Pátek 24. března 2023, svátek má Gabriel
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Pátek 24. března 2023 Gabriel

Máslo versus margarín

  13:00
Margarín získal jméno z řeckého slova margaritas, tedy perla. Věděli jste, jak přišel margarín ke svému jménu? Jak se vůbec vyrábí? A je máslo tučnější? MF DNES zodpovídá několik nejčastějších otázek.
Co je tučnější? Máslo nebo margarín?

Co je tučnější? Máslo nebo margarín? | foto: Profimedia.cz

GRAFIKA:
Směsi s máslem - chutnají lépe
Margaríny - jsou zdravější

* Jak se vyrábí margarín? Co je pravdy na tom, že se používají tuky vyrobené z ropy?

To je nesmysl. Ropné produkty se v žádném případě nesmějí používat pro potravinářské účely. Tenhle mýtus možná vznikl z toho, že výroba margarínu může někomu připomínat chemickou továrnu, ale to dnes platí pro celý potravinářský průmysl. Margaríny se vyrábějí v podstatě smícháním různých rostlinných olejů s vodou. Aby se voda spojila s olejem, musí se přidat emulgátory. Používají se i stabilizátory a konzervační látky. Máslovou chuť mu dodává máslové aroma, někdy se přidávají i barviva. Teoreticky se mohou přidávat i tuky živočišného původu. Ale musely by být označeny na obale.

* Kdy se začal margarín vyrábět?

Francouzský císař Napoleon III., Bonapartův synovec, vyhlásil v roce 1869 zvláštní soutěž. Odměnu slíbil tomu, kdo mu vymyslí náhražku másla, která by nebyla tak drahá a tak rychle se nekazila. Císařský požadavek nejlépe splnil francouzský lékař Hippolyte MegeMouries. Z hovězího loje, mléka a vody vytvořil bílou emulzi. Právě bílá barva dala novému tuku jméno. Pochází z řeckého výrazu „margaritas“, který znamená perla. V roce 1872 si ho nechal patentovat. První margaríny byly z živočišných tuků. Teprve v dvacátých letech minulého století, když objevili vědci hydrogenaci - metodu, jak nechat tekuté oleje ztuhnout, je nahradily rostlinné oleje, bohaté na nasycené mastné kyseliny.

* Jsou light margaríny zdravější?

Používat místo běžného zhruba 70% margarínu 25% znamená výrazné snížení příjmu tuku, a tedy i energie. Light margaríny ale mají význam pro toho, kdo chce snížit svou váhu. Ovšem za předpokladu, že si namaže na chleba stejnou vrstvu, jakou by si dal normálního margarínu. Méně tučné margaríny trochu svádějí k tomu, namazat si víc, protože mají méně „tučnou“ chuť.

* Margarín neobsahuje vůbec žádný cholesterol?

V rostlinných tucích skutečně žádný cholesterol není. Máslo obsahuje cholesterolu 250 mg/100 g, což je mnohem méně než vaječný žloutek, který má 1400 mg/100 g, ale víc než směsný tuk. Tam závisí obsah cholesterolu na tom, kolik je v něm rostlinného tuku. Čím je vyšší obsah rostlinného tuku, tím je nižší obsah cholesterolu.

* Zhubnu, když budu jíst hodně margarínu?

Ne. Margarín je v každém případě tuk. Třebaže je méně tučný než olej, přináší do těla tuku přibližně stejně jako máslo, a tedy i stejné množství kalorií. Po margarínu se tedy nehubne.

* Měl bych z preventivních důvodů konzumovat anticholesterolové margaríny?

Ne. Tyto nové margaríny s obsahem fytosterolů jsou speciální výrobky určené výhradně pro lidi, kteří by měli snížit obsah cholesterolu. Pokud užíváte léky proti cholesterolu, měli byste se o jejich konzumaci poradit s lékařem. Neměly by je konzumovat těhotné a kojící ženy a děti do 5 let.

* Co když se z margarínu v kelímku uvolnil olej?

Za to mohou buď levnější suroviny, nebo levnější technologie. Výrobce nakoupil levné nekvalitní oleje, nebo je zpracovává na technologii, která neumožňuje dokonalé prohnětení - právě to dává margarínu jemnou konzistenci. Může to být i špatným skladováním.

* Je máslo tučnější než margarín?

Záleží na tom, o jaký jde margarín. Donedávny se vyráběly margaríny s 80 procenty tuku (máslo má 81 až 83 procent), dnes se ale většinou dělají s tučností 70 nebo 75 procent. Samozřejmě méně tučné jsou odlehčené margaríny, procentu tuku je uvedeno na obale, bohužel ne jednotným způsobem, což může ztížit orientaci.

Autoři:

Daňové přiznání 2023

Základní lhůta pro podání daňového přiznání za zdaňovací období 2022 připadá letos na pondělí 3. dubna. Interaktivní daňové formuláře umí vypočítat daně za vás.

Mohlo by vás zajímat

ZANIKLÉ TRATĚ: Dráha do Modřan vedla tunelem i Krčským lesem

  • Nejčtenější

Hrozí ekonomický kolaps? Analytici varují před Minského momentem

Selhání bankovních institucí, otřesy na finančních trzích a pokračující nejistota zvyšuje podle mnohých odborníků...

Německé platy v nedohlednu. Známe sedm důvodů, proč Češi berou míň

Ekonomové už desítky let propočítávají, kdy české mzdy doženou ty německé. Rozdíly mezi oběma státy přetrvávají a...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Levnější papriky, cukr i vejce. Češi v zahraničí šetří tisíce a stát tratí

Levnější vejce, maso i zelenina. Čechy ženou vysoké ceny potravin do obchodů v zahraničí. V Polsku ušetří tisíce za...

Indům sebrali kojence. Nový film buší do Barnevernetu a otřásá Norskem

Do norských kin dorazil nový film inspirovaný osudem indické rodiny bojující o své děti. Příběh maminky ze Stavangeru,...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

KOMENTÁŘ: Pavel zvolil u penzí nejhorší možné řešení

Premium Jedním z prvních ústavních kroků Petra Pavla bylo posouzení sporné valorizace důchodů. Prezident měl celkem čtyři...

Finsko není mistr světa ve vzdělání. Naopak. Mýtus, který trval 20 let, padá

Premium Ještě nedávno se do Finska jezdilo jako na safari, aby jiné země okoukaly tajemství tamního školství, nejlepšího na...

Revma vzniká v plicích. Nyní došlo ke zlomu v léčbě, říká profesor Vencovský

Premium Bolest, ztuhlost, otoky a deformace kloubů, především na rukou. Tak si většina lidí představuje revmatoidní artritidu,...

V Česku neměl šanci, v cizině metastázy zmizely. Léčbu hradí pojišťovna

Premium Na rakovinu prostaty umírá v Česku asi 1 500 mužů ročně. Když vyčerpají všechny metody léčby, nezbývá jim než čekat na...

Test energetických nápojů: hrst cukru, pachuť žužu. Dětem ničí spánek i kondici

Premium Když Rakušan Dietrich Mateschitz a Chaleo Yoovidhya, thajský vynálezce elixíru Krating Daeng, vypustili v roce 1987 do...

Test fastfoodů: I burger z luštěnin chutná jako originál. Hlavně kvůli soli

Premium Někoho k volbě burgerů ze sóji a nugetek z fazolí vede soucit se zvířaty, jiným vadí podmínky velkochovů. Další hlídají...

Test mouky: Špalda je všelék, buclaté rohlíky z ní však upečete jen stěží

Premium Svatá Hildegarda z Bingenu považovala pšenici špaldu ve 12. století za hotový všelék, který postaví na nohy...

Test dámských vložek: Klidná noc vás nemusí stát víc než tři koruny

Premium Některá klade důraz na pohodlí, jiná na vůni a hebký povrch, další upřednostňuje praktičnost nebo šetrnost k přírodě....

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Hrozí ekonomický kolaps? Analytici varují před Minského momentem

Selhání bankovních institucí, otřesy na finančních trzích a pokračující nejistota zvyšuje podle mnohých odborníků...

Ukrajinská pobřežní obrana zničila plány na vylodění u Oděsy

Flotila ukrajinského námořnictva dostala na začátku ruské invaze na frak, ale její „suchozemská“ pobřežní obrana...

Meteoroložka Honsová: Letos bude extrémní počasí, zapíše se do historie

Premium Meteoroložka Dagmar Honsová je přesvědčená, že letošní rok určitě přinese mnoho zajímavých a zřejmě i extrémních...

Německé platy v nedohlednu. Známe sedm důvodů, proč Češi berou míň

Ekonomové už desítky let propočítávají, kdy české mzdy doženou ty německé. Rozdíly mezi oběma státy přetrvávají a...

Být nahý před diváky není žádná kratochvíle, ale ani hrůza, říká Zounar

Herec Martin Zounar (55), který v Ordinaci hraje doktora Bobo Švarce, se opět svlékne. Poprvé se před kamerami objevil...