ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Depositphotos

Loni se vypilo opět méně piva v hospodách. Výroba byla rekordní

  • 24
Pivovary měly loni výborný rok, který se nesl ve znamení vyššího exportu, prodejů nealko piva a rekordní výroby. Nepříznivý byl naopak pokračující pokles spotřeby piva v hospodách, kde se prodá jen 35 procent celkové výroby. Všem je navíc jasné, že letošní rok bude rekordně špatný.

Celková výroba piva loni vzrostla o 1,6 procenta na 21,6 milionu hektolitrů. Pomohl tomu zejména export, kde se skvěle dařilo nealkoholickému pivu. Jeho dodávky stouply o 22,4 procenta.

Export vzrostl o 4,5 procenta na téměř 5,4 milionu hektolitrů piva. České pivo míří zejména na Slovensko, do Německa a Polska. Výrazně (o 16 procent) propadá export na britský trh, kterému zůstala pozice šestého nejdůležitějšího trhu. Z destinací mimo EU jasně dominuje Rusko.

Čísla za loňský rok přinesl Český svaz pivovarů a sladoven (ČSPS).

Znepokojující je dlouhodobý trend poklesu spotřeby čepovaného piva v gastro segmentu. Ten bohužel pokračoval i loni. Podíl piva na čepu tak klesl o další procentní bod na 35 procent. Zbytek, tedy 65 procent, připadá na pivo v maloobchodu, které pro pivovary není tak ziskové.

Dohromady (i s nepatrným množstvím importu 0,9 procenta) se loni v ČR spotřebovalo 16,66 milionu hektolitrů moku, což je nejméně od roku 2009. Na druhou stranu v posledních letech objem stoupá. Každý v průměru loni vypil 142 litrů, tedy o litr více než předloni.

V obalech pokračoval trend vzestupu plechovek. Ty už podle ČSPS tvoří 12 procent všech obalů, zároveň je to však jediná kategorie, která roste. Méně žádaná jsou především piva lahvové, sudová, PET i pivo v tancích.

Svou roli u spotřebitelů posilují ležáky, neboli „jedenáctky“ a „dvanáctky“, které jsou už druhým rokem dominantní pivní kategorií s podílem 51,8 procenta. Je vidět jasný trend jejich rostoucí obliby na úkor slabších výčepních piv, to znamená moků se stupňovitostí 7°-10°.

Beermixy, neboli míchané nápoje na bázi piva (alko i nealko) loni stagnovaly, resp. velmi mírně klesaly po dvou letech velmi silného vzestupu.

Import rostl pátým rokem v řadě, objem oproti celkové spotřebě je však malý, řádově v procentech. Z dovozních zemí přitom dominuje Polsko, z něhož se importovalo 172 tisíc hektolitrů.

Černý rok pivovarnictví

Je jasné, že letošní rok bude kvůli pandemii koronaviru nejhorší v historii. Restaurace byly uzavřené přes dva měsíce, dodávky sudového piva stály a pivovary musely vylévat piva, která se rychleji kazí, například nepasterovaná, nefiltrovaná, tanková a speciály.

„Do budoucna s přílišným optimismem nehledíme. Restaurace uzavřené na více než dva měsíce, další týdny a měsíce postupného návratu do normálu, nulový turismus – to vše se negativně podepíše na výsledcích letošního roku,“ předeslal František Šámal, předseda ČSPS.

Pivovary negativně poznamenají nejen uzavřené restaurace, ale i následná omezená otevírací doba, zrušené festivaly a sportovní akce bez diváků.

Očekávaný meziroční propad produkce českého piva za prvních pět měsíců se bude pohybovat mezi 1,5 - 2 miliony hektolitrů, z čehož tři čtvrtiny jdou na vrub domácí spotřeby a čtvrtina je pokles exportu.

Letošní propad nezachrání ani prodej v maloobchodu. Pivovary i přes nárůst prodejů baleného piva v posledních týdnech odhadují pokles lokální spotřeby ke konci května od 1 do 1,3 milionů hektolitrů. O dalších 400 až 600 tisíc hektolitrů přišel export.

Největší problémy mají menší pivovary a minipivovary, které jsou závislé na prodeji čepovaného piva v restauracích. Podle odhadů Českomoravského svazu minipivovarů by jich mohlo natrvalo skončit více než čtvrtina z celkových téměř 500.