Nejen alkohol, i salámy mohou být falešné

  12:08aktualizováno  12:08
- Komu se v poslední době zdá, že špekáčky chutnají příliš dietně a krůtí salám spíš po vepřovém než po drůbežím mase,není daleko od pravdy. Do špekáčků se přidává maso drůbeží a do krůtího salámu zase vepřové. Maso z prasete může být i v konzervě hovězího nebo v krůtím hamburgeru. Výrobci nahrazují kvalitnější a dražší druhy masa méně hodnotným a levnějším masem jiného živočišného druhu. Vyplynulo to z kontroly,kterou na přelomu října a listopadu provedla Česká zemědělská a potravinářská inspekce.
Ze čtyřiceti výrobků odebraných v obchodní síti víc než třicet procent obsahovalo jiný druh masa, než jaký byl uveden na obale. Podle odborníka na technologii masa Petra Pipka z Vysoké školy chemicko-technologické jsou hlavním důvodem falšování masa ekonomické zájmy. »Supermarkety chtějí prodávat špekáčky za méně než padesát korun. A za takovou cenu, do které se musí vejít ještě marže obchodníka, se kvalitní špekáček nedá vyrobit.« Proto se do nich přidávají zbytky z drůbežích koster. »Svou roli hraje také fakt, že to doposud nikdo moc nekontroloval,« pokračuje Pipek. Problémem falšování masa se inspekce skutečně zabývala poprvé. Je to znát i z odpovědí výrobců, které redakce MF DNES požádala o vyjádření k výsledkům kontroly. Většinou jsou si vědomi, že vše není v pořádku, ale zatím je nikdo na chyby neupozornil. Náprava je už na cestě, vyměníme etikety, změníme dodavatele surovin, tak zněly nejčastější odpovědi (viz rámeček Jak vysvětlují...). Ani omluva zákazníkům a ujištění, že je nechtějí poškodit, nic nemění na věci, že výrobci porušují zákon o potravinách. Ten totiž připouští, že masný výrobek, který má v názvu krůtí (hovězí, vepřové...), může mít z krůty (býka, prasete...) masa jen polovinu a zbytek může být z jiného zvířete. Ale pod podmínkou, že všechny druhy masa jsou uvedeny ve složení. Inspekce považuje falšování masných výrobků za velmi závažné a chystá se ho tvrdě potírat. Zákon o potravinách sice nezná pojem falešný výrobek, ale říká jednoznačně, že je zakázáno uvádět do oběhu potraviny klamavě označené. Tomu, kdo zákaz nedodrží, hrozí až třímilionová pokuta.

Jak vysvětlují rozpor výrobci

»Výrobu Párty šunky máme technologicky zajištěnou tak, že se tam drůbeží maso dostat nemůže. Kromě toho nedávná veterinární kontrola potvrdila, že šunka je v pořádku. Vepřové maso v hovězí konzervě být nemůže, možná se tam mohou objevit vepřové kůže, které používáme jako pojidlo.«
Masna Studená, výkonný ředitel Jan Kopečný

»Výrobek skutečně obsahuje v malé míře složky drůbežího a vepřového masa, což už v textu nově tištěných etiket také uvádíme.V současné době se ale zřejmě na trhu vyskytují ještě staré etikety, na kterých to bohužel není.«
Hamé Babice,ředitelka marketingu Marcela Mitáčková

»Firmu Greisinger, od níž Extralibový salám odebíráme, jsme již upozornili na vady, které zjistila ČZPI. Jsme připraveni okamžitě jednat s dodavatelem, aby tyto vady odstranil. Dobře ví, že všechny dodávané výrobky musí být v souladu s českými předpisy.«
Billa, René Čikl, vedoucí nákupu a prodeje oddělení masa

»Vepřové maso do tohoto výrobku skutečně přidáváme.Běžně jsme na každý karton lepili opravný štítek, který v tomto případě pracovník na balicí lince nenalepil, a tak se dostaly špatně označené obaly v omezené míře do obchodní sítě. Určitou dobu už dáváme do oběhu tyto výrobky v nově přepracovaných obalech, kde je už vepřové maso uvedeno ve složení.«
Drůbežářský podnik Libuš, generální ředitel Pavel Kotaška

»Polotovar nakupujeme u subdodavatele, který odpovídá za jeho složení. Dle jeho vyjádření bylo mimo hovězího a vepřového masa do výroby lahůdkových párků použito v jedné výrobní sérii i maso kuřecí.«
Veseko Velký Šenov,výrobní náměstek Viliam Daniška

»Některé naše výrobky skutečně obsahovaly částečně hovězí a drůbeží maso, což nebylo uvedeno na obalu. Toto nedorozumění bylo způsobeno novým zaměstnancem, který, ač řádně poučen, nerespektoval naše nařízení. V současnosti jsou už naše výrobky značeny v souladu se zákonem.«
Kostelecké uzeniny,manažer společnosti František Prát

»Naše firma nikdy nevyráběla pro trh z jiné suroviny než krůtí. Vepřové maso, které se používá u některých výrobků jako přídavek kvůli jejich konzistenci, nesmí nikdy přesáhnout 10 % podílu. Pro deklaraci jiného než krůtího masa na obalu jsme již učinili příslušné kroky.«
Adex Lom u Tachova, vedoucí výroby Josef Čtvrtečka

»Nevíme, kdy byla kontrola prováděna, můžeme proto odpovědět jen v obecné rovině.Balení pro konečného zákazníka je opatřeno etiketou, kterou vám v příloze zasíláme a z níž je patrno, že drůbeží maso je ve špekáčcích deklarováno.«
VSV Hausner, ředitel Milan Sládeček

(Firma zaslala redakci etikety s datem spotřeby 16. 12., kontrola se týká výrobků s datem 14. 10.)

Prokázané falšování masa v masných výrobcích

výrobek výrobce ve výrobku mělo být bylo navíc

Párty šunka Originál Masna Studená vepřová kýta drůbeží
Hovězí maso ligt Masna Studená hovězí maso vepřové
Studenská pochoutka Masna Studená vepřové maso a játra, sádlo hovězí
Kostelecká játrovka Kostelecké uzeniny Kostelec vepřové maso, vepřová játra drůbeží
Paštika Billa pack Kostelecké uzeniny Kostelec vepřové maso, játra hovězí
Jemné párky Kostelecké uzeniny Kostelec vepřové, hovězí drůbeží
Krůtí jemný salám Adex Lom u Tachova krůtí maso vepřové
Extralibový salám Greisinger Rakousko vepřové maso, hřbetní sádlo hovězí a drůbeží
Krůtí hamburger Drůbežářský
podnik Libuš krůtí maso vepřové
Lahůdkové šenovské párky Veseko Velký Šenov vepřové a hovězí maso drůbeží
Hovězí ve vlastní šťávě Hamé Babice hovězí maso vepřové, drůbeží
Špekáčky VSV Hausner vepřové a hovězí maso,
vepřové sádlo drůbeží

Konzervy byly odjakživa určitou sázkou do loterie. Že by ale uvnitř mohlo být jiné maso, než je na obalu, napadne asi málokoho.

Autor:

Daňové přiznání 2019

Do 1. dubna musí podat daňové přiznání osoby samostatně výdělečně činné, ale i zaměstnanci (více zde). Využijte interaktivní formulář pro daňové přiznání za rok 2018.

Nejčtenější

Zaplatil letenku, ale letěl jenom kus cesty. Lufthansa ho za to žaluje

Zaměstnanci pobočka letecké společnosti Lufthansa na letišti ve Frankfurtu

Německá letecká společnost Lufthansa žaluje jednoho ze svých pasažérů. Nelíbí se jí, že cestující ve snaze získat...

Máme o 30 procent hostů méně, podáme dvě žaloby, říká restauratér Moťovský

Restaurace U Moťáka v pražském Karlíně. (7. února 2019)

Pražská restaurace U Moťáka se chystá na dvojitou odvetu za to, že se její jméno objevilo v kauze dovozů pochybného...

Ta železnice je zelená katastrofa. Vraťte miliardy, žádá Trump Kalifornii

Ilustrační snímek

Prezident Donald Trump a guvernér Kalifornie Gavin Newsom se ve středu dostali do sporu na Twitteru kvůli masivnímu...

Konec kšeftů. Stát se rozhodl, že si dálnice bude opravovat sám

Ilustrační snímek

Během následujících deseti let postupně zmizí z dálnic sypače a pluhy soukromých firem. Stát se totiž rozhodl, že...

Pražský hotel vydával české hovězí za australské, steak za 650 korun

Kráva před hotelem Holiday Inn u Kongresového centra.

Hotel Holiday Inn sídlící na pražském Pankráci lhal svým zákazníkům o skutečném původu podávaného hovězího masa. O...

Další z rubriky

Další polská stopa? Veterináři zachytili 320 kilo problematického masa

Food sniffer měří vepřové, hovězí, drůbeží i rybí maso.

Veterináři na Moravě zachytili na dvou místech celkem 320 kilogramů problematického drůbežího a vepřového masa. Bylo...

TEST DNES: Úplné výsledky testu online lékáren

Ilustrační snímek

MF DNES otestovala osmnáct online lékáren. Do výběru jsme zařadili velké lékárenské řetězce i menší regionální lékárny...

PŘEHLEDNĚ: Do žlutého, nebo hnědého kontejneru? Vše o třídění odpadu

Tříděný odpad, kontejner na papír.

Víte, kam se starým kartáčkem na zuby, s rozbitým zrcadlem, se špinavým polystyrenovým jídelním boxem, nebo s použitými...

Najdete na iDNES.cz