Na stůl patří ušlechtilý nápoj

Přestože si mnozí lidé nedovedou představit Vánoce bez ledničky plné piv, roste počet těch, kteří dávají přednost něčemu jinému. Odborníci doporučují zajímavá vína, míchané nápoje s alkoholem i bez něj. Spolumajitel Národní banky vín v Praze Tomáš Beseda například k tradičnímu kaprovi s bramborovým salátem radí rulandské šedé, nejlépe dva až tři roky staré, které lze sehnat v cenách kolem 150 korun. Ti, kteří nemají rádi ryby a ke štědrovečerní večeři si dají řízek, by měli mít na stole lehčí a méně aromatický tramín, jehož lahev lze pořídit zhruba za 180 korun. Na první či druhý svátek vánoční bývá krůta. K té se hodí mladé čili letošní víno. V obchodech lze koupit mimo jiné Svatomartinské nebo Moravino Nouveau.

Obě jsou nejlepší z odrůdy modrý portugal, ceny se pohybují kolem stokoruny. K vánočnímu cukroví Tomáš Beseda dává přednost polosuchému (demi sec) šumivému vínu, které lze běžně koupit do 120 korun. Milan Král, který dováží vína převážně z jižní Evropy, by k tradičnímu kaprovi vybral ryzlink z Alsaska. Například sedmička ryzlinku firmy Hugel vyjde na 500 korun. K řízku a salátu pak za stejnou cenu červený Pinot Noir z Burgundska. Ke krůtě s bramborem doporučuje Milan Král červený Saint-Joseph Rouge Le Grand Pompée z oblasti Rhony, dále Sirah nebo Pinot Noir z Alsaska, vše opět v ceně kolem 500 korun. Víno ke sladkostem je o něco dražší: sedmička francouzského Muscat de Beaumes de Venise z oblasti Rhony vyjde stejně jako Gewurztraminer Tradition Hugel téměř na 700 korun a italské Vin Santo, Tenute Marchese Antinori z Toskánska ještě o sto korun dráž.

Someliér Ivo Dvořák, který se nedávno vrátil z mistrovství světa someliérů v Kanadě, doporučuje na vánoční stůl i nápoje poněkud netradiční. Tvrdí totiž, že mají přinášet především radost a uspokojení, hlavním měřítkem pro jejich výběr je podle jeho názoru pouze chuť. Na štědrovečerní stůl by proto ke kaprovi dal přednost broskvovému džusu namíchanému s grapefruitovým. Anebo cideru, tedy lehce alkoholizovanému jablečnému nápoji v ceně kolem 150 korun za lahev. K řízku pak suchému bílému vínu (nejlépe veltlínskému zelenému nebo rýnskému ryzlinku) smíchanému se zázvorovou limonádou. Ke krůtě se podle jeho názoru skvěle hodí suchý sekt s broskvovým džusem a k cukroví portské nebo dezertní víno.