Nejlépe dopadla semínka salátu od firem Semena Veleliby, Semo Smržice a mikulovské firmy Moravoseed. Z každého vzorku o 400 semenech jich vyklíčilo 93 procent. Naopak z obalovaného osiva od firmy Semona z Opavy by asi mnoho salátů nevypěstoval ani Přemek Podlaha.
"Pro každý druh semen je klíčivost stanovena odlišně," tvrdí František Kobza z Ústavu zelinářství a květinářství Zahradnické fakulty Mendelovy zemědělské a lesnické univerzity v Lednici, kde test probíhal. "Kupříkladu semena hlávkového salátu musí mít klíčivost nejméně 70 procent."
Obalovaná semena firmy Semona, která měla podle testu klíčivost jen 26 procent, by tedy neměli obchodníci vůbec prodávat. "Nevím, jak se to mohlo stát," reagovala na výsledky testu ředitelka Semony Štěpánka Krajíčková. "Od všech semen máme osvědčení o klíčivosti. Semena, která distribuujeme, procházejí trojí kontrolou klíčivosti, včetně kontroly Ústředním kontrolním a zkušebním ústavem zemědělským v Brně." Při poslední kontrole v polovině března měla podle ní semena klíčivost 81 procent.
Špatné skladování semena znehodnocuje
Rozdílná klíčivost semen ze stejné partie nemusí být vždy způsobena vinou výrobce. "Někdy prodejci semena špatně skladují, například v nějaké vlhké místnosti, nebo na ně naopak svítí sluníčko, a pak jde klíčivost rapidně dolů," říká Miroslav Houba, ředitel odboru osiv a sadby z Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského. "Dá se říci, že obalované osivo bývá kvalitnější, ale pokud je vystaveno například nějakému velkému teplu nebo změně teplot, může se znehodnotit," doplňuje Robert Pokulda z Ústavu zelinářství a květinářství Zahradnické fakulty Mendelovy zemědělské a lesnické univerzity.
Razítko na obalu pomůže při výběru
Zákazník však při nákupu nezjistí, kde semena ležela ladem, než se dostala na prodejní pult. Kromě toho žádný zákon neomezuje dobu, po kterou se mohou semena z určité sklizně prodávat. "Pokud je výrobce přesvědčen, že vydrží třeba tři roky, může to na obalu uvést, ale také za to ručí," tvrdí Miroslav Houba. "Teoreticky platí, že čím jsou semínka čerstvější, tím mají lepší klíčivost."
Potvrdil to ostatně i výsledek testu: semena hlávkového salátu firmy Moravoseed, sklizená v září 1998, měla klíčivost 93 procent, o rok starší semena ze stejné firmy měla již jen 51 procent.
Podle Františka Kobzy by si měl zákazník všímat při výběru především razítka na obalu, kde výrobce uvádí dobu trvanlivosti semen: "Zpravidla vydrží semena jednu sezonu a víceleté, vakuové balení, vydrží dva až tři roky," říká František Kobza.
Nekvalitní osivo může zákazník reklamovat v prodejně, kde jej koupil. Semínka lze také poslat k posouzení na Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský, který má kontrolu kvality osiv na starost.
Klíčivost semen některých květin a zeleniny | |||||
Název |
výrobce |
hmotnost (g)/počet semen |
cena |
klíčivost(%) |
kvalita |
Salát hlávkový jarní, Král máje |
MORAVOSEED, Mikulov |
1/- |
7 |
93 |
výběr |
Salát jarní, Král máje |
SEMENA VELELIBY |
0,8/600 |
7 |
93 |
výběr |
Salát hlávkový polní "jarní", Král máje |
SEMO, Smržice |
II.00 |
7 |
93 |
výběr |
Salát hlávkový jarní, Král máje |
SEVA-FLORA, Valtice |
-/600 |
7 |
87 |
I. třída |
Hlávkový salát letní z Kangranu 2 |
EURO SEME, Itálie |
5/- |
7 |
79 |
II. třída |
Salát hlávkový - jarní, Král máje, obalované osivo |
Semona, Opava |
-/300 |
15 |
26 |
nestandard |
Salát hlávkový jarní, Král máje |
MORAVOSEED, Mikulov |
1/- |
7 |
51 |
nestandard |
Lobelka "Crystal palace" |
SEMO, Smržice |
0,25/- |
29 |
86 |
I. třída |
Lobelia, Blue Cascade |
JOHNSONS SEMENA, Anglie |
-/600 |
22 |
85 |
I. třída |
Lobelka, Emperor William |
Černý, Jaroměř |
1/- |
58 |
84 |
I. třída |
Lobelka drobná, modrá |
MORAVOSEED, Mikulov |
0,2/- |
13 |
82 |
I. třída |
Lobelka, stupeň S, Riviera Sky Blue |
Černý, Jaroměř |
0,5/- |
121 |
82 |
I. třída |
Lobelka - Blue Wings |
Černý, Jaroměř |
0,25/- |
49 |
79 |
I. třída |
Podle obalů a cen zákazník klíčivost nepozná |