Říká se, že opravdu dobrého sládka poznáte podle toho, že umí uvařit dokonalou desítku. Takovou, která bude lehká, osvěžující a přitom dobře pitelná. I když se to zdá jako vcelku jednoduché zadání, vůbec to tak není. Slabší pivo s nižší stupňovitostí je totiž citlivější na chyby.
„Silnější vícestupňové pivo je plnější, má výraznější hořkost... Tam se nějaké pachutě nebo nedokonalosti v technologii snáz schovají,“ vysvětluje Tomáš Maier z České zemědělské univerzity. U slabšího piva musí podle něj být sládek mnohem pečlivější, více dbát na teploty nebo na sanitaci. „Kdyby něco jen trochu zanedbal, hned se to na chuti projeví,“ říká.
Abychom zjistili, jak se s tímto nesnadným úkolem dokážou sládci českých pivovarů popasovat, zvolili jsme pro jarní test právě desítky – a to z velkých průmyslových i malých řemeslných pivovarů.