Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Mistr uvaří třeba v lese, říká kuchař

  11:00
Jak vaří profesionál ve velké restauraci a na čem pak vaří kuchař z povolání doma? "Ve velkých restauracích se vaří většinou v konvektomatech, jakýchsi zařízeních s mnoha funkcemi. A doma? Vařím na dvouplotýnkovém vařiči a v remosce," říká Michal Hromas z italské restaurace Aromi na Vinohradech.
Michal Hromas

Michal Hromas | foto: Lukáš ProcházkaMF DNES

* Vařit více než dvanáct hodin denně je jistě namáhavé, vaříte ještě doma?
Vaření v restauraci a doma jsou dvě různé věci, v práci dělám svoje řemeslo. Jídla musím připravovat všechna stejně a stejně rychle, protože to zákazníci očekávají, chodí na "svá" jídla.

Když restauraci naplní v jednu chvíli mnoho lidí najednou, je člověk pod tlakem a na nějaké experimentování není čas. Doma se mohu v klidu soustředit na jeden pokrm, vyhrát si s ním, je to vlastně určitý způsob relaxace. Na druhou stranu mám při profesionálním vaření veškeré vybavení, které potřebuji.

* Na čem obvykle vaříte v restauraci?
V práci vaříme na plynových hořácích, máme tam elektrický gril a elektrickou troubu a používáme takzvaný konvektomat. To je zařízení, kam se vejde i stovka porcí najednou a jeho různé funkce nám umožňují například zapékat nebo rychle ohřívat.

Připravená jídla se totiž šokově zchladí a konvektomat je umí velmi rychle ohřát na požadovanou teplotu. Můžeme si na něm nastavit i obsah páry, takže je použitelný od suchého pečení až po vaření v páře.

* To zní velmi lákavě, můžu si něco podobného pořídit i domů?
Provoz tohoto zařízení je velmi náročný na spotřebu energie i vody, takže zůstává zatím jen ve větších provozech, domácnostem se nevyplatí.

* Jaký typ sporáku byste tedy doporučil normálnímu spotřebiteli?
Jako ideální bych viděl kombinovaný sporák, tedy plynové hořáky na vaření a horkovzdušnou elektrickou troubu s grilem. Dnes začínají klasickým sporákům pomalu konkurovat indukční desky, ale s nimi se člověk nejdřív musí naučit zacházet, což chvíli trvá.

Na plynovém sporáku se dobře vaří „akční“ jídla jako například restované minutky, na elektrické plotýnce zas můžete klidně několik hodin nechat probublávat jídlo o stále stejné teplotě.

* Proč byste nedoporučil plynovou troubu?
Trouba na plyn dodává jídlu někdy zvláštní příchuť, a navíc se nedokáže rozpálit na velmi vysoké teploty, takže se v ní pizza nebo chléb pečou jen velmi obtížně. Navíc se stává, že peče nerovnoměrně a buchta je pak zespodu černá na uhel, zatímco prostředek je skoro syrový.

* Měl byste nějaký tip nebo doporučení, jak dobře péci i v takové troubě?
Je možné obalit mřížku alobalem, dát si dovnitř cihlu nebo speciální kameny, na kterých se peče třeba pizza. Tyto pomůcky by měly rovnoměrněji rozložit teplo, přesto se zřejmě nevyhnete otáčení pokrmu během pečení.

* Jak jste se vlastně dostal k vaření, když je vaším původním povoláním prodavač nábytku?
Od dětství mě bavilo připravovat jídlo, rád jsem o něm mluvil, až mě kolegyně z prodejny nábytku přiměla k tomu, abych se přihlásil na školu.

Prošel jsem malými restauracemi, vařil jsem v kuchyni na letišti s dvěma tisíci jídel denně. Tam jsem se naučil vařit jídla od základu, pochopil jsem některé principy vaření, jako třeba která surovina jak zabarví jídlo a podobně. Pak jsem přešel do arabské restaurace, ta například hodně používá grilování jak masa, tak zeleniny.

Dnes vařím v Aromi tradiční italská jídla. Na této kuchyni se mi líbí, že používá jednoduché recepty, kvalitní suroviny a že se v ní prolínají vlivy kuchyní Orientu a Středomoří.

* S jakým jídlem jste nejvíce zápasil, které vám zkrátka nešlo uvařit?
Byly to knedlíky v nejrůznější podobě. Trpěla tím celá rodina, protože musela moje pokusy ochutnávat. Největším vyznamenáním pak byla slova babičky, která po několika týdnech zoufalých pokusů konečně pochválila můj knedlík v domnění, že je kupovaný.

* Které jídlo máte nejraději a co byste nechtěl vařit?
Oblíbil jsem si arabskou kuchyni s grilovaným masem a zeleninou, kuskusem, mám navíc hodně rád sladkosti, které lidé v Orientu vyrábějí. Sbírám kuchařky z celého světa a zajímám se i o historii vzniku jednotlivých jídel.

Kuchyně pro mě představuje jakýsi most mezi kulturami, a když člověk sleduje původ jednotlivých pokrmů, může se přiučit i hodně z historie. Víte, neexistuje špatné jídlo nebo špatná surovina, nezříkám se třeba ani vnitřností.

Podle mě jsou jen dobře a špatně upravená jídla. A nezáleží už tolik na tom, jestli je připravujete na drahém sporáku nebo na ohni v lese. Můj kamarád na výletě dokázal v kotlíku uvařit neuvěřitelné ovocné knedlíky. Vím, že určitě nechci vařit za pomoci chemie, jídlo přibarvovat a uměle upravovat.

Autoři:

Šéf Úřadu práce: Umělá inteligence vše mění. Za mě už AI píše dopisy ministrům

  • Nejčtenější

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

22. dubna 2024  15:55

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit...

Číst iDNES.cz se vyplatí. Megahra o statisíce korun pro věrné čtenáře vrcholí

15. března 2024  15:02,  aktualizováno  24.4 9:32

Na portálu iDNES.cz vrcholí Megahra o peníze. Do pondělí 29. dubna může každý čtenář s registrací...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Desítky tisíc letů nad Evropou hlásí rušení signálu GPS. V podezření Rusko

23. dubna 2024  10:37

Navigační systémy letadel na trasách nad Pobaltím i nad dalšími oblastmi hlásí stále více...

Nad Českem krouží nové značky fast foodů. V plánu mají rozvířit trh

22. dubna 2024

Premium Již třicet let vévodí šťavnatým burgerům, hranolkům a kuřeti v Česku tři fastfoodové řetězce. Nyní...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Nová vábnička pro miliardáře: ponorná superjachta jako pevnost plná luxusu

23. dubna 2024  20:16

Rakouská firma vyvíjí hračku pro super bohaté zájemce o cestování, bezpečnost a luxus. Je to 165...

K moři vyrazí víc lidí než loni. Kvůli davům Češi hledají méně okoukaná místa

25. dubna 2024

Premium Na potravinách a jiném zboží nebo na návštěvách restaurací jsou Češi ochotní šetřit, ale na...

Peníze jsou v IT nebo farmacii. V účetnictví moc nevyděláte, ukázal průzkum

25. dubna 2024

Zaměstnanci sektoru IT i mají v poslední době i kvůli umělé inteligenci hledání práce těžší. Když...

Švédsko se připravuje na válku. Investuje nejen do energetické infrastruktury

24. dubna 2024

Švédsko se připravuje na možný válečný střet s Ruskem. V současné době se zaměřuje zejména na...

Na léto jsme připraveni. Letiště Heathrow čeká nejrušnější sezonu v historii

24. dubna 2024

Největší londýnské letiště očekává letos historicky nejrušnější letní prázdninovou sezonu. Počet...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...