Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Nová konzole Dreamcast přehrává konkurenci

  11:31
- Na evropském trhu se už nějakou dobu zabydluje hrací konzole Dreamcast od firmy Sega, která se snaží dostat na kobylku svým dvěma protihráčům konzoli Sony PlayStation, jež zatím hraje prim, a Nintendu N64. Francouzský spotřebitelský časopis 60 millions de consommateurs, který dal tento přístroj, jeho ovladače a čtrnáct her vyzkoušet skupině zkušených hráčů, potvrdil, že novinka své konkurenty předčí s přehledem.
K dokonalosti chybí jen rozšířit katalog her. Rozdíly dokreslují už samy údaje o procesorech: PlayStation 32bitový, Nintendo 64bitový, Dreamcast 128bitový. Tato čísla vypovídají o narůstajícím množství informací, jež jsou jednotlivé přístroje schopny v jednom okamžiku zpracovat. Výkonnostně proto vede Dreamcast, jež navíc nabízí vyšší rozlišení a jemnější kresbu než oponenti. Postavičky jsou ztvárněny realističtěji a méně geometricky, než je tomu u PlayStation. Také co se týká světelných efektů a stínování je tento přístroj jasně lepší. Ve srovnání s klasickým počítačem je na úrovni strojů z roku 1998. Dreamcast nabízí připojení k internetu, které je dopředu nadefinované a zdarma. Ke vší smůle si však domácí uživatelé sítě zatím příliš neužijí. "Provider, kterým je Sega, zatím funguje pouze na telefonních číslech v Německu, Itálii, Francii, Španělsku či Anglii, což s sebou logicky přináší astronomické poplatky," uvádí Miroslav Hošek z firmy Fliko, která k nám dováží výrobky firmy Sega. Na funkční českou linku si majitelé budou muset počkat do poloviny tohoto roku a možná, že i o něco déle. Problém komplikuje skutečnost, že v Česku ještě neexistuje výhradní zástupce firmy Sega. Až se zablýskne na lepší časy, mohou však uživatelé Dreamcastu počítat s rychlostí připojení, jež bude čtyřikrát až pětkrát pomalejší než při použití počítače s modemem. Kromě hry po síti by potom měla být přístupná i elektronická pošta. Sega se vyvarovala chyby, kterou udělala při uvedení předchozí konzole Saturn na trh, u níž chybělo dostatečné množství her. Na rozdíl od Saturnu bylo hned s konzolí Dreamcast uvedeno na trh dvacet her, které by v dohledné době měla doplnit další pětadvacítka. Firma Sega konečně přistoupila také k udělování licencí tvůrcům her, což bude mít jistě za následek rozšíření nabídky. Z testovaných her zaujala komisi nejvíce automobilová simulace Monaco Grand Prix Racing Simulations, bojová hra Virtua Fighter 3g či simulace boxu Ready 2 Rumble Boxing. Konzole pracuje pod operačním systémem Windows CE (zjednodušená verze Windows 98), což usnadňuje konverzi her určených pro klasické počítače.

podle časopisu 60 millions de consommateurs (12/99)

Konzole Dreamcast: 10 400 Kč

Přístroj funguje na principu "plug and play", stačí jej tedy pouze připojit ke zdroji, vložit kompakt s hrami a je nainstalováno.

Race Controler: 3500 Kč

Tento volant, přestože je velmi drahý, postrádá pedály. Horší je však fakt, že není dodáván s fixačním zařízením, a tudíž není dostatečně stabilní. Je těžko použitelný, a hráči jej proto nedoporučují.

Arcade Stick: 1700 Kč

Vyšší cena je vyvážená zvýšeným komfortem při hraní bojových a sportovních her. Zkoušející jej proto doporučují všem zapálencům.

Klávesnice: 1400 Kč

Klávesnice umožňuje jednodušší surfování po internetu. Ovládání je stejné jako u PC. Protože je však vybavena speciálním konektorem pro připojení k Dreamcastu, je čtyřikrát dražší než její běžná verze.

Standardní ovládací panel: 1300 Kč

Vyvolal u uživatelů rozličné reakce. Jedni pochválili umístění tlačítek a joysticku, ačkoli přidávání plynu a brzdění není za použití těchto tlačítek příliš jednoduché. Další se pozastavili nad tvarem ovládacího panelu, kdy jsou hráčovy ruce příliš u sebe.

Klávesnice: 1400 Kč Klávesnice umožňuje jednodušší surfování po internetu. Ovládání je stejné jako u PC. Protože je však vybavena speciálním konektorem pro připojení k Dreamcastu, je čtyřikrát dražší než její běžná verze.

Race Controler: 3500 Kč Tento volant, přestože je velmi drahý, postrádá pedály. Horší je však fakt, že není dodáván s fixačním zařízením, a tudíž není dostatečně stabilní. Je těžko použitelný, a hráči jej proto nedoporučují.

Arcade Stick: 1700 Kč Vyšší cena je vyvážená zvýšeným komfortem při hraní bojových a sportovních her. Zkoušející jej proto doporučují všem zapálencům.

Standardní ovládací panel: 1300 Kč Vyvolal u uživatelů rozličné reakce. Jedni pochválili umístění tlačítek a joysticku, ačkoli přidávání plynu a brzdění není za použití těchto tlačítek příliš jednoduché. Další se pozastavili nad tvarem ovládacího panelu, kdy jsou hráčovy ruce příliš u sebe.

Konzole Dreamcast: 10 400 Kč Přístroj funguje na principu "plug and play", stačí jej tedy pouze připojit ke zdroji, vložit kompakt s hrami a je nainstalováno.

Autor:
Témata: Sony, Test iDNES.cz

Teplo z uhlí podraží o deset až třicet procent, říká zástupce tepláren

  • Nejčtenější

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

13. dubna 2024

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by...

Zlato místo bankomatu. Američané berou útokem zastavárny a zbavují se ho

15. dubna 2024

Vysoká cena zlata je pro mnohé jeho majitele jasným signálem, že právě nazrál čas jeho zpeněžení....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Kdo je Tomáš Otruba. Klíčový muž v PPF a nový partner Renáty Kellnerové

16. dubna 2024  15:15

Největší česká finanční skupina PPF prochází personální i byznysovou proměnou. Jedním z hlavních...

Za zmizení 12 miliard dolarů trest smrti. Vietnam potrestal historický podvod

12. dubna 2024  17:58

Za největší bankovní podvod ve vietnamské historii padl ten nejpřísnější trest. Rozsudek smrti si u...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Maloobchody na českém venkově ovládnou Maďaři. Kupují další řetězec

17. dubna 2024  14:08

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) povolil maďarské skupině Oriens nákup maloobchodního...

To si děláte legraci. Mobilní operátor naúčtoval Američanovi tři miliony

19. dubna 2024  13:20

Nemilého překvapení se po návratu do Spojených států dočkat muž z Floridy, který se loni v létě...

Každý je vítěz. Hra pomáhá nakrmit chudé Bangladéšany a baví sociální sítě

19. dubna 2024

Obyvatele Bangladéše trápí vysoké ceny potravin, které si kvůli inflaci nemohou dovolit. Přesto...

Letiště v Česku odbavila o třetinu víc pasažérů. Většinu z nich z Ruzyně

19. dubna 2024  11:13

Letiště v Česku loni odbavila téměř 15 milionů cestujících, meziročně zhruba o 29 procent více, ale...

Za zájezd jen čtvrtinu předem, navrhuje EU. Cestovky s tím mají problém

19. dubna 2024,  aktualizováno 

Premium Předem zaplaťte jen 25 procent a doplatek až čtyři týdny před odjezdem na dovolenou. Takový návrh...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...