Středa 20. října 2021, svátek má Vendelín
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Středa 20. října 2021 Vendelín

Čočka s párkem a kolínka. Část školních jídelen zamrzla v 80. letech

  5:12
Mezi školními jídelnami jsou velké rozdíly, zjistil Test DNES. Jedny dětem servírují bulgur a luštěniny, jiné dál vyvářejí těžká jídla jako z osmdesátých let.

V některých školách mají děti možnost vybrat si zeleninu formou salátového baru. Ilustrační snímek | foto: Jan SalačMAFRA

Před třiceti lety se tu podávala řídká polévka, mleté maso s kolínky a šťáva, kterou pili jen ti nejodvážnější. Dnes je v jídelně na základní škole v Ústí nad Labem všechno jinak. Dětem tu vaří o dost zdravější jídla jako kuřecí bulgureto, pečené rybí karbanátky či kuřecí plátek na medu s tymiánem.

Nejsou sami. Směrem k moderním a zdravým jídlům se zeleninou, luštěninami, rybami, kuřecím a krůtím masem se vydává stále více školních jídelen. Některé zkoušejí netradiční pokrmy, které děti z domova ani neznají.

Jenže řada dalších školních kuchyní zamrzla v osmdesátých letech. Vládne v nich vepřové, těžké omáčky a knedlíky, k doporučované čočce a fazolím přidávají párek a zhusta využívají polotovary a dochucovadla.

Velké rozdíly mezi kvalitou školních jídelen zjistil namátkový test MF DNES, který hodnotil jídelníčky 10 českých a pro zajímavost i dvou zahraničních škol (jídla jsme ale neochutnávali).

Kvalita dětského jídelníčku je čím dál důležitější téma, v Česku totiž přibývá obézních dětí. „Děti už dnes nejsou tak aktivní jako za našich babiček, proto potřebují odlehčenější stravu,“ vysvětluje výživový poradce Petr Havlíček.

Polotovary a staré postupy

Velkým problémem jídelen je podle Havlíčka fakt, že často používají polotovary, a ne čerstvé suroviny. „Dále se často využívají staré postupy, jídla jsou moučná, slaná, těžká, není v nich moc ovoce a zeleniny,“ vyjmenovává Havlíček hlavní minusy školního stravování.

Plusem naopak je, že předpřipravených jídel pomalu ubývá, alespoň v některých pokrmech. Jak vyplývá z poslední zprávy České školní inspekce, například bramborovou kaši z pytlíku už nevyužívá 72 procent kontrolovaných jídelen a jen tři procenta ji servírují často či méně často. Naopak bramborové knedlíky stále dělá z připravené směsi skoro půlka školních kuchyní.

Hodnocené jídelny proto MF DNES oslovila také s otázkou, jestli využívají polotovary. Odpověděly však pouze čtyři z deseti, a to jen ty s nejlepšími známkami.

„Vaříme především z čerstvých surovin a bylinek. Z polotovarů používáme pouze bramborové těsto a halušky, ale například chlupaté knedlíky si připravujeme sami,“ říká Miluše Karlíková, vedoucí školní jídelny v Ústí nad Labem.

Průmyslově vyráběné bujony namísto klasického vývaru tyto školy používají jen v omezené míře. Jak vyplývá z kontrol školní inspekce, jde o ty lepší případy, protože často či méně často je využívá třetina škol.

I doma to jde zdravě

Recepty pro děti bez chemie najdete na eMimino.cz.

„Před rokem jsem se občas stravovala v jídelně mých dětí a jednou jsem se dotazovala, zda je bramborová kaše, která měla divnou chuť i konzistenci, připravená z prášku. Odpověděli mi, že ano. Když prý během dne kaše dojde, dělají ji z prášku,“ popisuje Markéta Škodová. „Mleté maso bylo nepoživatelné, nemělo s masem nic společného, mnoho jídel bylo ze zmrazeného polotovaru,“ dodává.

Oběd do 32 korun

Proč se ve školních kuchyních stále používají polotovary a staré postupy? V penězích problém nebude. „Mně v jídelně říkali, že když vaří z čerstvých surovin, tak ušetří. Takže do limitu se dá vejít, i když vaří zdravě. Polotovary ale často využívají kvůli nedostatku personálu,“ říká Havlíček. Pravidlo, že na sezonních potravinách je možné ušetřit, jídelny potvrzují.

Dobré kuchařky do škol nechtějí. Musí vařit moderně i dietně za bídné platy

Maximální cenu oběda, kterou mohou platit rodiče, určuje vyhláška ministerstva školství. Například pro děti od sedmi do deseti let je to od 16 do 32 korun. Tyto peníze musí jídelna použít na suroviny, ostatní náklady na provoz, kam patří třeba plat personálu, jdou z veřejných rozpočtů.

„Na všech školách, které jsem navštívila, jsem se přesvědčila, že i za 30 korun se dá uvařit chutný oběd,“ přibližuje Renata Lukášová, ředitelka Fresh & Tasty - divize společnosti Zátiší a zároveň technický garant projektu Jídelna snů hnutí Slow Food.

„V soukromých školách se tímto finančním limitem řídit nemusíme, nicméně převážná většina jídel se kolem vyhláškou daných cen tak jako tak pohybuje,“ dodává s tím, že vyšší cena jim dává možnost používat dražší suroviny, jako jsou čerstvé ryby a rozmanitější druhy čerstvého ovoce a zeleniny.

Fotogalerie

Jak ale ukazuje náš malý průzkum a potvrzují i lidé z praxe, školy většinou stejně povoleného limitu nevyužívají a obědy prodávají levněji. „Často to odůvodňují tlakem rodičů na ceny a strachem z nepříjemností,“ říká Lukášová.

Strach ze stížností rodičů stojí za tím, proč některé jídelny zůstávají u osvědčených omáček a smažených jídel, byť by rády vařily zdravě. „Děti jsou velmi těžký zákazník, konzervativní. Když nejsou zvyklé z domova, nebudou to jíst. Takže hlavní viník je rodič,“ shrnuje Havlíček.

„Děti všeobecně odmítají houby, takže úspěch neměla u těch menších polévka z hlívy ústřičné, a u ryb je též problém, musíme se snažit stále o nové a nové recepty. Na pohanku v polévce si zvykaly dlouho, teď už jim to nepřijde, do pohankového rizota se ale pouštět ještě nemůžeme. Postupně se děti snažíme seznamovat s novějšími druhy příloh jako knedlíky z celozrnné mouky, celozrnnou rýží, bulgurem, kuskusem, tohle přijímají asi nejlépe,“ říká Miluše Karlíková.

Vyměnit na talířích v jídelnách knedlíky za kuskus či pohanku se snaží řada projektů. Jejich certifikáty mohou rodičům napovědět, jak to ve školní kuchyni vypadá. Například certifikát projektu Zdravá školní jídelna pod hlavičkou Státního zdravotního ústavu (SZÚ) má 18 škol z 80 přihlášených.

Projektu se účastní i škola v Klatovech. „Jídelna už původní lístek dost změnila, rodiče si toho všimli a jejich reakce jsou velice pozitivní. Mají vždy neslazený nápoj a k tomu slazený, ale díky dávkovači garantují pouze dva gramy cukru ve 100 ml. Dále mají každý den možnost vybrat si zeleninu formou salátového baru,“ vypočítává Alexandra Košťálová ze SZÚ.

Dalším zajímavým projektem je Skutečně zdravá škola, do kterého je zapojeno už 141 škol .

25. srpna 2015

Prémiové testy

Zařizujete si domácnost, nakupujete sportovní výbavu, chystáte se na dovolenou? S výběrem toho nejlepšího zboží či služeb na míru pomohou nezávislé spotřebitelské testy. Exkluzivně na iDNES Premium.

Test smažených sýrů: Jako návštěva kozího chlívku, řekli porotci. Uspělo jen šest

ilustrační snímek

Není to žádná haute cuisine, přesto si Češi na domácí přípravu smaženého sýra troufnou jen málokdy....

Test proteinových výrobků: tvarohy, jogurty, pudinky... Který je nejlepší životabudič?

ilustrační snímek

Kdysi býval protein mantrou sportovců a návštěvníků posiloven, ostatní si vystačili s obyčejnými...

Test antistresových hraček: U dětí vyhrála plastelína, módní „pop it“ nudil

antistresové hračky

Jsou barevné, mačkací nebo jinak cvakací či příjemné na dotek. A stvořené k tomu, aby zaměstnaly...

Děti testovaly lískooříškové pomazánky. Sladká chuť zvítězila nad kvalitou

Která je nejlepší?

Lískové oříšky, kakao a cukr jsou základem jedné z největších pochoutek, jaká se dá mazat na...

Test doplňků stravy s vitaminem D3: kapsle místo porce lososa

ilustrační snímek

Vitamin D funguje jako neviditelná hráz, která brání náš organismus proti infekcím. Jen ho musíme...

  • Nejčtenější

Vysoké ceny dohnaly Bohemia Energy ke krachu. Dotkne se to téměř milionu lidí

Firma Bohemia Energy, největší uskupení alternativních dodavatelů energií v ČR, ukončí činnost a dodávky elektřiny a...

Kvůli nárůstu cen na trhu končí další dodavatelé plynu a elektřiny

V pondělí ukončí dodávky všem odběratelům po firmě Bohemian Energy další společnost, tentokrát děčínská Kolibřík...

ČEZ od ledna zdraží: elektřinu asi o třetinu, plyn o víc než polovinu

ČEZ od nového roku zdraží elektřinu i plyn. Podle šéfa energetické společnosti Daniela Beneše to může být asi třetina u...

Babiš žádá cenový strop pro klienty Bohemia Energy a kompenzaci pro všechny

Premiér Andrej Babiš vyzval Energetický regulační úřad, aby zvážil zastropování cen u dodavatelů energií, kteří...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Vláda promine za listopad a prosinec 21 % DPH za elektřinu a plyn

Za listopad a prosinec promine vláda lidem daň z přidané hodnoty za elektřinu a za plyn. Chce tak kompenzovat prudký...

Váš syn bude žít jen pár týdnů. Zpověď matky zesnulého hokejisty Buchtely

Premium Přežít své dítě. Pro každého rodiče ta nejhorší představa. Teprve dvacetiletý hokejista Ondřej Buchtela zemřel loni v...

Test sluchátek: Z šesti novinek nás nejvíce nadchly ty nejlevnější

Premium Test zcela bezdrátových sluchátek přinesl docela neobvyklé překvapení: úplně nejlevnější model v celkovém hodnocení...

Jak se rodí sebevražda. Psychiatr Höschl nejen o schizofrenii a depresi

Premium Jak velká musí být síla, která člověka dožene k tomu, že si sám dobrovolně vezme život? Jaké jsou poslední myšlenky...

  • Další z rubriky

Velký test nožů. Odborníci radí, jak vybrat správné ostří pro domácí kuchaře

Premium Nemusíte mít profi čepici, nažehlený rondon a vést řeči jako Zdeněk Pohlreich, abyste byli pány kuchyňské linky. Bez...

Benzin a nafta zlevňují o jen haléře. Pumpaři si navyšují marže, říká ekonom

Pohonné hmoty v Česku v uplynulém týdnu znovu nepatrně zlevnily. Litr nejprodávanějšího benzinu Natural 95 se ve středu...

Test skryté soli v jídle: ledviny trpí, aniž bychom se dotkli slánky

Premium K snídani miska cereálií, k obědu guláš z konzervy s knedlíkem, večer mražená pizza a sáček oliv, aby došlo i na něco...

Test proteinových výrobků: tvarohy, jogurty, pudinky... Který je nejlepší životabudič?

Premium Kdysi býval protein mantrou sportovců a návštěvníků posiloven, ostatní si vystačili s obyčejnými bílkovinami. Jenže...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Kvůli nárůstu cen na trhu končí další dodavatelé plynu a elektřiny

V pondělí ukončí dodávky všem odběratelům po firmě Bohemian Energy další společnost, tentokrát děčínská Kolibřík...

Přežili krizi i povodně. Dnes mají vyprodáno na půl roku dopředu

Podnikat začal Pavel Jech krátce po revoluci. Zažil vzestupy i pády, letos rodinná firma oslaví již třicet let na trhu....

Leoš Mareš se pochlubil šťastnou novinou. Bude trojnásobným tatínkem

Leoš Mareš (45) a jeho druhá manželka Monika (40) čekají miminko. Moderátor se zprávou pochlubil v ranním vysílání...

Psychiatr mě sexuálně napadl, partner málem zabil, popisuje dcera Urbánkové

Dcera zpěvačky Nadi Urbánkové (82) Jana Fabiánová (42) promluvila o sexuálním napadení v ordinaci lékaře. Zavzpomínala...

ČEZ od ledna zdraží: elektřinu asi o třetinu, plyn o víc než polovinu

ČEZ od nového roku zdraží elektřinu i plyn. Podle šéfa energetické společnosti Daniela Beneše to může být asi třetina u...