Úterý 26. května 2020, svátek má Filip
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Úterý 26. května 2020 Filip

Pět rad o sýrech

  10:00aktualizováno  10:00
Sýry a víno mají mnoho společného. Nejenže se k sobě báječně hodí, ale vyžadují i podobnou péči. Řeč není pochopitelně o veselé krávě, kterou si mažeme na chleba k snídani, ale o sýrech vyráběných tradičním způsobem, jež jsou skutečnou lahůdkou.

Nejsou levné, tím spíše je na místě věnovat jim pozornost.

1. Vyhněte se zabaleným sýrům


Vyhněte se pultům, kde obchodníci předem balí do potravinářské fólie i drahé zahraniční sýry. Svědčí to o skutečnosti, že prodeji sýrů nerozumějí. V obchodě žádejte, aby vám z kola sýra ukrojili čerstvý plátek; máte na to právo.

Předem zabalené sýry nechte pro ty, kteří spěchají. Než si koupit roquefort, brie nebo kozí sýr ve fólii, je lepší vybírat mezi výrobky balenými přímo výrobcem. V originálním balení vydrží déle.

2. Sýry krájejte jako dort

Sýrová hmota není u tradičních produktů rovnoměrně rozložena po celém sýru. Nejjemnější a nejchutnější část bývá uprostřed, sýr totiž zraje zevnitř. Aby každý dostal stejný kousek, je tedy nutné krájet vždy od vnější strany směrem do středu, tedy podobně jako dort. Platí to pro camembert, ale i pro brie nebo bochníky sýrů modrou plísní.

3. Dejte jim správnou teplotu

Stejně jako vínům, i sýrům víc než chladnička svědčí chladný sklep se stálou teplotou 10 až 12 stupňů Celsia a vlhkostí kolem 90 procent (vína a sýry by nikdy neměly být vedle sebe). Ale v našich domácnostech budeme sýry nejspíš uchovávat v chladničce. Platí zásada, že čerstvé měkké sýry musí být uloženy v nejchladnějším místě ledničky, tvrdé sýry snesou o trochu vyšší teplotu.

Sýrům obecně neprospívá ani extrémní chlad, protože je vysušuje, ani horko, které může být pro sýry dokonce nebezpečné. Pokud v nich jsou už nějaké nežádoucí bakterie, při vysokých teplotách se rychle rozmnoží. Vysoké teploty ale především negativně ovlivňují vzhled i chuť; tvrdé sýry se začnou potit a rychle žluknou, měkké sýry se "roztékají" a "smradlavé" sýry zintenzivní svůj pach.

4. Každý sýr uložte zvlášť

Potravinářská fólie je vhodným obalem pro převoz, ale doma bychom z ní sýr měli vyjmout a přebalit do nového obalu (pokud nechcete sýr hned spotřebovat), nejlépe do speciálního pergamenového papíru. Posloužit může nemastný papír na pečení nebo prodyšná potravinářská fólie. Sýr je živý produkt, stále zraje a potřebuje vzduch. Ať je obal jakýkoliv, je třeba jej měnit.

Každý druh sýra musí být zabalen zvlášť. Vhodné jsou – zejména pro "smradlavé" sýry – i skleněné nebo plastové poklopy, musí ale mít regulovatelné otvory pro přívod vzduchu.

5. "Mokré" sýry jen v nálevu

Pokud nechcete mozarellu, fetu nebo balkánské sýry rychle spotřebovat, je i doma nutné uložit je v tekutině. Buď sýr ponechte v originálním nálevu, v kterém jste jej koupili, nebo ho dejte do misky se slanou vodou, pokud chcete uchovat jeho slanou chuť. Když ji chcete naopak zmírnit, je dobré sýr naložit přes noc do čisté vody. Když vodu několikrát za sebou vyměníte, sůl úplně vytáhne.

ČTĚTE TAKÉ:
Neuctivé chování českých obchodů k sýrům

Autoři:
  • Nejčtenější

Stále více lidí platí za bydlení sexem. Kvůli krizi jejich počet vzrostl

Čím dál větší počet pronajímatelů ve Spojených státech a Británii žádá po svých nájemnících sex výměnou za odpuštění...

Nakupoval vlastní pizzu a vydělal. Využil chyby donáškové služby

Majitel americké pizzerie díky chybě rozvážkové služby DoorDash vydělal stovky dolarů. V aplikaci firma totiž nabízela...

Cestovní kanceláře Exim Tours a Fischer zrušily všechny prázdninové zájezdy

Cestovní kanceláře Exim Tours a Fischer kvůli epidemii koronaviru zrušily všechny zájezdy plánované na letošní červenec...

Chorvatsko se modlí za návrat turistů, bez nich mu hrozí ekonomický kolaps

Koronavirus zdecimoval nejdůležitější sektor chorvatské ekonomiky. Na příjmech z cestovního ruchu je Chorvatsko závislé...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Renault je na pokraji zániku, jiné automobilky propouštějí tisíce lidí

Francouzský výrobce automobilů Renault by mohl zaniknout, pokud v brzké době nedostane pomoc, která mu umožní čelit...

Virus se mění pod rukama. Přírodní izoláty se tak nechovají, vysvětluje Peková

Premium Do povědomí širší veřejnosti se molekulární bioložka a viroložka Soňa Peková z laboratoře Tilia dostala pro své neshody...

Svoboda na dvou kolech Čechy láká. Porovnali jsme nejpopulárnější skútry

Premium Skútr, to znamená hlavně svobodu pohybu namísto stání v kolonách. V porovnání s automobilem nabízí levnější a...

Mám už celé krize dost, hyperbola strachu je šílená, říká šéfkuchař Pohlreich

Premium Když vidíte sedět Zdeňka Pohlreicha v úplně prázdné restauraci Next Door v centru Prahy, kde jste si dřív bez rezervace...

  • Další z rubriky

Test ovocných tyčinek: S jogurtem a pohybem vytvoří ideální tým

Premium Jsou skladné, hygienické a děti je mají rády. Tyčinky ze slisovaného ovoce jsou sice plné sacharidů, ale jako součást...

Výdejní okénka pomohla. Přesto spadly tržby restaurací na polovinu

Útraty v restauracích během karantény meziročně klesly až o polovinu, po otevření zahrádek činil propad 19 procent....

Testujeme e-shopy. Když nemůžeme do obchodu, přichází doba balíková

Premium Když kamenné obchody nuceně zavřely, nákupování přes internet zůstalo pro některé druhy zboží jedinou a navíc...

Velký test koloběžek. Tu nejlepší vybíraly děti, rozhodovaly jízda a design

Premium Pohyb, lehkost, skladnost, dostupnost, snadná manipulace a převoz – to všechno dělá z koloběžky skvělou společnost na...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz