Pátek 5. června 2020, svátek má Dobroslav
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Pátek 5. června 2020 Dobroslav

Levná piva: Lepší, než se čekalo

  11:30aktualizováno  11:30
Říká se jim podpiva, pivoj, pivolín… a neprovází je dobrá pověst. Neprávem. Nízkostupňová piva z hypermarketů za pár kaček vůbec nejsou špatná. Na lahvi Světák, Lahváč, nebo jen Pivo... Na cenovce tři padesát, čtyři padesát -maximálně šest korun.
Nejsilnější pivo je čtyřiadvacítka. Ilustrační foto

Nejsilnější pivo je čtyřiadvacítka. Ilustrační foto | foto: Profimedia.cz

Na etiketě renomovaný pivovar, anebo taky vůbec žádný výrobce. Co jsou zač? Co mají kromě nízké ceny společného?

Legislativně spadají do dvou kategorií: lehké světlé pivo a světlé výčepní pivo. Zákazníci v nich žádný rozdíl nevidí, soudě tak z dopisů čtenářů, kteří nás žádali, abychom je otestovali. Vnímají je jako levné pivo, mnohdy levnější než limonáda. Proto jsme je do testu postavili vedle sebe a nechali posoudit jak chuťově, tak v laboratoři. Výsledek předčil očekávání. Levná piva nejsou tak špatná, jak špatnou mají pověst.

JAK DOPADLA PIVA V TESTU
LEPŠÍ PIVA
HORŠÍ PIVA

Nejlepší ze všech čtrnácti bylo výčepní pivo Pivrnec, velmi příjemně překvapil i "lehký" Sládkův Měšťan.

Co je to lehké pivo?
Analýzy, které pro MF DNES zpracovali ve Výzkumném ústavu pivovarském a sladařském, neodhalily nic, co by odborníci nevěděli. Zákazníci to však většinou netuší a z lahve nepoznají, že nepijí desítku, ale devítku nebo osmičku či dokonce sedmičku, řečeno terminologií, která už několik let neplatí.

Sedmička je pivo "lehké", osmičky a devítky spadají do kategorie piv "výčepních". Obsah alkoholu byl většinou nižší než uvedený na lahvi, což je v pořádku, protože předpisy připouštějí rozdíl až půl procenta.

Nechutnají špatně
Větší překvapení, a rovnou nutno říct, že příjemné, přinesla druhá část testu, při níž se posuzovala chuť. Ta byla až na dvě výjimky dobrá. "Po smyslové stránce byla piva velmi vyrovnaná, a to bez ohledu na kategorii, do které spadala," uvádí Karel Melzoch z Ústavu kvasné chemie a bioinženýrství Vysoké školy chemickotechnologické, který zpracovával výsledky senzorického hodnocení.

"Žádný vzorek neměl problémy s intenzitou vůně, řízem, plností a hořkostí. Cizí vůně byla většinou hodnocena jako slabá," dodal Melzoch.

Pochvala ale neplatila pro dvě piva, která skončila na konci žebříčku. "Výrazněji vybočovala jen dvě piva: nejhůře hodnocený Olivětínský Novic a předposlední Staročech. Dalších dvanáct se vtěsnalo do rozmezí jednoho bodu, což je u devítibodové stupnice málo." Svědčí to o vyrovnané chuti. "Je to dáno také tím, že se všechna vyrábějí stejnou technologií," soudí ředitel benešovského pivovar Ferdinand Milan Bílek.

Více vody, méně sladu
Jak se tedy nízkostupňová piva vlastně vyrábějí?

Stejně jako ostatní, jen surovin, tedy sladu a chmele, je méně, zato vody více. "Stejně jako vaříme dvanáctku, tak vaříme i lehké pivo. Suroviny jsou úplně stejné, jen jich je míň," vysvětluje prokurista pivovarů PMS Přerov Petr Fridrich a dodává pro názornost: "Když děláte desítku, tak ve sto kilogramech díla máte deset kilogramů rozpuštěných látek, tedy extraktu... U osmičky máte ve sto kilogramech osm kilo."

Obsah extraktivních látek, pivařsky řečeno extrakt původní mladiny, je právě to, co předurčuje plnost piva. Čím jich je více, tím je pivo plnější, hutnější, a tedy i chutnější.

Na obale se bohužel obsah extraktu neuvádí. Nabízí se otázka, zda to není matení zákazníka, když pod označením "výčepní" dostane jednou osmičku a podruhé desítku.

Z pohledu legislativy není. Výčepní pivo může mít od 8 do 10,99 procenta extraktu. "Dnes máme čtyři kategorie piv - lehká, výčepní, ležáky a speciály - a do nich se musí vejít celá škála pivovarských výrobků. Nejsilnější pivo v České republice, čtyřiadvacítka, je ve stejné kategorii jako třináctka," říká ředitel Pivovaru Holba Hanušovice Vladimír Zíka.

Stejně tak bychom se mohli ptát, proč se na obale neuvádí datum výroby, když všichni vědí, že pivo s přibývajícím časem ztrácí na kvalitě. A všichni radí kupovat pivo čerstvé. "Pokud se to někomu podaří prosadit do zákonů, tak proč ne. My bychom se tomu nebránili, uvádět datum výroby, by bylo jedině ku prospěchu věci," míní Vladimír Zíka.

Autoři: ,
  • Nejčtenější

Zemřel jeden ze šéfů jediné tvarůžkárny v Česku, vnuk zakladatele firmy

Společnost A. W. z Loštic na Olomoucku, výrobce světoznámých olomouckých tvarůžků, přišla v těchto dnech o jednoho ze...

Česko zdražuje nejrychleji z celé EU. Mohou za to platy i slabá koruna

V polovině zemí Evropské unie kvůli koronaviru ceny služeb i zboží v obchodech klesají. Česko stojí na opačném konci –...

Krize už dopadá: čtvrtina českých firem propouští, pětina snižuje mzdy

Pandemie covid-19 dolehla na tuzemské firmy. Přibližně čtvrtina z nich už přistoupila k propouštění a pětina osekala...

Kellnerovi se čínské dobrodružství vymstilo, přišel o miliardy

Expanze Petra Kellnera na čínském trhu měla vést k rychlému růstu hodnoty jeho majetku jednoho z největších boháčů ve...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Budeme škrtat a zdražíme, odmítají řetězce zvýšení podílu českých potravin

Obchodní řetězce varují před schválením novely zákona o potravinách. Už od příštího roku by musely některé z nich...

Virus se mění pod rukama. Přírodní izoláty se tak nechovají, vysvětluje Peková

Premium Do povědomí širší veřejnosti se molekulární bioložka a viroložka Soňa Peková z laboratoře Tilia dostala pro své neshody...

Xaver: Klobouk dolů před Klausem. V ČRo zůstávám, spory s ČT házím do jímky

Premium Ve středu ho poslanci zvolili do Rady České televize. Přesto, že spolu s ním byli zvoleni i Hana Lipovská a Pavel...

Prezidentova nemoc. Neuropatie je tichá epidemie moderní doby, říká lékař

Premium Brnění nohou, mravenčení, vrávoravá chůze, zakopávání a pády, ale i krutá bolest chodidel. To je hrubý výčet příznaků...

  • Další z rubriky

Loni se vypilo opět méně piva v hospodách. Výroba byla rekordní

Pivovary měly loni výborný rok, který se nesl ve znamení vyššího exportu, prodejů nealko piva a rekordní výroby....

Test čokoládových zmrzlin: poctivá Belgie i zmrzlé vodové granko

Premium I když v ní nejsou vitaminy a tak trochu se po ní tloustne, nic neudělá letní den hezčí než dva kopečky zmrzliny. Která...

Slevy nezastaví ani virus. Češi budou do obchodních center chodit dál

Přes koronavirovou krizi chtějí v obchodních centrech dál nakupovat více než tři čtvrtiny Čechů. Slevy v nich lákají 77...

Velký test koloběžek. Tu nejlepší vybíraly děti, rozhodovaly jízda a design

Premium Pohyb, lehkost, skladnost, dostupnost, snadná manipulace a převoz – to všechno dělá z koloběžky skvělou společnost na...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz