Naložené maso může zničit zdraví, odrovnalo i ochutnávače MF DNES

  8:39aktualizováno  10:36
V kupovaném nakládaném mase na gril se často skrývá vážné nebezpečí pro zdraví v podobě bakterií. MF DNES testovala naložená masa, ochutnávka "vyřídila" jednoho z porotců. Chtěl být nanejvýš spravedlivý, tak poctivě ochutnal všech sedmnáct vzorků. Zbytek dne strávil na toaletě.

S tím, jak se snaží dodavatelé co nejdéle natahovat dobu spotřeby, mají bakterie spoustu času se rozmnožovat. Ilustrační foto. | foto: Profimedia.cz

Tři vzorky totiž obsahovaly bakterie salmonely nebo listerie, které jsou zdraví nebezpečné a oslabený člověk kvůli nim může i zemřít. "Tři masa byla za zenitem a dalších osm se k zenitu blížilo každou hodinou," popsal test jeden z porotců Roman Vaněk z Pražského kulinářského institutu.

Infografika

Výsledky testu najdete zde

"Listerie nebo salmonela by v potravinách být neměly. Teplota nad sedmdesát stupňů po dobu třiceti minut tyto mikroby spolehlivě likviduje. Problém je v tom, že grilování tuto teplotu po tak dlouhou dobu nezaručuje," říká primář mikrobiologického oddělení Nemocnice Na Homolce Vlastimil Jindrák. Kvůli listerii, která může "číhat" v uzeninách, salátech či nemyté zelenině, v Česku předloni zemřelo čtrnáct lidí.

NENECHTE SE OŠIDIT

Co se zkaženým masem
Když zjistíte, že maso páchne

Vraťte se co nejrychleji do obchodu a maso hned reklamujte. Právnicky řečeno "uplatnit právo z odpovědnosti za vady musí kupující nejdéle v den následující po koupi, jinak jeho práva zaniknou". Reklamovat zkažené maso tedy můžete nejpozději druhý den.

Musí prodejce reklamaci uznat?
Seriózní prodejce reklamaci uzná a bez problému vrátí peníze. Ten méně seriózní vás odmítne s tím, že se maso zkazilo až u vás.

Prodávající odpovídá pouze za vady, které mají rychle se kazící potraviny při převzetí. Což se jen těžko dokazuje. Bude vás přesvědčovat, že se maso zkazilo, když jste s ním cestou z obchodu domů kdovíkde běhali nebo jste ho nechali ležet při pokojové teplotě na stole.

Jak se bránit?
Pokud prodejce reklamaci neuzná, nezbývá nic jiného než se obrátit na Státní zemědělskou a potravinářskou inspekci. Ta spor sice nevyřeší, ale může se do obchodu vydat na kontrolu.

Co když mi jídlo ublížilo?
Když se vám po zkaženém jídle udělá špatně, máte teoreticky možnost vymáhat na obchodě odškodnění. Budete ale jen těžko dokazovat, že se vám udělalo špatně právě po jídle z tohoto obchodu. Ledaže by lidí s podobnými problémy bylo víc.

Rada je jediná: máte-li podezření, že s jídlem není něco v pořádku, nejezte ho. Vždy před koupí zkontrolujte datum spotřeby a podívejte se, zda u mražených potravin nedošlo k rozmražení a opětovnému zmražení. To se pozná například podle uvolněného vakuového balení a množství námrazy v něm.

Množí se pomalu, ale pořád

Naštěstí lidé s dobrou imunitou nemusí mít žádné příznaky, i když se nakazí. Ale jindy se objeví horečky, zimnice, průjem, zánět spojivek či osrdečníku. Mimořádně nebezpečná je tato bakterie pro těhotné ženy, u kterých může vyvolat potrat.

Podobně působí i salmonela. Ročně postihne na 30 tisíc Čechů. Někteří z nich prožijí několik dní v nemocnici na kapačkách, protože infekce hodně dehydratuje organismus.

"Salmonelóza v kuřecím mase je obecný problém, běží spousta programů na její likvidaci. Ale k nákaze může dojít i při nevhodném zacházení s masem při porcování, jeho bourání nebo nakládání," říká Stanislava Herčíková z oddělení hygieny potravin Státního veterinárního ústavu v Praze. Také listerie, které jsou v mase už při balení, se mohou při dobrých podmínkách dál množit. A ty jsou už kolem nuly.

"Listerie se množí i při teplotách jen dvě desetiny nad nulou. Při vyšších rostou ještě rychleji," říká Herčíková.

Zatímco výrobce doporučuje skladovat maso obvykle nejvýše při čtyřech až pěti stupních nad nulou, v domácích ledničkách bývá mnohdy více. Záruka masa se vztahuje jen na skladování při doporučené teplotě. Test MF DNES, zaměřený pro změnu na mletá masa, navíc ukázal, že s doporučenou teplotou mívají potíže už při skladování v obchodech. U mletého masa teplota nesmí stoupnout nad dva nad nulou.

Steak tlustý na dva prsty

S tím, jak se snaží dodavatelé co nejdéle natahovat dobu spotřeby, mají bakterie spoustu času se rozmnožovat. Platí tak jediné – tepelně ji zničit. Ale ani to výrobce zákazníkovi neusnadňuje.

Plátky masa na grilování jsou totiž často nakrájené šikmo. "To je zásadní chyba. Kdo neumí grilovat a jen to maso obrátí ze strany na stranu, lehce se mu stane, že v jedné části bude přepečené nebo vysušené a na druhé spálené," říká Vaněk. V důsledku to zase znamená, že nebezpečné bakterie mohou přežít a lehce se dostat do těla i po tepelné úpravě.

"Abyste si maso užili, měli byste je krájet vždy přes vlákno a na dva prsty silné plátky. Pak ho nádherně ugrilujete. A pokud nesníte celý steak, stačí jej překrojit a dát si ho ve dvou lidech," poučuje porotce Roman Vaněk. Problematické jsou i marinády v hotovém mase na gril. Jde o další dobré prostředí pro množení bakterií. Porotci je v testu MF DNES našli v osmi baleních.

"Některé marinády se začaly hned připalovat, čoudily a povrch masa rychle zčernal. Když jsem ochutnal, cítil jsem žluklý umělý tuk. Připadá mi to, že marinováním masa na grilování si dodavatelé akorát čistí lednice," zní nesmlouvavý verdikt nad kupovaným nakládaným masem na gril z úst Romana Vaňka.

Prémiové testy

Zařizujete si domácnost, nakupujete sportovní výbavu, chystáte se na dovolenou? S výběrem toho nejlepšího zboží či služeb na míru pomohou nezávislé spotřebitelské testy. Exkluzivně na iDNES Premium.

Test loveckých salámů nepotěšil: Hodně tuku a soli, ale občas i kousky kostí

ilustrační snímek

Nemá smysl si nalhávat, že je lovecký salám bůhvíjak přínosný pro náš jídelníček. Není. Ani...

Test kysaného zelí: Stojí pakatel, ale funguje lépe než drahé vitaminy

ilustrační snímek

Výborně chutná a ještě umí udělat tuze dobře našemu organismu. Také proto je kysané zelí základem...

Test nealko vína: Chybí mu energie a chová se jinak. Jako vykastrovaný kocour

ilustrační snímek

Nealko víno není vynález posledních let. Za vínem alkoholickým má ale zpoždění, v porovnání s ním...

Test jahodových nanuků: Většina chutnala jako léto, ekonanuk však propadl

ilustrační snímek

Mark Twain tvrdil, že jméno největšího vynálezce zní – náhoda. Inu, literát, ale ono na tom něco...

Test dětských autosedaček: velmi bezpečný model vyřadil jed na moly v potahu

Test dětských autosedaček

Spolehlivá autosedačka nemusí být jen pohodlná, ergonomická a obstát při nárazových zkouškách....

Teplo z uhlí podraží o deset až třicet procent, říká zástupce tepláren

  • Nejčtenější

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

27. března 2024  17:29

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

25. března 2024  11:54

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Seznam zakázaných kotlů. Co vám od září hrozí, když v nich budete dál topit

23. března 2024

Premium Češi stále provozují nejméně 150 tisíc starých neekologických kotlů na tuhá paliva 1. a 2. emisní...

Průlomový lék na hubnutí dráždí cenou. Kúru za tisíce lze vyrobit za pět dolarů

29. března 2024

Lék Ozempic od společnosti Novo Nordisk je jedním z hitů posledních měsíců. Ukázalo se totiž, že...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Loď v Baltimoru měla potíže už dřív, most si o nehodu říkal, soudí odborníci

27. března 2024  11:17

Bezprostředně po úterní nehodě lodi v americkém Baltimoru vedení společnosti, která loď provozuje,...

Kdo má v Evropě nejlepší vlaky, odhalil žebříček. Česko se stydět nemusí

29. března 2024

Přestože je vlaková doprava stále dražší než letecká, vlaky v Evropě nejenom vzhledem ke své...

Deset tisíc eur za kabelku Chanel. Ikona luxusu se o zákazníky neobává

29. března 2024

Ačkoli velká část zákazníků po celé Evropě pod vlivem inflace omezila nákupy některých...

Z Prahy do Bulharska a Rumunska z druhého terminálu. Země vstupují do Schengenu

29. března 2024  8:56

Od neděle 31. března se bude do Bulharska a Rumunska létat z druhého terminálu pražského Letiště...

Obchody: Předpověď na Velikonoce láká ke grilování, stouply i nákupy zmrzliny

29. března 2024  8:35

Příznivá předpověď počasí na Velikonoce zvedá poptávku po surovinách na grilování, jako jsou...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...