Lepší se to, ale Češi na experimenty pořád nejsou, říká gastromág Maurer

  16:21aktualizováno  16:21
Češi jsou v jídle stále konzervativní a málo experimentují, ale pomalu se to zlepšuje, řekl zakladatel a vydavatel průvodce po tuzemských restauracích Pavel Maurer při zahájení devátého ročníku Grand Restaurant Festivalu v Plzni. Letos se do něj zapojilo devadesát českých restaurací, které budou do konce února zájemcům nabízet zvýhodněná degustační menu.

Pavel Maurer | foto: Archiv Pavla MaureraMetro.cz

„Loni měly restaurace v celé České republice přes 33 tisíc degustací (rekord v historii festivalu), z toho v konzervativnějším západě Čech zhruba tisíc. Letos už máme 25 tisíc rezervací, z toho v devíti restauracích v Plzeňském a Karlovarském kraji pět set,“ uvedl Maurer.

Fotogalerie

Podle něj jsou Západočeši opatrnější. Přesto věří, že letos opět padne rekord, protože restaurace v regionu nabízejí asi tři tisíce míst. Zájem v sociálně slabším severomoravském regionu je tradičně dvakrát vyšší. Loni bylo tématem „baroko na talíři“, letos jsou jím superpotraviny, včetně lokálních produktů. Mezi nimi jsou klíčky z ředkve, borůvky, rakytník, prach z červené řepy i smrkové výhonky.

Prestiž za dobrou cenu

„Suroviny jsou všude okolo nás a je třeba je jen rehabilitovat. Češi v marketech nakupují jednostranně, ale například Vietnamci mají v košících úplně jinou zeleninu než my,“ uvedl. Podle Maurera se však situace v celé republice pomalu zlepšuje. Také díky tomu, že lidé mají peníze a chtějí pestřejší a vyváženější stravu.

Ceny degustačního menu se drží devět let mezi 250 a 600 korunami podle počtu chodů. Tříchodové menu si objednává 98 procent konzumentů. „Jde o prestižní jídla za přijatelné ceny,“ uvedl.

Restauracím na špici v Maurerově výběru Grand Restaurant, kde je v letošním 22. vydání 970 provozoven, se podle zakladatele a vydavatele zvyšují tržby meziročně o dvacet až třicet procent. Restaurace hodnotí tisíc lidí ročně, kteří se musí přihlásit a složitě identifikovat, aby byly vyloučené falešné, zaujaté nebo nepřesné hlasy. Za 22 let se nastřádalo 180 tisíc hodnocení více než deseti tisíc provozoven.

Autor:

Nejčtenější

Scala startuje na 370 tisících. Škoda chce Čechům nabídnout bohatou výbavu

Škoda Scala

Škoda v pátek startuje prodej svého nového vozu. Základní provedení modelu Scala s benzinovým agregátem 1,0 TSI/70 kW s...

VIDEO: Semafory k WC, pohyby jako robot. Jak to chodí v českém Amazonu

Lidé s vozíky projíždějí labyrintem uliček, kde je v regálech naskladněno 20...

Distribuční centrum Amazonu v Praze působilo dosud spíš jako nedobytný hrad. Jak to uvnitř chodí, se veřejnost...

Nápisy na taškách matou. Výroba papírových škodí víc než těch plastových

V Penny Marketu přestali nabízet jednorázové igelitky, v nabídce mají například...

Řada lidí si raději než igelitku koupí v obchodě tašku z papíru. Od pokladny pak odchází s dobrým pocitem, že jsou...

Topíme svíčkou. Nové bytovky už musí mít téměř nulovou spotřebu energie

ilustrační snímek

Všechny nové budovy s obytnou plochou větší než 350 metrů čtverečních musí mít od prvního ledna téměř nulovou spotřebu...

Církev děsí zdanění restitucí. Práci kvůli němu může ztratit každý pátý

Neratovský kostel s prosklenou střechou má nové báně.

Výpočty jsou jednoduché, matematika neúprosná. Když projde zdanění církevních restitucí tak, jak ho navrhuje vládní...

Další z rubriky

Život knížky na regálu? Tři měsíce a dost, říkají knihkupci

Ilustrační snímek

Počet vydaných knížek sice poslední roky mírně klesá, ale většina knihkupců a nakladatelů i tak mluví o příliš velké...

Za vratnou zálohu by PET lahve vracelo devět z deseti Čechů

PET lahve nepoužívejte opakovaně, tvrdí odborníci.

Znovu se potvrzuje, jak jsou Češi vstřícní k třídění odpadu. Podle průzkumu by 86 procent zákazníků nosilo zpátky do...

Pokladny bez obsluhy prohrávají v obchodech s klasikou

Ilustrační snímek

Většina obchodních řetězců dnes instaluje do svých prodejen samoobslužné pokladny, které mají zákazníka rychle odbavit....

Najdete na iDNES.cz