PRŮZKUM: Tři z pěti Čechů omezili máslo. 60 korun za kostku je moc

  10:31aktualizováno  10:31
Zdražování másla pokračuje. Cena za více než padesát korun ale Čechům připadá přehnaná. Téměř tři pětiny lidí tvrdí, že rostoucí cena másla v posledním měsíci ovlivnila jejich spotřebu. Ukazují to výsledky aktuálního průzkumu Moneta Money Bank exkluzivně pro MF DNES.

Ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Máslo je nyní téměř o polovinu dražší než před rokem. Zemědělci i mlékaři nicméně tvrdí, že cena v obchodech kolem 50 korun je normální. A Milan Teplý, šéf Madety, největší mlékárny v zemi, dokonce očekává, že do Vánoc bude kostka stát 70 korun. 

Výrobci přitom argumentují nejen rostoucí poptávkou, ale také nedostatkem a zdražováním smetany na trhu (více čtěte zde). 

K dalšímu růstu ceny másla může krátkodobě přispět i to, kdyby si ho lidé začali nakupovat do zásob, ať už v Česku, nebo za hranicemi. To v průzkumu nevyloučila téměř polovina lidí. Už začátkem měsíce přitom v některých obchodech máslo chybělo. 

Omezili jste kvůli vysoké ceně spotřebu másla?

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 0:00 čtvrtek 28. září 2017. Anketa je uzavřena.

Ano 1624
Ne 531

Na vině vysoké marže řetězců?

„Cena másla roste v celé Evropě, a to meziměsíčně o sedm procent. Přitom cena mléka stagnovala, nebo mírně klesla. Konečná cena másla je především ovlivněna vysokou marží, kterou si obchodníci určují,“ říká externí poradce Moneta Money Bank Mojmír Severin. 

Z průzkumu také plyne, že jen třetina z těch, co zatím nesnížili spotřebu, by skousla, kdyby máslo stálo víc než osmdesát korun. 

Průzkum společnosti MONETA Money Bank na téma máslo.
Průzkum společnosti MONETA Money Bank na téma máslo.
Průzkum společnosti MONETA Money Bank na téma máslo.

Závratný růst cen v tuzemsku by tak nakonec mohl zvrátit dlouhodobý trend příklonu k máslu, které lidé opět začali vnímat jako přírodní produkt. Spotřeba této potraviny v Česku totiž po prudkém propadu v 90. letech zhruba od roku 2000 zvolna rostla. Nyní se v Česku sní necelých šest kilogramů másla na osobu za rok.

Nakonec bude záležet na tom, jak vysoké ceny másla v obchodech lidé snesou. „Ještě nikdy nebyli s tak vysokými cenami konfrontováni. Bylo by logické, kdyby se část z nich přeorientovala na levnější alternativy, nedá se předem říci, jak velký počet domácností to bude,“ říká ekonom ČSOB Petr Dufek. 

Margarín moc netáhne

Máslo v akci

Zajímá vás, kde právě dnes koupíte nejlevnější máslo? Na AkcniCeny.cz najdete informace, kde je momentálně jaké máslo v akci.

Lidé jsou však obecně u základních potravin mnohem méně citliví na změny cen než u výrobků, které si nedopřávají denně. „U másla je však situace trochu odlišná, neboť je částečně nahraditelné rostlinnými tuky. Citlivost na cenu je tak vyšší než například u chleba,“ dodává hlavní ekonom Moneta Money Bank Petr Gapko. 

Průzkum navíc ukázal, že většina, téměř 56 procent těch, co omezili spotřebu másla, na levnější tuky, jako jsou margaríny, nepřešla. V podobném duchu mluví i řada expertů, kteří doporučují omezovat vysoce průmyslově zpracované produkty. V tom máslo nad margaríny vyhrává. 

„Pokud někdo šetří, doporučuji raději málo, ale kvalitně. To znamená zůstat u másla a další mazání řešit třeba pomazánkami ze zeleniny, luštěnin, rybiček, vajíček, či po italsku chleba namáčet do kvalitního olivového oleje,“ říká specialistka na zdravotní prevenci a výživu Margit Slimáková. 

Průzkum společnosti MONETA Money Bank na téma máslo.

Dříve se přitom máslo kvůli vysokému obsahu nasycených tuků nedoporučovalo. Nedávné studie však podle Slimákové ukazují, že jde o mýtus. Naopak se podle ní nepotvrdilo, že vyšší konzumace rostlinných olejů může předcházet riziko vzniku srdečních nemocí. 

Cena másla roste

Odborný garant iniciativy Vím, co jím a piju Jiří Brát naopak říká, že rostlinné tuky jsou v poslední době zbytečně démonizovány z hlediska výrobních technologií. „Vyrobit se dá i biomargarín,“ říká s tím, že margarín je alternativou k máslu. 

„Rostlinné tuky používané k namazání na chléb a pečivo mají příznivé složení mastných kyselin a jsou dobrým zdrojem esenciálních mastných kyselin. Ovšem za předpokladu, že nejsou k jejich výrobě použity částečně ztužené tuky obsahující transmastné kyseliny,“ říká Brát. 

Podle něj bychom neměli konzumovat více než 20 gramů nasycených mastných kyselin ze všech zdrojů denně. „Raději bych to snědl a vypil v sýrech, jogurtech a mléce, které oproti máslu poskytují plnohodnotné bílkoviny a vápník. Za přijatelnou konzumaci másla v rámci pestré vyvážené stravy lze považovat 10 gramů (jedna porce) denně a ne úplně každý den,“ říká Brát. 

Slimáková říká, že u minimálně zpracované potraviny, jako je třeba i máslo, není třeba počítat gramy. „Omezovat tuky by měli pouze lidé, kteří se přejídají sacharidy, protože zdravotně úplně nejhorší je kombinace cukrů s tuky na talíři,“ upozorňuje.

Nejčtenější

ANALÝZA: Auta zdraží, hrozí kolaps trhu. Poděkujte Bruselu

Nová platforma koncernu Volkswagen pro elektrická auta

Volkswagen řekl, co se ostatní bojí říct nahlas: Kvůli přísnějším limitům CO2 auta výrazně podraží. Automobilky jsou...

Češi usilovně třídí, recyklaci PET lahví však bojkotuje „rukávek“

Smršťovací fólie na PET lahvích obsahuje chlor. Proto bez odstranění takzvaného...

Češi patří v Evropě v třídění PET lahví mezi lepší spotřebitele, zpět se těchto lahví vybere osm z deseti. Některé...

VIDEO: Semafory k WC, pohyby jako robot. Jak to chodí v českém Amazonu

Lidé s vozíky projíždějí labyrintem uliček, kde je v regálech naskladněno 20...

Distribuční centrum Amazonu v Praze působilo dosud spíš jako nedobytný hrad. Jak to uvnitř chodí, se veřejnost...

Do obchodu s vlastní taškou. Zvyk ze socialismu se vrací

Svoje příznivce má síťovka i v éře igelitových tašek.

Síťovka byla v dobách socialismu nejlepším přítelem člověka, který šel do samoobsluhy. Teď v dobách konzumu a zároveň...

S klidem půjčují lidem. Bankám ještě zatopíme, tvrdí šéf Zonky

Pavel Novák, šéf Zonky

Vzít si půjčku v bance byl ještě před pár lety proces na několik dní. Technologie pustily do finančního světa další...

Další z rubriky

TEST DNES: Smoothie z obchodu chutnají, štíhlé linii ovšem nesvědčí

Ilustrační snímek

V posledních letech obohatily jídelníček smoothie, hutné nápoje z rozmixovaného ovoce či zeleniny, do nichž se může...

Košík váží jídlo do papírových sáčků. Část obalů chce úplně odstranit

E-shop Košík.cz vykročil k bezobalové budoucnosti. Spojil síly s technologickou...

E-shop Košík.cz začal prodávat potraviny na váhu v papírových recyklovatelných obalech. Jde o první, symbolický krok v...

ČOI objevila nebezpečné světelné řetězy na stromek, způsobí úraz i požár

Prodej vánočních světelných řetězů na tržnici.

Inspektoři České obchodní inspekce (ČOI) objevili v tržnicích i běžných prodejnách v západních Čechách nebezpečné...

Najdete na iDNES.cz