„Loni měly restaurace v celé České republice přes 33 tisíc degustací (rekord v historii festivalu), z toho v konzervativnějším západě Čech zhruba tisíc. Letos už máme 25 tisíc rezervací, z toho v devíti restauracích v Plzeňském a Karlovarském kraji pět set,“ uvedl Maurer.
Podle něj jsou Západočeši opatrnější. Přesto věří, že letos opět padne rekord, protože restaurace v regionu nabízejí asi tři tisíce míst. Zájem v sociálně slabším severomoravském regionu je tradičně dvakrát vyšší. Loni bylo tématem „baroko na talíři“, letos jsou jím superpotraviny, včetně lokálních produktů. Mezi nimi jsou klíčky z ředkve, borůvky, rakytník, prach z červené řepy i smrkové výhonky.
Prestiž za dobrou cenu
„Suroviny jsou všude okolo nás a je třeba je jen rehabilitovat. Češi v marketech nakupují jednostranně, ale například Vietnamci mají v košících úplně jinou zeleninu než my,“ uvedl. Podle Maurera se však situace v celé republice pomalu zlepšuje. Také díky tomu, že lidé mají peníze a chtějí pestřejší a vyváženější stravu.
Ceny degustačního menu se drží devět let mezi 250 a 600 korunami podle počtu chodů. Tříchodové menu si objednává 98 procent konzumentů. „Jde o prestižní jídla za přijatelné ceny,“ uvedl.
Restauracím na špici v Maurerově výběru Grand Restaurant, kde je v letošním 22. vydání 970 provozoven, se podle zakladatele a vydavatele zvyšují tržby meziročně o dvacet až třicet procent. Restaurace hodnotí tisíc lidí ročně, kteří se musí přihlásit a složitě identifikovat, aby byly vyloučené falešné, zaujaté nebo nepřesné hlasy. Za 22 let se nastřádalo 180 tisíc hodnocení více než deseti tisíc provozoven.