Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Nutella pobledla. Výrobce pomazánky změnil po letech recepturu

  • 288
Nutella, oblíbená čokoládová pomazánka, v Německu po letech mění recepturu. Společnost Ferrero, která ji vyrábí, zvýšila podíl sušeného mléka. V důsledku toho má Nutella světlejší barvu. Spekuluje se ale i o tom, že firma potichu snížila podíl kakaa.

Na změnu receptury upozornilo spotřebitelské centrum v Hamburku. Výrobce Nutelly, kterou tvoří zejména cukr a palmový olej, zvýšil podíl sušeného mléka ze 7,5 procenta na 8,7 procenta.

K této nejviditelnější změně ve výživové tabulce však přibývá několik otazníků.

Spotřebitelské centrum se domnívá, že důvodem světlejší barvy pomazánky může být i snížení obsahu kakaa. Jeho podíl není stanoven, na etiketě se však nově objevuje v pořadí až po sušeném mléku. A výrobci mají za povinnost řadit suroviny sestupně podle podílu na hmotnosti výrobku. Kakao bylo dříve uváděno na čtvrtém místě, nyní je až na pátém místě.

Spotřebitelské centrum v Hamburku upozornilo na změnu receptury.

Spekulace společnost Ferrero zatím nerozptýlila, na otázky médií nereagovala. Není také jasné, zda se změnil podíl dalších složek, například cukru nebo palmového tuku. Přesný podíl surovin totiž výrobci nemusejí uvádět.

Změna i pro český trh

Stejně tak není jasné, jak přesně se změnila receptura Nutelly v dalších zemích včetně České republiky. Tiskové oddělení pro český trh nicméně potvrdilo, že ke změně došlo. „Nedávno jsme provedli vylepšení receptury v souladu se změnou preferencí chuti u spotřebitelů,“ uvedlo na dotaz portálu iDNES.cz. 

„Kvalita, bezpečnost, získávání a všechny ostatní vlastnosti surovin pomazánky Nutella zůstávají stejné,“ ujistila společnost Ferrero Česká s.r.o. „Z pohledu výživových vlastností zůstávají všechny relevantní aspekty podobné,“ dodala firma.

Každopádně, už před změnou receptury v Německu se složení Nutelly pro německý a tuzemský trh lišilo.

Ukázaly to i testy dvojí kvality potravin, iniciované ministerstvem zemědělství. Tuzemská verze Nutelly měla nižší podíl kakaového prášku (7,5 procenta), deklarovaný nižší obsah bílkovin o 10 procent a zároveň světlejší barvu. Výrobky se lišily i v obsahu kofeinu a theobrominu. (Podívejte se, které výrobky jsou v Česku šizené)