Sobota 30. května 2020, svátek má Ferdinand
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Sobota 30. května 2020 Ferdinand

Neuctivé chování k sýrům

  10:00aktualizováno  10:00
Nejsme žádnou sýrařskou velmocí, přesto i u nás se sýry těší zájmu zákazníků. Nabídka není sice tak bohatá, jak by si milovníci sýrů přáli, ale stále se rozšiřuje. Většina hypermarketů nabízí sýry francouzské, italské německé, objevují se i sýry z Anglie.

Bohužel však většinou prodávají způsobem, který neodpovídá jejich ceně. Zákazník musí vědět přesně, co chce, nebo vybírat takříkajíc naslepo, protože nic bližšího se o sýrech nedozví.

Přehnaná služba zákazníkům
Horší však je, že obchodníci nezacházejí se sýry tak, jak by si zasloužily. Zřejmě ve snaze ušetřit zákazníkům čas (nebo kvalifikované prodavače?) sýry předem nakrájí na plátky nebo kousky zabalí do fólie, nalepí cenovku s datem a uloží tam, kde by měly být vystaveny celé sýry nanejvýš s jedním ukrojeným plátkem, aby zákazník viděl, co se mu nabízí.

Jenže prodejní filozofie "Zákazník nečeká na svůj sýr, sýry čekají na svého zákazníka" je možná dobrá pro eidam či nivu, které se na pultech dlouho neohřejí. Nikoliv však pro sýry vyrobené tradičním způsobem, většinou z nepasterovaného mléka, těm čekání v neprodyšné potravinářské fólii vůbec nesvědčí.

Hlavně měkké sýry - jako roquefort, brie, nebo kozí sýry - jsou živé produkty, které dále zrají. "Když ho zabalíte do fólie, sýr je pak přidušený.V obchodě by měl ležet volně, aby mohl dýchat a uvolňovat aroma," vysvětluje odborník na sýry a poradce francouzské společnosti Sopexa Ladislav Likler. "Prodavač by ho měl ukrojit a zabalit do přepravního obalu až před zákazníkem."

Průzkum agentury Field Research, který se zaměřil na prodej sýrů v hypermarketech, ukázal, že ve většině obchodů, kde drahé zahraniční sýry nabízejí, jsou prodavači ochotni na požádání sýr ukrojit, jenže někde je to jen možnost teoretická (například v Intersparu), protože sýry u pultů ani nejsou. Rozkrájené a zabalené leží jen v samoobslužných pultech.

Mokré sýry nasucho
Co mají společného feta, balkánský sýr, jadel, akawi a mozarella? Všechno jsou to "mokré" sýry, měly by být uloženy buď ve vlastní syrovátce (mozarella), nebo v solném nálevu (sýry balkánského typu). Díky mokrému uložení nevyschnou a neztratí svou chuť.

"Sýr by měl v obchodě ležet v nějaké hluboké misce, aby byl ponořen v nálevu," říká Ladislav Likler. Solný roztok nebo směs syrovátky a nálevu zabraňuje vysušování. Jeho slova potvrzuje i Jiří Toman, ředitel prachatické Madety, která dodává na trh sýry Jadel a Akawi. "Musí být po celou dobu v nálevu. Ten vlastně zaručuje i konzervaci, protože sýr není zabalen."

Pět rad o sýrech

Ve většině obchodů skutečně nabízejí sýry v miskách s nálevem, ale najdou se i takové, kde je rozloží volně na tác. Nasucho ležely balkánské sýry v době průzkumu například v brněnském Tesku v Dolních Heršpicích, v Tesku na pražské Národní třídě nebo v Intersparu v Brně.

Autoři: ,
  • Nejčtenější

Stále více lidí platí za bydlení sexem. Kvůli krizi jejich počet vzrostl

Čím dál větší počet pronajímatelů ve Spojených státech a Británii žádá po svých nájemnících sex výměnou za odpuštění...

Zemřel jeden ze šéfů jediné tvarůžkárny v Česku, vnuk zakladatele firmy

Společnost A. W. z Loštic na Olomoucku, výrobce světoznámých olomouckých tvarůžků, přišla v těchto dnech o jednoho ze...

Cestovní kanceláře Exim Tours a Fischer zrušily všechny prázdninové zájezdy

Cestovní kanceláře Exim Tours a Fischer kvůli epidemii koronaviru zrušily všechny zájezdy plánované na letošní červenec...

Krize už dopadá: čtvrtina českých firem propouští, pětina snižuje mzdy

Pandemie covid-19 dolehla na tuzemské firmy. Přibližně čtvrtina z nich už přistoupila k propouštění a pětina osekala...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Chorvatsko se modlí za návrat turistů, bez nich mu hrozí ekonomický kolaps

Koronavirus zdecimoval nejdůležitější sektor chorvatské ekonomiky. Na příjmech z cestovního ruchu je Chorvatsko závislé...

Virus se mění pod rukama. Přírodní izoláty se tak nechovají, vysvětluje Peková

Premium Do povědomí širší veřejnosti se molekulární bioložka a viroložka Soňa Peková z laboratoře Tilia dostala pro své neshody...

Svoboda na dvou kolech Čechy láká. Porovnali jsme nejpopulárnější skútry

Premium Skútr, to znamená hlavně svobodu pohybu namísto stání v kolonách. V porovnání s automobilem nabízí levnější a...

Mám už celé krize dost, hyperbola strachu je šílená, říká šéfkuchař Pohlreich

Premium Když vidíte sedět Zdeňka Pohlreicha v úplně prázdné restauraci Next Door v centru Prahy, kde jste si dřív bez rezervace...

  • Další z rubriky

Velký test koloběžek. Tu nejlepší vybíraly děti, rozhodovaly jízda a design

Premium Pohyb, lehkost, skladnost, dostupnost, snadná manipulace a převoz – to všechno dělá z koloběžky skvělou společnost na...

Test ovocných tyčinek: S jogurtem a pohybem vytvoří ideální tým

Premium Jsou skladné, hygienické a děti je mají rády. Tyčinky ze slisovaného ovoce jsou sice plné sacharidů, ale jako součást...

Testujeme e-shopy. Když nemůžeme do obchodu, přichází doba balíková

Premium Když kamenné obchody nuceně zavřely, nákupování přes internet zůstalo pro některé druhy zboží jedinou a navíc...

Ceny jablek vzrostly o čtyřicet procent, může za to špatná loňská úroda

Ceny jablek v dubnu meziročně vzrostly. Důvodem je loňská neúroda v Evropě a z ní plynoucí nízké zásoby, uvedli...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz