(ilustrační snímek) | foto: Petr Topič, MAFRA

Velké obchody v sobotu opět zavřou. Regulace „slaví“ rok

  • 134
Obchody s prodejní plochou nad 200 metrů čtverečních musí v sobotu opět stáhnout výlohy. Zákon, který to nařizuje, má zároveň v Den vzniku samostatného československého státu své jubileum. Bude tomu přesně rok od doby, kdy regulace uzavřela nejen velké obchody, ale někde i celá nákupní centra.

Vláda Bohuslava Sobotky omezila otevírací dobu o sedmi státních svátcích loni, za velkého protestu obchodníků i zájmových sdružení, která zastupují firmy. A stále se o ústavnost zákona vede spor, který otevřela skupina senátorů.

Kdy je otevřeno, kdy zavřeno

Svátky, kdy musí mít obchody s plochou nad 200 m² zavřeno
1. ledna – Den obnovy samostatného českého státu a Nový rok
Velikonoční pondělí
8. května – Den vítězství
28. září – Den české státnosti
28. října – Den vzniku samostatného československého státu
24. prosince – otevřeno jen do 12:00
25. prosince – 1. svátek vánoční
26. prosince – 2. svátek vánoční

Svátky, kdy obchody zůstávají otevřené
Velký pátek
5. července – Den slovanských věrozvěstů Cyrila a Metoděje
6. července – Den upálení mistra Jana Husa
17. listopadu – Den boje za svobodu a demokracii
24. prosince – otevřeno jen do 12:00

Praxe ukázala, že norma smetla nejen velké obchody s prodejní plochou nad 200 m², ale i ty menší. Některá centra totiž zůstala o sedmi svátcích zcela uzavřená, aby je nezatěžovaly paušální náklady na energie, ochranku a servis jen kvůli zlomku malých prodejců.

Uzavřeno zůstalo například celé centrum Arkády Pankrác na Praze 4. Řada obchodních center však zůstala otevřená a výlohy stáhly pouze velké prodejny. Většina obchodních řetězců s potravinami rovněž zavřela, případně nechaly otevřené jen obchody malých formátů - to je případ třeba Žabky, franšízového formátu, jenž patří pod tuzemské Tesco Stores.

Ztráta tržeb obchodníků kvůli zákazu prodeje o některých státních svátcích dosáhne ročně zhruba čtyř miliard korun, uvedla dříve Mezinárodní asociace nákupních center.

28. října 2016