- Napište nám
- Kontakty
- Reklama
- VOP
- Osobní údaje
- Nastavení soukromí
- Cookies
- AV služby
- Kariéra
- Předplatné MF DNES
Cholesterol si tělo vyrábí samo. Strava na to nemusí mít žádný vliv
Doporučená maximální dávka nasycených mastných kyselin je 20 - 25g / den? Co to je za blbost? Je to velice moc, při těchto dávkách se mohou ucpat cévy velmi snadno . . . Dle mého selského rozumu je přiměřená dávka 5 - 10g nas.m.kys. na den, resp. 0,1 % z celkového denního příjmu kJ . . . .
Cévy se neucpávají nasycenými tuky. Jsou národy, které mají více než polovinu energie z nasycených tuků jako sádlo a infarkt prakticky neznají. Cévy se vám ucpou, když jsou poškozené vysokou hladinou cukru, cholesterol je tam jen na opravu.
Další nesmysly o cholesterolu, nenasycených a nasycených tucích. Určitě ty nejlepší podle iDnes jsou ty umělé, v chemičkách vyrobené, krásně žluté tuky :-) Zato ty, které se používali v dobách, kdy téměř neexistovaly kardiovaskulární nemoci, cukrovka, obezita a podobně, tj. máslo a sádlo, jsou najednou ty škodlivé.
Choroby, které jste vyjmenoval se projevují převážně po čtyřicítce, takže v době, kdy byl průměrný věk 40 let jich pochopitelně tolik nebylo ......navíc když někdo zemřel, tak se nezjišťovala, jestli měl cukrovku (kterou ani neznali)
Kdyz delam nadivane prirodni kruti steaky s rajcaty a syrem, tak nejchutnejsi jsou kdyz se zaprasi moukou, okoreni provensalskym a soli, pak se kratce pecou na panvi ve velmi male vrstve extra light olivovem a nakonec se prida mala lzice masla. No a na tom masle se dopecou do zlatova. K tomu opekane brambory ktere za syrova nakrajim na ctvrtky, opet promazu olivacem, okorenim a sup do trouby na pecicim papiru. U nas bezny olej uz nema sanci.
Přínos olivace v tomto případě nechápu, ale budiž.
Článek hodnotím jako zaujatý.Nejhorší není i s vysokým podílem nasycených tuků prospěšný kokosový olej, nýbrž olej palmový o kterém se vůbec nezmiňujete,ale který je hojně používaný v pekárnách a potravinářství.
Drahá paní Magdaleno Nová, milá "investigativní" novinářko, tahle směsice pověr, polopravd, vědecky dávno pojmenovaných hloupostí je názornou ukázkou toho, jak vznikají skupiny "perfektně" informovaných hlupců a pak se divíme i projevům hlouposti na Covidovou sitaci....a podobně.
Samej vědec....
Tvoje nic nehovoriace naucene frazy:-) ked uz niekoho kritizujes tak to aj podloz faktami.
Svetova zdracotnicka organizace ma jako doporucenou potravinu repkovy a slunecnicovy olej. Zadny olivovy olej neuvadi. To je jen masirka "odborniku" v poradech o vareni.
Trochu se srovnává nesrovnatelné - olej za 30 korun a za tři stovky, to je jistě na jiné použití
Tak řízek na vepřovém sádle, to je lahůdka. Na oleji už méně. Mám ale spoustu husího sádla, tak jsem bádal na internetu a tam se tvrdí, že má daleko zdravější složení, než vepřové sádlo. Udělal jsem tedy dnes cmundu na tom husím sádle, myslím, že je opravdu dobrá.
Taky dělám ráda na husím. Nesmažím často, ale když už, ať to je dobré.
Nedávno jsem tu četl článek o zdravých potravinách a mezi nimi byl kokos, případně kokosový olej...
Tak se idnes prosím rozmysli, jestli chceš psát o zravý prospěšných věcech, nebo doporučovat Babišovi výrobky (na které navíc bere dotace 2mld Kč, které budeme muset všichni vrátit a zaplatit) - viz řepkový olej Fabio, který je doporučován přímo na stránkách Agrofertu
Podle mě kokos tam, kde lidem padá na hlavu je zdravý. Pojem zdravý je vždy relativní. Předpokládám, že v těch tropech nejedli moc jitrnic nebo škvarků, takže kokos jim dodal důležité nasycené tuky.
Tak je to se vším. Když máte v těle nedostatek soli, tak je i slaneček superpotravinou.