Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Diskuze

OBRAZEM: Lenost přeje plastům. Podívejte se, co najdete v obchodech

Proč je maso zabalené v plastu, je zřejmé. U mnoha jiných výrobků však jeho použití vzbuzuje pochybnosti. Do plastů se balí kiwi, pomela, papírové pytlíky s prášky do pečiva, smetany do kávy i umělé květiny. Podívejte se, kde všude jsme v tuzemských řetězcích narazili na plasty.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zdá se, že iDnes nemá o čem psát. Tolik plastu v obchodech je běžných už mnoho let, ale iDnes dnes objevila Ameriku.

0 0
možnosti
LS

Jo, ty plastové nehty na obrázku, tak ty taky nesnáším. :-)

6 0
možnosti
JK

J59a50n 28K91o44t84l25í10n

21. 10. 2018 15:50

přesně, nejvíce fascinující na celé fotogalerii jsou ty špatně nalepené černé odporné drápy. Brrrr

1 0
možnosti
TN

Nesmyslná honba na "zlé" plasty. Každý rok dva nová módní vlna pro nudící se biomatky a nudící se studentíky. Nejlepší je, že když se takových bláznů zeptáte, co teda bude lepší řešení pro balení, tak v 99% případů lepší řešení není nebo je i ekologicky horší než kus plastu nebo plastová taška. Super jsou třeba papírové tašky v Lidlu nebo v Bille - je to dražší, nevydrží to prakticky nic, opakovaně se to nosit nedá, takže se to stejně vyhodí. Plastové mám některé doteď. Co je více eko? A nejlepší je, že si máme nosit všechno z domu. Ok, za chvíli budeme chodit s krosnou. Napřed tašky, pak milion opakovaně použitelných sáčků, hrníčky a kelímky na nápoje se sebou, příbory a ideálně ještě to všechno vozit v košíčku na kole, protože auto je taky fuj. Tyhle rady od lidí, co jim doteď nakupovala maminka a na kolejích jim stačí malinký batůžek fakt miluju....

1 1
možnosti
LG

Je to prosté. Jde o obchod, takže především o peníze.

Obchodník si velmi dobře rozmyslí udělat něco zbytečně a snížit si tak zisk nebo konkurenceschopnost. Problém je jen v tom, že důvody proč je zboží takto baleno zůstávají pisateli článku skryty.

Ať už to jsou důvody hygienické, nebo ekonomické. Obaly obvykle chrání zboží před poškozením při přepravě a snižují tak ztráty obchodníka, kterému se vyplatí zboží raději lépe zabalit než ho zahodit, protože je potlučené a nikdo ho nechce.

Další věc je jak se chová kupující.

Pokud totiž obchodník zjistí, že kupující raději sáhne po balíčku s třemi kusy barevných paprik místo aby si je vybral ve 3 různých bednách, tak bude mít samozřejmě tendenci papriky balit, aby jich prodal víc.

Dalším důvodem obchodníka je, aby zákazník koupil větší množství, takže jabka zabalí po pěti, protože nechce, aby si je někdo kupoval po jednom.

2 0
možnosti
RD

Je to přesně tak. V naprosté většině, asi tak v 8 případech na těch fotkách z 10, má ten obal velmi jasné opodstatnění. Mlíčka do kávy sice drží pohromadě i bez fólie, ale jen jakž takž, vcelku snadno (což je žádoucí) se dají odlomit. Navíc na té fólii jsou natištěné informace, které by se jinam natisknout - a sdělit spotřebiteli - nedaly.

Umělé květiny jsou v obalu ne proto, aby neuvadly, ale aby se nezašpinily - pak by se neprodaly. Ušpinit se můžou snadno při přepravě, ale i v obchodě se na ně práší.

Okurky ve fólii déle vydrží, a to znamená nižší náklady a nižší cena. Když se budou prodávat bez fólie, budou jednoduše dražší.

Plastová vidlička musí být balená, kvůli hygieně. Autorka by něco jedla vidličkou, která se nezabalená válí týdny někde v regálu? Atd. atd.

Co je opravdu odraz lenosti, ale spíše dnešní uspěchané doby, kdy lidé napůl bydlí v autech, je krájené ovoce. Je mnohem jednodušší si to koupit v obchodě do práce než si to chystat doma, případně to někdo sezobe už v autě cestou do práce / z práce. Tam skutečně jiný důvod není.

S čím také souhlasím, jsou občas přehnaně a zbytečně velké obaly. Ale i tam to nějak může souviset s technologií výroby, o které nevíme. Třeba výrobce kakaa v jiném článku vysvětloval, proč se prodává 400 g i 500 g kakaa ve stejně velké krabici. Na menší krabici na těch 400 g by se musela přenastavit celá výrobní linka, což stojí čas a peníze, takže je levnější a jednodušší mít jeden typ krabice.

0 0
možnosti
TR

Milí pomatenci, sluníčkáři a ekofašisti: plasty obecně se jak známo vyrábí z ropy. Z 1l ropy se při jejím zpracování dá vyrobit jen a pouze určité množství plynů (P-B,...), určité množství plastů (alkyláty, polymeráty), určité množství benzínu, ptroleje, nafty, olejů, mazutu, asfaltu a dalších sajrajtů. Nikdy si nebudu moci říct, že od zítřka z ropy budu vyrábět jenom benzín; vždy tam bude i ten zbytek v +/- stejném poměru. Dokud bude pořád stejně vysoká poptávka po benzínu, naftě, LPG, propan-butanu, asfaltu,.. a dalších věcech, tak se bude stále vyrábět i stejně velké množství plastů.

Rozhodně nechci tvrdit že jsou plasty v pohodě - taky mě štve balení zbytečností do milionu vrstev obalů; ale primární problém plastů je to, že jsou lidi prasata a topí s nimi, hází je tam, kde jim zrovna odpadnou od pracek,...

3 0
možnosti
LG

K tomu je dobré dodat, že pouze necelých 10 % světové produkce ropy se používá na výrobu plastů. Zbytek se nalije do aut.

0 0
možnosti
JC

Zvedl se mi kufr. Z těch odrostlých černých nalepovacích nehtů...

3 0
možnosti
Foto

Kupovat si krájené ovoce, to je vrchol lenosti!!

6 3
možnosti
RK

A co nechat na každém ať si kupuje, co uzná za vhodné?

0 4
možnosti
LP

já bych se zastala těch malých balíčků bonbonu Haribo. Náhodou je to super. Můžete dát dítěti pytlíček jeden a hotovo, nebo ho vzít sebou. Je to praktické prostě

2 1
možnosti
Foto

Tak nejvíc mě děsí ty příspěvky. Vypadá to, že všem je jedno kolik plastu lidstvo vyprodukuje. No a pokud mu to jedno není, je aktivista sluníčkář.... Tak já se hlásím k druhé skupině dobrovolně. Mě ty plasty pěkně se..... a snažím se jich kupovat co nejmíň. I tak jsme jako rodina totálně zavaleni...

11 0
možnosti
TN

Moje brčko nebo "igelitka", která se použije do zničení (vydrží desítky až stovky použití) místo hloupých papírových tašek rozhodně problém přelidněného a zaplaveného světa nevyřeší. Take nevidím důvod, proč mi to má někdo zakazovat pro nějaké dobro.

1 2
možnosti
MM

Tak nějak si připadám jako v pohádce O kohoutkovi a slepičce. Prvně předepíšem výrobcům, jak má být všechno hygienicky baleno, aby to nepřišlo do kontaktu s rukama zákazníka, potom ještě předepíšem slohové cvičení, které na obale musí být, aby byl každý informován co to obsahuje, jak se s tím má zacházet. No a když to výrobce splní, tak řekneme, že to balí blbě. Připadá mi to jako hon na čarodějnice.

10 0
možnosti

pomelo a další se musí balit z důvodu hygieny ? No nevím, jak síťka pomůže ;-D

3 0
možnosti
  • Nejčtenější

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

22. dubna 2024  15:55

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit...

Desítky tisíc letů nad Evropou hlásí rušení signálu GPS. V podezření Rusko

23. dubna 2024  10:37

Navigační systémy letadel na trasách nad Pobaltím i nad dalšími oblastmi hlásí stále více...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Kdo je Tomáš Otruba. Klíčový muž v PPF a nový partner Renáty Kellnerové

16. dubna 2024  15:15

Největší česká finanční skupina PPF prochází personální i byznysovou proměnou. Jedním z hlavních...

Nad Českem krouží nové značky fast foodů. V plánu mají rozvířit trh

22. dubna 2024

Premium Již třicet let vévodí šťavnatým burgerům, hranolkům a kuřeti v Česku tři fastfoodové řetězce. Nyní...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Maloobchody na českém venkově ovládnou Maďaři. Kupují další řetězec

17. dubna 2024  14:08

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) povolil maďarské skupině Oriens nákup maloobchodního...

MerkurXtip dává bonus 200 korun. Sázejte na své oblíbené sporty

24. dubna 2024

Advertorial Sportovní sázení má dlouhou historii a je stále populárnější. Sázková kancelář MerkurXtip přitom...

Přísné a drahé. Na přílišnou regulaci už upozorňují i špičky české železnice

24. dubna 2024

Premium Nářky nad složitostí železnice, kterou prodražují přísné normy, nejsou v tuzemsku novinkou. Ozývají...

Žádný personál ani jiný zákazník. V Česku roste síť bezobslužných obchodů

24. dubna 2024

Minute Shop je nový koncept automatizovaných prodejen s nonstop provozem, kam zákazník vstoupí...

Nová vábnička pro miliardáře: ponorná superjachta jako pevnost plná luxusu

23. dubna 2024  20:16

Rakouská firma vyvíjí hračku pro super bohaté zájemce o cestování, bezpečnost a luxus. Je to 165...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!