Pondělí 1. června 2020, svátek má Laura
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Pondělí 1. června 2020 Laura

Mikrovlnka ušetří čas i peníze

  11:45aktualizováno  11:45
Kdo ještě nemá mikrovlnnou troubu, myslí si, že ji nepotřebuje. Ale jakmile objeví její výhody, diví se, jak mohl bez ní tak dlouho být. I ta nejjednodušší ušetří mnoho času, dokonalejší nahradí i klasickou troubu.
Kombinované mikrovlnky upečou kuře i buchty.

Kombinované mikrovlnky upečou kuře i buchty. | foto: Lukáš ProcházkaMF DNES

Rozhodli jste se pořídit si mikrovlnku a nevíte jakou? Vybírat byste měli především podle toho, k čemu ji budete používat. Tomu, kdo si chce jen třikrát týdně ohřát hotové jídlo, bohatě postačí nejjednodušší a také nejlevnější přístroj. Ten, kterému obchodníci říkají monofunkční, třebaže má funkce dvě - rozmrazuje a ohřívá.

GRAFIKA: Jaké jsou typy trub

"Cena těchto modelů se pohybuje kolem tisíce korun, jejich objem je osmnáct až dvacet litrů, vejde se do nich tedy jen menší talíř. Mají nižší výkon než dražší typy a ovládají se pouze mechanicky, pomocí otočných knoflíků. Čas ohřívání lze nastavit jen po celých minutách a dobu vaření nanejvýš půl hodiny," říká Bohuslav Komín z firmy HP Tronic.

Ale i s těmito nejlevnějšími přístroji ušetříte spoustu času a peníze. Například ohřátí jedné porce masa se zelím a knedlíky na talíři zvládne mikrovlnka za dvě minuty, spotřeba energie je tedy asi třikrát menší než u elektrického sporáku.

S cenou roste komfort
Na trhu jsou však i dražší mikrovlnné trouby (2000 až 4000 korun), které umějí také jen ohřívat a rozmrazovat. Proč tedy stojí víc peněz? "S komfortem ovládání, luxusnějším designem, vyšším výkonem a velikostí roste i cena," odpovídá Bohuslav Komín.

Elektronické ovládání umožní nastavení doby ohřívání po vteřinách, některé modely mají také programy pro určitý druh potravin. Potom stačí zmáčknout tlačítko například se symbolem brambor, nastavit váhu a elektronická čidla se postarají o to, aby se pokrm uvařil rovnoměrně a za optimální dobu.

Větší rozměry dovolí vložit větší talíř třeba s pizzou, vyšší výkon umožní zase rychlejší přípravu. Dražší modely bývají barevné a leckdy mají nerezovou úpravu nejen zvenku, ale i uvnitř.

"Zákazníci mají největší zájem o monofunkční mikrovlnné trouby a trouby s grilem, zvláště ty v nižší cenové kategorii," konstatuje Pavel Sláma, výkonný ředitel společnosti Datart.

Dražší griluje i kuře
Náročnější zákazník si může pořídit mikrovlnnou troubu s grilem. Od nejlevnějších modelů, jejichž cena je nižší než 2000 korun, se nedají očekávat žádné zázraky -křupavou kůrčičku na kuřeti neudělají.

Lépe grilují mikrovlnky se zabudovaným účinnějším takzvaným quartz grilem. Trouby vybavené funkcí crisp dokážou jídlo opéct nejen shora, ale pomocí speciální pánve i zdola.

"Výsledky pečení jsou tak srovnatelné s elektrickou troubou, ale díky mikrovlnnému ohřevu se dají všechna jídla připravit za podstatně kratší dobu," říká Ján Živný, marketingový ředitel společnosti Whirlpool. "Kilogramové kuře tak připravíte za pětadvacet minut, čerstvou pizzu za dvanáct a jablkový koláč dokonce jen za devět minut."

Upeče i cukroví
Nemáte v kuchyni místo na velkou troubu, a přesto se nechcete vzdát bábovky či dobře propečeného masa? Pořiďte si kombinovanou mikrovlnku s horkovzdušným ohřevem. Pomocí cirkulace horkého vzduchu upeče třeba vánoční cukroví, buchty nebo maso, v kombinaci s mikrovlnami dokonce daleko rychleji.

V domácnosti tedy nahradí klasickou pečicí troubu. Snad jedinou její nevýhodou je malý vnitřní prostor, do kterého se pořádná husa nevejde.

Nejvybavenější modely mikrovlnek zvládnou dokonce i zdravé vaření v páře. Ve zvláštní nádobě, která se prodává s přístrojem, a pomocí speciálního programu, je možné připravit potraviny, které neztratí barvu ani vitaminy. Cena těchto modelů je samozřejmě vyšší, je nutné počítat s patnácti až dvacet tisíci korunami.

Jak se o ni starat?
Mikrovlnka je přístroj nenáročný, ale důležité je udržovat ji v čistotě, zvláště okénko, kterým prochází mikrovlnné záření. "Právě tudy mohou vnikat nečistoty ke zdroji záření a jeho selhání bývá také nejčastější závadou," říká Karel Zeman, servisní technik z Plané nad Lužnicí.

"V žádném případě by si nikdo neměl přístroj opravovat sám, unikající záření může třeba poškodit zrak. Každý technik má měřicí přístroj, kterým po opravě zjistí, zda záření neuniká ven."

Pro čištění je dobré používat mokrý hadřík s běžnými neagresivními čisticími prostředky, rozhodně žádný prášek na nádobí.

Jak používat mikrovlnnou troubu

1. Do trouby kov nepatří
Nedávejte do trouby kovové nádobí ani talíře s dekorem obsahujícím kov. Od kovů se elektromagnetické vlnění odráží a neproniká jím, takže by se v kovové nádobě jídlo neohřálo, navíc se může nádobí nebo trouba poškodit. Ideální je nádobí z varného skla, porcelánu a glazované keramiky nebo speciální plastové nádobí určené pro mikrovlnný ohřev a do mrazniček.

2. K jídlu musí vzduch
Pro ohřev nepoužívejte vzduchotěsně uzavřené nádoby nebo obaly, protože vzniklé páry mohou uzavřený obal roztrhnout a „vybouchnout“. Proto nikdy nevařte celá vejce ve skořápce a při ohřívání například párku nebo jitrnice nejprve propíchněte střívko. Také je dobré jídlo přikrýt druhým talířem nebo plastovým poklopem, který urychlí ohřívání, a navíc zabrání znečištění vnitřního prostoru mikrovlnky.

3. Pozor na ohřívání nápojů
V mikrovlnné troubě se vše ohřívá velmi rychle, to platí i pro nápoje. Protože je celá tekutina zahřívána prakticky současně, var není vidět a například mléko vzkypí velmi snadno. Zabráníte tomu tím, že ho budete ohřívat ve větší nádobě tak, aby při náhlém varu nepřeteklo. Nikdy neohřívejte tvrdý alkohol, protože hrozí jeho vznícení.

4. Délka ohřevu podle druhu
Složení potravin má vliv na délku vaření. Tuky a cukry se zahřívají rychleji než voda, naopak hustší a tužší potraviny (brambory) pomaleji než lehké a pórovité (rohlík). Půl kilogramu těsta vykyne asi za pět minut. Při přípravě většího množství potravin, než je uvedeno v návodu, nezvyšujte výkon, ale prodlužte dobu vaření.

Autoři: ,
  • Nejčtenější

Zemřel jeden ze šéfů jediné tvarůžkárny v Česku, vnuk zakladatele firmy

Společnost A. W. z Loštic na Olomoucku, výrobce světoznámých olomouckých tvarůžků, přišla v těchto dnech o jednoho ze...

Krize už dopadá: čtvrtina českých firem propouští, pětina snižuje mzdy

Pandemie covid-19 dolehla na tuzemské firmy. Přibližně čtvrtina z nich už přistoupila k propouštění a pětina osekala...

Chorvatsko se modlí za návrat turistů, bez nich mu hrozí ekonomický kolaps

Koronavirus zdecimoval nejdůležitější sektor chorvatské ekonomiky. Na příjmech z cestovního ruchu je Chorvatsko závislé...

Budeme škrtat a zdražíme, odmítají řetězce zvýšení podílu českých potravin

Obchodní řetězce varují před schválením novely zákona o potravinách. Už od příštího roku by musely některé z nich...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Síť pražských barů vyzývá zákazníky, ať nešetří na spropitném

Iniciativa #milujemevino kolem pražských vinných barů Vinograf vyzývá k diskusi o odměnách hostů pro personál...

Virus se mění pod rukama. Přírodní izoláty se tak nechovají, vysvětluje Peková

Premium Do povědomí širší veřejnosti se molekulární bioložka a viroložka Soňa Peková z laboratoře Tilia dostala pro své neshody...

Xaver: Klobouk dolů před Klausem. V ČRo zůstávám, spory s ČT házím do jímky

Premium Ve středu ho poslanci zvolili do Rady České televize. Přesto, že spolu s ním byli zvoleni i Hana Lipovská a Pavel...

Prezidentova nemoc. Neuropatie je tichá epidemie moderní doby, říká lékař

Premium Brnění nohou, mravenčení, vrávoravá chůze, zakopávání a pády, ale i krutá bolest chodidel. To je hrubý výčet příznaků...

  • Další z rubriky

Loni se vypilo opět méně piva v hospodách. Výroba byla rekordní

Pivovary měly loni výborný rok, který se nesl ve znamení vyššího exportu, prodejů nealko piva a rekordní výroby....

Výdejní okénka pomohla. Přesto spadly tržby restaurací na polovinu

Útraty v restauracích během karantény meziročně klesly až o polovinu, po otevření zahrádek činil propad 19 procent....

Umýt ruce či za plexisklo. Fastfoody se připravují na otevření

Řetězce rychlého občerstvení se připravují na pondělní otevření poboček po 72 dnech. Snižují počty míst v interiérech....

Test čokoládových zmrzlin: poctivá Belgie i zmrzlé vodové granko

Premium I když v ní nejsou vitaminy a tak trochu se po ní tloustne, nic neudělá letní den hezčí než dva kopečky zmrzliny. Která...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz