Na angličtinu s cédéčkem? Ano, ale raději si připlaťte!

Kvalitní výukové programy na CD ROM mohou výrazně pomoci při učení cizího jazyka. Zaznamenávají vlastní výslovnost, nabízejí komunikaci s rodilým mluvčím, přehledy gramatiky, nenásilné rozvíjení slovní zásoby, nebo dokonce kontakt s učitelem prostřednictvím přímého napojení na internet. Skutečně dobrých programů s výukou angličtiny, které by splňovaly požadavky jak odborníků, tak laiků, je však na českém trhu minimálně.

Potvrdil to test redakce MF DNES. Osm rozdílných výukových programů angličtiny pro začátečníky prověřili odborníci a sedm laiků. Největšími nedostatky se ukázaly špatná nebo zcela chybějící nápověda, omezený rozsah slovní zásoby a gramatiky, chybějící videosekvence, fádní obsah, nenápaditá grafika či absence výkladů v češtině. "Příliš triviální program, a to obsahem i formou zpracování. Má chudý slovník, málo slovních spojení a frází. Navíc chybí moderní mluva a živý jazyk. S takovým programem máte pouze minimální šanci se angličtinu naučit," říká k jednomu z nejhůře hodnocených CD ROM, Naučte se anglicky, Ivana Sovišová. 

Určitým vodítkem při výběru kvalitního cédéčka může být cena. Nejlepší programy jsou totiž zároveň nejdražší. Ani ony však neprošly testem bez ztráty bodu. CD ROM Euro Plus Reward, Langmaster milenium line a Tell me more, které dopadly nakonec v celkovém hodnocení nejlépe, mají například komplikovanou instalaci, složitou či pouze minimální nápovědu, chybějící přehledný slovník, zpočátku chaotické ovládání. Oproti ostatním programům však disponují dostatečně propracovaným obsahem, výbornou úrovní angličtiny a přímým napojením na internet. Nejdále v posledním hledisku pokročil vítěz

Tip testu

Informace o různých výukových programech jsou dostupné na www.ceskaskola.cz

testu, Euro Plus Reward, který má výbornou internetovou podporu.

"Na internetu si můžete udělat základní test, který zjistí, jakou úroveň kurzu potřebujete, můžete se poradit s učitelem nebo diskutovat 've třídě' s ostatními uživateli," říká Bořivoj Brdička z katedry informačních technologií Pedagogické fakulty Univerzity Karlovy v Praze, jeden z odborníků, který se na testu podílel. Také ostatní části programu jsou na vysoké profesionální úrovni. "Program má velmi dobře propracovaný systém různých forem zkoušení, což je ideální pro ty, kteří jsou odkázáni pouze na samostudium," říká jeden z testujících, Otakar Halbrštát.

Podívejte se jak dopadl test. Jeho výsledky naleznete ZDE.