Kvůli přechodu na nový systém váznou objednávky i rozvoz zboží. Ilustrační foto.

Kvůli přechodu na nový systém váznou objednávky i rozvoz zboží. Ilustrační foto. | foto: Profimedia.cz

Největší český internetový obchod kolabuje kvůli přechodu na nový systém

  • 229
Internet Mall, jeden z největších internetových obchodníků v zemi, pod který spadají webové obchody jako bilezbozi.cz, fotoexpert.cz či korunka.cz, má od začátku srpna vážné problémy s vyřizováním objednávek.

Kvůli přechodu na nový počítačový systém od společnosti SAP váznou objednávky a rozvoz zboží, v kamenné prodejně se lidem omlouvají, že kvůli pokračujícímu kolapsu systému nemohou vydávat po internetu objednané zboží.

"Lidé jsou naštvaní, ale my s tím nic neuděláme. Jsme maximálně schopni prodávat na paragon zboží, co máme na prodejně," uvedl jeden z prodavačů v prodejně korunka.cz v Praze-Smíchově a zároveň se omlouval dvěma příchozím, že jim televizor ani set-top-box pro příjem digitální televize vydat nemůže.

Na telefonní linku, na které se mohou lidé informovat o datu vyzvednutí zboží či ho reklamovat, se včera redaktor MF DNES při dvou desetiminutových pokusech neprokousal k živému operátorovi. Podle čtenáře, který na problém redakci upozornil, nefunguje Internet Mallu nyní ani on-line systém pro sledování odbavení objednávek.

Podle Petra Krále, marketingového ředitele Internet Mall, by se ode dneška měl výdej zboží vracet do normálu s výjimkou tří kamenných prodejen, které se ještě řeší.

"Kdo kdy zaváděl do firmy systém jako SAP, ví, že týdenní skluz je ještě snesitelný," říká s tím, že se postiženým zákazníkům omlouvají. Ti navíc dostávají slevové či dárkové kupony. Podle něj přechod na nový systém plánovali ve firmě dva roky, nakonec se kvůli měsíčnímu odkladu trefili přímo do olympiády.

Internet Mall měl za zatím poslední zveřejněný rok končící březnem 2007 tržby 1,3 miliardy korun a zisk před zdaněním 7,5 milionu. Ve firmě, kterou dosud ovládali Ondřej Fryc a Petr Burcal, získali nedávno nezveřejněný podíl finanční investoři Intel Capital a 3TS Capital Partners.