Panenky Barbie

Panenky Barbie | foto: Profimedia.cz

Mattel dostal rekordní pokutu za hračky, které obsahovaly olovo

  • 18
Americký výrobce hraček Mattel musí zaplatit rekordní pokutu 2,3 milionu dolarů za to, že na trh vědomě uvedl hračky s nepovoleným obsahem olova. Autíčka nebo doplňky panenky Barbie se škodlivým nátěrem byly vyrobeny v Číně.

Pokutu výrobci hraček uložila americká organizace na ochranu spotřebitelů. Mattel a její filiálka Fisher-Price podle ní prodávala hračky, jejichž nátěry a další segmenty obsahovaly olovo nad rámec zákonné normy z roku 1978. Stovka modelů hraček prodaných v roce 2007 tento limit přesáhla.

Jde především o asi 900 tisíc autíček a množství doplňků panenky Barbie. Tyto výrobky, stejně jako asi 1,1 milionu hraček firmy Fisher-Price, už byly staženy z prodeje.

Aféra s hračkami obsahujícími olovo vyvolala v USA na podzim roku 2007 obrovský skandál, do něhož byly zapleteny i další hračkářské firmy. Po masových reklamacích nakonec Čína souhlasila, že přestane užívat olovnaté nátěry na hračky, které dováží do USA.

Škodlivé olovo, které se dětem může lehce dostat do těla kousáním hraček a jejich olizováním a cucáním, může způsobit v nejlepším případě koliky, ale také poškození mozku, jež může ohrozit duševní vývoj dítěte, chudokrevnost a onemocnění ledvin.

Mattel dříve stahoval hračky i českého trhu

Autíčko SargeProblémy provázejí společnost Mattel již několik let. V roce 2007 vypukl kvůli obsahu olova v hračkách mnohem větší skandál. Tehdy musel Mattel stáhnout hračky z trhů po celém světě. 

V České republice šlo zhruba o tisícovku autíček natřených barvou s olovem a asi 25 tisíc hraček Polly Pocket. - čtěte Mattel stahuje z Česka tisíce závadných hraček

Kvůli tomuto problému, který trval několik měsíců, si dokonce vzal život šéf jedné dodavatelské firmy. Šéf čínské firmy Lee Der Industria Čang Šu-chung se podle místních médií oběsil přímo ve skladu.

,