Vína ročníku 2004, která se teď nabízejí v obchodech nebo restauracích, nemohou být podle valtického vinaře Ludvíka Budína ještě dobrá.
"Ročník 2004 měl vyšší obsah kyselin, který je třeba odbourat delším ležením. To znamená, že vína se budou prodávat nejdřív za půl roku, až se ty kyseliny trochu vyleží," říká Budín.
Zkušení vinaři, kteří se dali cestou kvality, říkají, že průběh počasí během roku víc než kvalitu vína ovlivní jeho množství. Horší ročník pro ně neznamená horší víno, ale méně vína.
"Z každého ročníku, pokud není katastrofální, se dá vyrobit špičkové víno, pokud tomu vinař dá, co je třeba," říká Zdeněk Peřina z Mikulova, který své zkušenosti získával i v Rakousku.
"Vinaři tam říkají: Neznáme špatné ročníky, známe pouze ročníky, kdy se vyrobí málo vína." Podle něj bude ročník 2004 lepší než 2003, který byl v médiích bombasticky prezentován jako nejlepší.
"Přitom réva byla vystresovaná a vína nemají dost extraktu. Ročník 2004 bude blíž tomu, co naše oblasti vyrábějí," míní Peřina.
Vinaři si pochvalují, že za posledních deset let nezaznamenali špatný ročník. „Začalo to pověstným ročníkem 1997, kterému jsme říkali ročník století, pak přišel ročník 1999 a byl podobný... Takové dva ročníky byly podle pamětníků na Moravě naposledy v roce 1947 a 1949. Pak přišel teplotně nadnormální ročník 2000, kdy jsme poprvé zjistili, že réva může dostat úpal. 2001 byl dobrý na aromatické odrůdy, 2003 zase vysoce nadprůměrný. I ročník 2004 bych v rámci posledního desetiletí řadil mezi nadprůměrné," říká ředitel Vinných sklepů Valtice Antonín Šťastný a se smíchem dodává:
"Pokud to tak bude pokračovat, sám začnu věřit na globální oteplování." Základní teze, že kvalita se dělá ve vinici, se potvrdila i letos. Kvalitní víno vzniká jen z redukované sklizně.
"Pěstitelé, kteří nejsou lakotní a nezatěžují révu, mají pak krásné velké aromatické hrozny. Je to stejné jako u jabloně, na které je málo jablíček, ale jsou velká a aromatická, když jich je hodně, jsou jako padanky. Stejné je to i u hroznů," vysvětluje Antonín Šťastný.
ČTĚTE TAKÉ |
Moravská slámová nemají soupeře |
Ve slovenských vínech je víc sympatické drzosti |
Moravská vína: Originalita, která jinde není |