Neděle 22. května 2022, svátek má Emil
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Neděle 22. května 2022 Emil

Čočka s párkem a kolínka. Část školních jídelen zamrzla v 80. letech

  5:12
Mezi školními jídelnami jsou velké rozdíly, zjistil Test DNES. Jedny dětem servírují bulgur a luštěniny, jiné dál vyvářejí těžká jídla jako z osmdesátých let.

V některých školách mají děti možnost vybrat si zeleninu formou salátového baru. Ilustrační snímek | foto: Jan SalačMAFRA

Před třiceti lety se tu podávala řídká polévka, mleté maso s kolínky a šťáva, kterou pili jen ti nejodvážnější. Dnes je v jídelně na základní škole v Ústí nad Labem všechno jinak. Dětem tu vaří o dost zdravější jídla jako kuřecí bulgureto, pečené rybí karbanátky či kuřecí plátek na medu s tymiánem.

Nejsou sami. Směrem k moderním a zdravým jídlům se zeleninou, luštěninami, rybami, kuřecím a krůtím masem se vydává stále více školních jídelen. Některé zkoušejí netradiční pokrmy, které děti z domova ani neznají.

Jenže řada dalších školních kuchyní zamrzla v osmdesátých letech. Vládne v nich vepřové, těžké omáčky a knedlíky, k doporučované čočce a fazolím přidávají párek a zhusta využívají polotovary a dochucovadla.

Velké rozdíly mezi kvalitou školních jídelen zjistil namátkový test MF DNES, který hodnotil jídelníčky 10 českých a pro zajímavost i dvou zahraničních škol (jídla jsme ale neochutnávali).

Kvalita dětského jídelníčku je čím dál důležitější téma, v Česku totiž přibývá obézních dětí. „Děti už dnes nejsou tak aktivní jako za našich babiček, proto potřebují odlehčenější stravu,“ vysvětluje výživový poradce Petr Havlíček.

Polotovary a staré postupy

Velkým problémem jídelen je podle Havlíčka fakt, že často používají polotovary, a ne čerstvé suroviny. „Dále se často využívají staré postupy, jídla jsou moučná, slaná, těžká, není v nich moc ovoce a zeleniny,“ vyjmenovává Havlíček hlavní minusy školního stravování.

Plusem naopak je, že předpřipravených jídel pomalu ubývá, alespoň v některých pokrmech. Jak vyplývá z poslední zprávy České školní inspekce, například bramborovou kaši z pytlíku už nevyužívá 72 procent kontrolovaných jídelen a jen tři procenta ji servírují často či méně často. Naopak bramborové knedlíky stále dělá z připravené směsi skoro půlka školních kuchyní.

Hodnocené jídelny proto MF DNES oslovila také s otázkou, jestli využívají polotovary. Odpověděly však pouze čtyři z deseti, a to jen ty s nejlepšími známkami.

„Vaříme především z čerstvých surovin a bylinek. Z polotovarů používáme pouze bramborové těsto a halušky, ale například chlupaté knedlíky si připravujeme sami,“ říká Miluše Karlíková, vedoucí školní jídelny v Ústí nad Labem.

Průmyslově vyráběné bujony namísto klasického vývaru tyto školy používají jen v omezené míře. Jak vyplývá z kontrol školní inspekce, jde o ty lepší případy, protože často či méně často je využívá třetina škol.

I doma to jde zdravě

Recepty pro děti bez chemie najdete na eMimino.cz.

„Před rokem jsem se občas stravovala v jídelně mých dětí a jednou jsem se dotazovala, zda je bramborová kaše, která měla divnou chuť i konzistenci, připravená z prášku. Odpověděli mi, že ano. Když prý během dne kaše dojde, dělají ji z prášku,“ popisuje Markéta Škodová. „Mleté maso bylo nepoživatelné, nemělo s masem nic společného, mnoho jídel bylo ze zmrazeného polotovaru,“ dodává.

Oběd do 32 korun

Proč se ve školních kuchyních stále používají polotovary a staré postupy? V penězích problém nebude. „Mně v jídelně říkali, že když vaří z čerstvých surovin, tak ušetří. Takže do limitu se dá vejít, i když vaří zdravě. Polotovary ale často využívají kvůli nedostatku personálu,“ říká Havlíček. Pravidlo, že na sezonních potravinách je možné ušetřit, jídelny potvrzují.

Dobré kuchařky do škol nechtějí. Musí vařit moderně i dietně za bídné platy

Maximální cenu oběda, kterou mohou platit rodiče, určuje vyhláška ministerstva školství. Například pro děti od sedmi do deseti let je to od 16 do 32 korun. Tyto peníze musí jídelna použít na suroviny, ostatní náklady na provoz, kam patří třeba plat personálu, jdou z veřejných rozpočtů.

„Na všech školách, které jsem navštívila, jsem se přesvědčila, že i za 30 korun se dá uvařit chutný oběd,“ přibližuje Renata Lukášová, ředitelka Fresh & Tasty - divize společnosti Zátiší a zároveň technický garant projektu Jídelna snů hnutí Slow Food.

„V soukromých školách se tímto finančním limitem řídit nemusíme, nicméně převážná většina jídel se kolem vyhláškou daných cen tak jako tak pohybuje,“ dodává s tím, že vyšší cena jim dává možnost používat dražší suroviny, jako jsou čerstvé ryby a rozmanitější druhy čerstvého ovoce a zeleniny.

Fotogalerie

Jak ale ukazuje náš malý průzkum a potvrzují i lidé z praxe, školy většinou stejně povoleného limitu nevyužívají a obědy prodávají levněji. „Často to odůvodňují tlakem rodičů na ceny a strachem z nepříjemností,“ říká Lukášová.

Strach ze stížností rodičů stojí za tím, proč některé jídelny zůstávají u osvědčených omáček a smažených jídel, byť by rády vařily zdravě. „Děti jsou velmi těžký zákazník, konzervativní. Když nejsou zvyklé z domova, nebudou to jíst. Takže hlavní viník je rodič,“ shrnuje Havlíček.

„Děti všeobecně odmítají houby, takže úspěch neměla u těch menších polévka z hlívy ústřičné, a u ryb je též problém, musíme se snažit stále o nové a nové recepty. Na pohanku v polévce si zvykaly dlouho, teď už jim to nepřijde, do pohankového rizota se ale pouštět ještě nemůžeme. Postupně se děti snažíme seznamovat s novějšími druhy příloh jako knedlíky z celozrnné mouky, celozrnnou rýží, bulgurem, kuskusem, tohle přijímají asi nejlépe,“ říká Miluše Karlíková.

Vyměnit na talířích v jídelnách knedlíky za kuskus či pohanku se snaží řada projektů. Jejich certifikáty mohou rodičům napovědět, jak to ve školní kuchyni vypadá. Například certifikát projektu Zdravá školní jídelna pod hlavičkou Státního zdravotního ústavu (SZÚ) má 18 škol z 80 přihlášených.

Projektu se účastní i škola v Klatovech. „Jídelna už původní lístek dost změnila, rodiče si toho všimli a jejich reakce jsou velice pozitivní. Mají vždy neslazený nápoj a k tomu slazený, ale díky dávkovači garantují pouze dva gramy cukru ve 100 ml. Dále mají každý den možnost vybrat si zeleninu formou salátového baru,“ vypočítává Alexandra Košťálová ze SZÚ.

Dalším zajímavým projektem je Skutečně zdravá škola, do kterého je zapojeno už 141 škol .

25. srpna 2015

Prémiové testy

Zařizujete si domácnost, nakupujete sportovní výbavu, chystáte se na dovolenou? S výběrem toho nejlepšího zboží či služeb na míru pomohou nezávislé spotřebitelské testy. Exkluzivně na iDNES Premium.

Americká, standardní, nebo retro. Poradíme, jak si vybrat tu správnou lednici

Špatně mrazí, netěsní, nepříjemně hlučí, má obrovskou spotřebu, je moc velká,...

Ač by životnost chladničky s mrazákem měla být v ideálním případě až třicet let, leckdy se najdou...

Test fitness náramků: někteří trenéři na zápěstí měří kroky podle nálady

Xiaomi Mi Band 5

Změří vám tep, okysličení krve i kvalitu spánku. A také spočítají, kolik jste během dne urazili...

Test termohrnků: Třetina netěsní a káva v nich rychle chladne

ilustrační snímek

Ranní káva je prý nejlepší, jen na ni nebývá dost času. Pokud si ji chcete vypít cestou do práce,...

Velký test zábavních parků: Děti vyzkoušely, který je v Česku nejlepší

ilustrační snímek

Vídeň má Prátr, Dánsko Tivoli nebo Legoland a Paříž Disneyland. A co české děti? Ty mohou řádit...

Test olejů. Jak se liší oleje na studenou a teplou kuchyni a k čemu je ghí

ilustrační snímek

Léto je čas grilování, majonéz, smažení, nakládaných sýrů i svěžích salátů s dresinkem či zálivkou....

  • Nejčtenější

Vláda má 20 korun z každého litru benzinu, říká šéf sítě levných čerpacích stanic

Premium Nikoho nenechají na pochybách, že tohle je nízkonákladová firma, kde se nehýří. Okázalost tu nemá místo. Spolumajitel...

Nešvar z devadesátých let se vrací. Turisté na místě zjišťují, že bydlí jinde

Premium Nešvar z devadesátých let se vrací. Turisté si zaplatí zájezd v zahraničí, přijedou do hotelu a teprve na jeho recepci...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Konec snu o stabilní kryptoměně. Terra s lunou padly, investoři přišli o vše

I mezi strmými pády kurzů kryptoměn, které v posledních týdnech odepsaly desítky procent, je tento příběh výjimečný....

Část dětí dostane 5 000 Kč automaticky, zbytek bude žádat elektronicky

Rodiče, kteří na své potomky pobírají příspěvek na dítě, dostanou státní pětitisícovou pomoc automaticky. Ostatní budou...

Vysoké ceny i nejistota. Místo kotle na plyn lidé radši volí tepelné čerpadlo

Petra a Jaromíra ze dvou různých koutů republiky pojí stejné rozhodnutí. Starý plynový kotel mění za nové tepelné...

Půst, občas večeře, čtyři kávy denně. Jak jíst podle výživového poradce Havlíčka

Premium Strava ovlivňuje nejen naši váhu či kondici, ale i náladu a zdravotní stav. Ostatně až dvě třetiny všech nemocí mají...

Vláda má 20 korun z každého litru benzinu, říká šéf sítě levných čerpacích stanic

Premium Nikoho nenechají na pochybách, že tohle je nízkonákladová firma, kde se nehýří. Okázalost tu nemá místo. Spolumajitel...

Všechno vymyslela Škrlová. Je to hlava manipulace, říká režisér Síbrt

Premium Před patnácti lety Česko šokovala kuřimská kauza. Týrání malých chlapců nejbližšími příbuznými i podivná role „Aničky“....

  • Další z rubriky

Americká, standardní, nebo retro. Poradíme, jak si vybrat tu správnou lednici

Premium Ač by životnost chladničky s mrazákem měla být v ideálním případě až třicet let, leckdy se najdou důvody, proč je nutné...

Test termohrnků: Třetina netěsní a káva v nich rychle chladne

Premium Ranní káva je prý nejlepší, jen na ni nebývá dost času. Pokud si ji chcete vypít cestou do práce, zkuste některý ze...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Blackout by byl pro Evropu výchovný, říká zmocněnec pro energetickou bezpečnost

Evropský energetický trh zažívá turbulentní období. EU se připravuje na velké ozelenění zdrojů energie, skokově rostou...

Test vánočních veltlínů. Víno se hodí ke kaprovi, polévce i řízku

Premium Osmnáct lahví, čtrnáct medailí a dva vítězové. Veltlínské zelené od dvou stovek nahoru stojí za to. I když se ve velkém...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Jelínek z Luneticu byl u smrtelné nehody, po koncertě srazil na dálnici muže

V sobotu vystoupili Lunetic na koncertě Leoše Mareše. Když se zpěvák skupiny Václav Jelínek (43) vracel domů do...

Hrušínského dcera se svlékla pro Playboy. Manžela to překvapilo, říká

Pro nové číslo Playboye se svlékla a nafotila sexy snímky Kristýna Hrušínská (37). Dcera Jana Hrušínského a Miluše...

Ukrajinci dostali západní superhoufnice M777. Do akce šla i Bohdana

Ať už si dělostřelectvo v dávných dobách vysloužilo titul královny či krále bojiště, ukazuje se i v jednadvacátém...

Nešvar z devadesátých let se vrací. Turisté na místě zjišťují, že bydlí jinde

Premium Nešvar z devadesátých let se vrací. Turisté si zaplatí zájezd v zahraničí, přijedou do hotelu a teprve na jeho recepci...

Po seskoku s padákem zůstala ochrnutá, nyní odešla přehlídku prádla

Dnes devětadvacetiletá Emma Carey v roce 2013 odcestovala z Austrálie do Evropy na plánovanou dovolenou. Tehdy se ve...