V dobrých restauracích vám maso naškrábou speciálním nožem, který se používá jen k tomuto účelu. Předem tepelně opracovaný, ale ještě tekutý žloutek číšník servíruje na zvláštní misce. Ve špatné hospodě vám místo naškrábání maso namelou a všechny ingredience smíchají předem. Navíc biftek často dělají ze zadního hovězího místo ze svíčkové.
Tatarský biftek
Zákon o ochraně veřejného zdraví povoluje jeho přípravu pouze v restauracích a na vaše přání. Kuchař nesmí použít jakékoli maso, ale pouze to, které je výrobcem speciálně určeno k přípravě syrových pokrmů. Restaurace by vám měla podat informace o původu a stáří masa a na vaše přání i ukázat ke každému masu, z něhož tatarák připravují, potvrzení o zdravotní nezávadnosti. Syrový žloutek nesmí kuchař vmíchat do bifteku předem, číšník jej musí přinést zvlášť. Pokud se tak nestane, požadujte novou porci.
Biftek, suši, carpaccio...
Suši, pršut, carpaccio, parmská či lososová šunka, tedy syrová, sušená či studeným kouřem vyuzená masa, stejně jako maso na biftek do restaurace přicházejí od výrobce rovněž se speciálním atestem. Biftek by vám měli v restauraci připravit podle vašeho přání, tedy i polopropečený či nepropečený (krvavý). Pokud výsledek neodpovídá vaší objednávce, můžete porci vrátit. Odmítnout pokrm a neplatit máte právo i v případě, že maso zapáchá, změnilo barvu nebo je oslizlé. Stěžovat si začínáme u číšníka či vedoucího provozovny.
Syrové vejce
Podle hygienické vyhlášky se nesmí přidávat do omáček, pudinků, krémů či jiných jídel, která se dál tepelně neupravují. Pokud máte podezření, že tomu tak je, máte ze zákona právo jídlo odmítnout a neplatit. Syrové vejce je možné použít jen na vaše výslovné přání, přímo před vašima očima a na vaše vlastní riziko.
Jak se bránit - vraťte tatarský biftek, pokud do něj byl žloutek vmíchán předem - požadujte atest, který musí mít každé maso určené pro přípravu syrového jídla - odmítněte předem namíchaný nápoj se syrovým žloutkem - v případě sporu s personálem se obraťte na hygieniky |