníčcích školních vývařoven nefigurují, hrachová kaše nebo...
Dítě, svačina, jídlo, zdraví  - ilustrační foto

Dítě, svačina, jídlo, zdraví - ilustrační foto - Dítě, svačina, jídlo, zdraví - ilustrační foto | foto: Profimedia.cz

popisek Jak jsou na tom školní jídelny?
Podívejte se na výsledky testu
Týdenní jídelníčky třinácti škol, které nabízely víc než stovku obědů, nás v redakci zaujaly natolik, že jsme se pustili do jejich bližšího zkoumání.

Co jsme z nich vyčetli?
Nejčastěji nabízejí maso. Ze 115 pokrmů ho obsahovalo 72: 25x se vařilo z vepřového, 17x z drůbežího, 13x z hovězího, 12x to bylo maso mleté, 4x uzené a jedenkrát králík. Ryby se objevily desetkrát. A 33 pokrmů se obešlo bez masa.

Z bezmasých pokrmů deset bylo sladkých – buchty s povidly, vdolky, žemlovka, bramborové šišky s mákem, rýžová kaše, buchtičky s krémem..., ale třeba i kuskusový nákyp s meruňkami. Smažený sýr stál na jídelníčku kupodivu jen jednou. Smažených jídel vůbec nebylo tolik, jak by si děti určitě přály – smažilo se jen devětkrát.


Co vaří ve školách

Maso 62 %

Ryby 9 %

Bezmasá jídla 29 %

Poznámka: Ze 115 jídel ve 13 testovaných školách


Mezi přílohami suverénně vedou brambory. Na talířích se objevily 48x, desetkrát v podobě kaše, čtyřikrát jako knedlíky nebo špalíčky, dvakrát i jako bramborový salát. Houskové knedlíky se vařily 14x, těstoviny 18x a rýže 15x. Méně tradiční přílohy jsou halušky, několikrát jídelny nabídly dětem jako přílohu i pečivo.

Málo nápadité nám připadaly dezerty, někde se do jídelníčků vůbec nevešly. Jinde si to při jejich „vymýšlení“ hodně ulehčili. Nápoj cola nebo müsli tyčinka určitě není nejlepší volba, zato mrkvový salát s ananasem by se mohl líbit jak dětem, tak výživovým odborníkům.

Kdybychom si z jídelníčků mohli vybírat jako z jídelních lístků v restauraci, určitě by volba nepadla na vařené hovězí s míchanou zeleninou a bramborem nebo na falešný španělský ptáček, trochu bychom se lekli šouletu s klobásou, kyselou okurkou a banánem.

Určitě by nás však zaujalo pečené filé s brokolicovou krustou, čínská pánev s rýží nebo krůtí ragú na rajčatech s bylinkovou smetanou. Taková jídla by mohla uspět i v lepší restauraci. Zato zcela utajeno nám zůstalo, co se skrývá pod názvy tatranská kotleta, rybí filé po jordánsku či po italsku nebo lotrinské nudle. Že by tvůrci jídelníčků vsadili na dětskou zvědavost?


Rada MF DNES

Kde si stěžovat na špatné jídlo

Když nejste spokojení s obědy, které vaše dítě dostává, upozorněte na to vedoucí jídelny, případně ředitele školy. Pokud s výsledkem nebudete spokojeni, obraťte se na zřizovatele školy.


  • Nejčtenější

Kanál smrti jako brána k prosperitě. Z Rumunska je opět obilná velmoc

Tisíce politických vězňů zahynuly v 50. letech na stavbě kanálu Dunaj–Černé moře. Monumentální projekt dokončený jen...

Češi mají páté nejlevnější jídlo v Evropě. Utratí za něj více než Britové

Potraviny jsou v Česku páté nejlevnější ze všech zemí EU. I přesto je u nás jídlo hned po bydlení druhou největší...

Premium

Sny mladých o bydlení narážejí na mizivé úspory, většina na hypotéku nedosáhne

Ceny bytů dál rostou a dostupnost bydlení pro mladé rodiny se stále zhoršuje. Jak ukazuje průzkum Hypoteční banky,...

Premium

KOMENTÁŘ: Euro je časovaná bomba, držme se od něj dál, říká ekonom Kovanda

Česká ekonomika se sice na úrovni jednotlivých firem eurizuje, ale přesvědčivých argumentů pro plošné přijetí jednotné...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Zboží se svléká donaha. Drogerie Rossmann zavedla bezobalový prodej

Drogistický řetězec Rossmann se připojil k prodejcům, kteří nabízejí zákazníkům možnost stočit si některé výrobky pro...

Premium

Konzumace jídla několikrát denně je klišé, tvrdí výživový poradce Fořt

Napsal více než dvacet knih o zdravém životním stylu a boji s obezitou. Petr Fořt tvrdí, že žádný obecně platný návod...

Premium

Test celoročních pneumatik. Jak si vedou za sucha, za mokra a na sněhu

K celoročním pneumatikám výrobci přistupovali po dlouhá léta macešsky. Konečně se však vrátily do jejich přízně....

Premium

Pes celý život čeká na to, až ho někdo sprdne, říká veterinář

Do své ordinace v centru Prahy dochází den co den už 22 let, aby znovu na nohy postavil čtyřnohé domácí mazlíčky. „I...

  • Další z rubriky
Premium

Test jahodových zavařenin: Chceme mlsat zdravě, ale chutná nám sladké

Až se dny smrsknou jen na několik hodin, udělá nám pár lžiček džemu dobře. Dodá tělu trochu vitaminů a vítaný příděl...

TEST DNES: Úplné výsledky testu hovězích bujonů

Aktuální test jsme zaměřili na koncentrované hovězí bujony, které usnadňují přípravu polévek nebo omáček. Do testu jsme...

Průzkum: Hodiny ve frontách stáli lidé za komunismu nejčastěji na jídlo

Několikahodinové fronty se před rokem 1989 nejčastěji stály před obchody s potravinami. Typickým příkladem byla masna....

Premium

Test kávy v kapslích: Bezpečné, pohodlné, ale drahé potěšení

V kavárně určitě najdete zajímavější druhy kávy, rozpustná je zase levnější. Test jsme zaměřili na kávu v kapslích, z...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz