Pondělí 20. ledna 2020, svátek má Ilona
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Pondělí 20. ledna 2020 Ilona

Pivní speciály prý ocení jen mladí

  11:34aktualizováno  11:34
- Zlatavý mok s netradiční chutí, oděný navíc do extravagantního hávu, zní uším pivaře nelibě, o jeho kvalitách se ze slušnosti odmítá vůbec vyjadřovat. O tom, že takový pohled neprovází jen zakouřené knajpy českomoravského rybníčku, přesvědčil i anonymní test osmi pivních specialit. Fotky hodnocených piv najdete zde. Podívejte se do fotogalerie a na videozáznam z degustace piv.

Šest odborníků v senzorické laboratoři Vysoké školy chemicko-technologické v Praze seřadilo v celkovém hodnocení tento oktet přesně v duchu "čím bližší klasice, tím lepší".
Pivo šampaňské, pšeničné či bylinkové, pivo s medem, nebo dokonce tmavá čtyřiadvacítka" s desetiprocentním obsahem alkoholu, to jsou jen některé z chuťovek, jež se k odborníkům dostaly na stůl.

Oblíbencem testerů se stal medový Kvasar z pivovaru Černá Hora, jehož jako jediného porota ocejchovala přízviskem český typ piva. Naopak téměř hluší zůstali hodnotitelé v případě náchodského Primátora. Neoslovila je ani olbřímí hladina alkoholu v tomto nápoji - 10 procent. "Hodí se možná na diskotéky, pro mládež," zaznamenal do protokolu jeden z hodnotitelů, Karel Hulata, nestor pražských výčepních z pivnice U zlatého tygra. "Velmi zvláštní," lakonicky hodnotil Oldřich Koza ze Střední průmyslové školy potravinářské technologie v Praze. Mladí pivaři coby nejpravděpodobnější konzumenti speciálů byli vůbec v protokolech testujících skloňováni ve všech pádech. Zachraňují tak pověst jinak vcelku bigotních tuzemských žíznivců. Na ochotu mladých experimentovat v této oblasti spoléhají i výrobci speciálů.

Potvrdil to například majitel stejnojmenného pivovaru v Humpolci Stanislav Bernard: "Naše Éčko vaříme především pro mladé, kteří zavítají do klubů či diskoték." Věta, kterou jako by opsal od Karla Hulaty, jenž pivo Bernard E vykreslil takto: "Možná tak na disko, mladým, kteří ještě pivo nepoznali." Dlouho nemohli pít Češi nic jiného než svou "desítečku" či "dvanáctku", na které dodnes nedají dopustit. Cokoliv jiného je pro ně póvl. Méně zavilí hovoří alespoň o pití, které může chutnat snad jen ženám. Podsládek pivovaru Staropramen Jaroslav Svoboda v anonymním hodnocení takto například označil Červeného draka z pivovaru Starobrno.

Správnost jeho úsudku paradoxně potvrdila další členka komise, vedoucí senzorické laboratoře VŠCHT Helena Valentová, která na vrub starobrňáka napsala: "Osvěžující pivo s plnou chutí, výrazně hořké. Hodí se ke guláši či pro milovníky tmavých a řezaných piv." Pravověrnost členů komise vyjevily i některé tvrdší poznámky na adresu speciálů.

Na otázku, k jaké příležitosti se hodí českobudějovický Bud, odpověděl ve formuláři Karel Hulata slovy: "Nehodí se k ničemu, snad k hašení ohně." Skutečnost, že u speciálních piv je hodnocení více ovlivněno subjektivním pohledem na věc, potvrdila svým posudkem u stejné značky Helena Valentová: "Lahodné, silné pivo, kterého se však bez následků nedá vypít velké množství." Tradice a zase tradice se vznáší jak nad hostinskými čepy, tak nad pivními regály v supermarketech. Je to pochopitelné. Asi jen málokdo by zvládl vypít za rok 160 litrů tmavé čtyřiadvacítky.

Jak se testovalo?

Hodnotitelé v průběhu testu ochutnávali v oddělené kóji, kam jim ve stejný okamžik předložili jednu z osmi značek. Před novým pivem si členové komise neutralizovali vodou, pšeničným chlebem či jemným salámem chuťové pohárky v ústech, aby je v dalším rozhodování neovlivňoval předchozí vzorek. Piva redakce několik dnů před testem uložila do lednice v senzorické laboratoři, kde se zchladila na testovací teplotu sedm stupňů Celsia. Hodnotitelé ochutnávali speciály anonymně, takže netušili, jaké pivo v daný moment pijí. Výlučnost některých značek je však samozřejmě prozradila i přes veškerá bezpečnostní opatření. Náklady spojené s tímto testem platila redakce ze svého rozpočtu.

Členové komise : Oldřich Koza - Střední průmyslová škola potravinářské technologie; Jaroslav Svoboda - podsládek pivo varu Staropramen; Helena Valentová - vedoucí senzorické laboratoře VŠCHT; Karel Hulata - vedoucí pivnice U zlatého tygra v Praze; Luděk Kolomý - předseda Mezinárodní organizace přátel piva; Michal Chroust - šéf obsluhy a sommeliér restaurace Ponte

Viz. Speciálům přišel na chuť zatím jen málokdo

Příprava vzorků degustovaných piv v oddělené místnosti

Vzorek piva pro degustaci dostávali jednotliví hodnotitelé z vedlejší místnosti

Otevírání lahve jednoho z hodnocených piv

Jeden z hodnotitelů zapisuje své postřehy do protokolu

Jeden z degustátorů porovnává vzorky jednotlivých piv

U vzorků piv se hodnotila i barva a pěnivost

Lahve hodnoceného piva

Po degustaci zapsal každý z hodnotících svůj posudek do připraveného protokolu

Speciality mohou přijít vhod ženám, které si příliš nelibují v tradičním hořkém pivu.

Autor:
  • Nejčtenější

Jazyková bariéra, jízda na červenou. Státu došla s Arrivou trpělivost

Dopravce Arriva se od prosince, kdy získal významný tržní podíl, potýká s problémy. Kromě častých zpoždění či...

E-shop s dálničními známkami uděláme zdarma. Na webu se objevila nová výzva

Zatím co ministr dopravy za ANO Vladimír Kremlík si za zakázkou na e-shop s dálničními známkami stále stojí, většina...

Ministerstvo nakreslilo 400 km nových dálnic. Okruh obkrouží střední Čechy

Ministerstvo dopravy připravuje novou koncepci dálnic, která by aktuálně plánovanou síť rozšířila o více než čtyři sta...

Roční plat za týden. Pohádkové mzdy ředitelů prohlubují sociální propast

Ředitelé britských společností, které patří do první stovky firem s nejvyšší tržní hodnotou a obchodují na londýnské...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Lepší je odpočatý bankéř. Spořitelna nadělila lidem 37 dní dovolené

Česká spořitelna vyslyšela volání bankéřů, kteří chtěli víc flexibility a volna. Od ledna jim ke standardním...

Premium

Proč vyhraje vodík. Vynálezce Tůma má o budoucnosti automobilů jasno

Už před dvaceti lety se projel vodíkovým autem, kterým chtějí Japonci na letošní olympiádě v Tokiu propagovat...

Premium

Převratná metoda z IKEM: jak zhubnout přeprogramováním metabolismu

Lékař Marek Beneš je už třetím rokem vedoucím lékařem projektu, při kterém se pomocí laseru „oslepí“ nervové buňky...

Premium

Přivřela oči a doufala v polibek. Manžel ji místo toho shodil ze srázu

Ležela vedle něj a pravidelně oddychovala. Odtáhl se od ní, co mu jen postel dovolila, a otočil se zády. Musí to udělat...

  • Další z rubriky

Mluvili rusky a anglicky, tak je obsluha natáhla. Případů přibývá

Případů diskriminace cizinců v českých provozovnách přibývá. Česká obchodní inspekce během třetího čtvrtletí zjistila...

Premium

Test salátových brambor: levné chutnaly, drahé bio zklamaly

Někdo se při jeho výrobě neobejde bez kořenové zeleniny, jiný nemůže celer ani cítit, zato kyselých okurek dá dvojitou...

Premium

Test online nákupů z Číny: levné, snadné, ale na zboží si počkáte

Stačí pár kliknutí myší a košík v dalekém Šen–čenu máte za pár korun plný zbytečností. Dorazí za tři týdny, chvíli...

Premium

Šampon i aviváž na váhu. Zboží bez obalů si našlo cestu na trh

Prodej bez obalů se šíří z malých prodejen do větších obchodů, zatím převážně drogistických. První krůčky jsou však...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz