ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Můžeme zdražit kvůli horší kvalitě obilí, varují pekaři. Neřekli o kolik

  • 68
Letošní horší kvalita obilí možná povede ke zdražení pečiva, naznačil výkonný ředitel Svazu pekařů a cukrářů v ČR Jaromír Dřízal. O kolik a jak pekaři zdraží, neřekl. Podle něj pekařům rostou i náklady na platy, zdražují rovněž energie.

Letošní sklizeň je komplikovaná, uvedl zástupce pekařů. Protahuje se a v různých oblastech v Čechách a na Moravě je nevyrovnaná. Předpokládá, že taková bude i kvalita obilí. 

„Pro pekaře to je negativní zpráva. Nevyrovnaná kvalita obilí bude znamenat, že mouka a těsto se budou muset technologicky upravovat, což s sebou nese zvýšené náklady. A vzhledem k tomu, že mouka je rozhodující pekařská surovina, je možné, že pekaři budou muset přistoupit k tomu, aby zvýšené náklady vykompenzovali v cenách,“ řekl Dřízal.

Pekaři navíc budou podle něj muset zaměstnancům zvýšit mzdy, aby zajistili výrobu a distribuci. Platy v jiných odvětvích rostou. „Pekárny musí zvýšit mzdy, aby se dostaly na úroveň ostatních oborů a udržely si kvalifikované zaměstnance,“ uvedl Dřízal. Dodal, že rychle rostou i ceny elektřiny, plynu a vody.

Na dotaz, o kolik a jak pekaři zdraží, ale neodpověděl. „Zástupci profesních sdružení se nemohou vyjadřovat k predikci cen v oboru, protože to je zakázaná praktika a jsou za to vysoké sankce,“ řekl.

Jihočeské pekařství sídlící ve Strakonicích vnímá růst cen energií. Cenu mouky zaručuje strakonickému pekařství firma Bratři Zátkové celoročně, řekl jednatel Jihočeského pekařství Libor Hlinka.

„Mají (Bratři Zátkové) velkou zásobu, snaží se s cenou v průběhu roku nehýbat. Informace o nové sklizni zatím moc nemám, s mlynáři jsem ještě otázku ceny a kvality neřešil. Nárůst mezd je státem vynucený. Nároky lidí rostou, práce je náročnější, dělá se sobota, neděle, noci, svátky, když chcete někoho přesvědčit, aby tuto činnost dělal, musíte ho zaplatit. Suroviny se nakupují za světové ceny, mlýny mnohokrát nakupují obilí z Německa, pohonné hmoty, energie a stroje mají také téměř světovou cenu,“ řekl Hlinka.

V ČR je nyní sklizeno 79,1 procenta základních obilovin, průměrný výnos je 5,65 tuny na hektar. Oproti minulému roku je výnos vyšší o 0,34 t/ha. Sklizeň řepky překročila ve většině krajů 90 procent, průměrný výnos je u ní 3,06 tuny na hektar. Vyplývá to z informací ministerstva zemědělství.

Podle dnes upřesněných odhadů Českého statistického úřadu bude letos sklizeň o 8 procent vyšší než loni. Stoupne na 6,988 milionu tun. Úroda řepky by měla naopak meziročně klesnout o 15,3 procenta na 1,194 milionu tun. Prvotní odhad před měsícem byl optimističtější.

,