Klobásu na gril? Jedině bílou

  11:00aktualizováno  11:00
Český špekáček má už pár let konkurenta: grilovací klobásu. Na rozdíl od typické tučné pochoutky není růžová, ale bílá. Svůj vzor si vzala z malé norimberské klobásy. Z té, kterou známe z německých vánočních trhů. Před deseti lety je znali jen ti, kteří je ochutnali za hranicemi.

Pravé norimberské klobásy jsou na rozdíl od všech ostatních krátké a tenké, to prý kvůli tomu, aby prošly klíčovou dírkou ve vratech hospody či městské šatlavy.

Klíčovou dírkou se už klobásky k zákazníkům neposílají, ale od 15. století se vyrábějí stále stejně - z vepřového masa, soli, majoránky a ovčích střívek.

Dnes jsou vyhledávanou tradiční pochoutkou, která se prodává po celém světě.
Proto ani nepřekvapí, že v testu MF DNES, který hodnotil chuť osmnácti grilovacích výrobků, právě malé hubené klobásky uspěly nejlépe.

Ne kvůli tvaru, ale kvůli chuti. Na prvních čtyřech místech se umístily dvě originální norimberské klobásy, jedna z Bavorska a další vyrobená českou firmou v německé licenci pod le originální receptury. Jedenácti odborníkům, kteří je hodnotili „naslepo“ zkrátka chutnaly mnohem víc než všechny ostatní.

Víc housky než masa
V Česku nemá grilovací klobása žádná pravidla, vyhláška o masných výrobcích se k ní nehlásí, a tak záleží na každém uzenáři, z čeho a jak ji vyrobí. Proto se v testu ocitly jak klobásy, které se svým složením i chutí podobaly bavorským „hubeňourům“, tak klobásy či párky, které byly od nich na hony vzdáleny. Zejména poslední čtyři výrobky na chuťovém žebříčku testu se "vyznamenaly".

Jeden z porotců je s nadsázkou, která není daleko od reality, charakterizoval slovy: "Nepotřebujete ani přílohu, dost housky už je v nich." Některé skutečně obsahovaly víc housky než masa, a to ještě bylo ve formě drůbežích separátů nebo kůžových emulzí.

Takové výrobky se dají snadno poznat, bohužel až doma po rozkrojení: mají hodně jemnou až pěnovitou konzistenci, při stisku jsou pružné, jakoby nadýchané, někdy jsou v nich patrné i kousky tvrdých kolagenních částic. Při grilování se scvrknou, zgumovatí, střívko praskne nebo se oddělí od vnitřku. To vše se projevilo na známkách - za chuť si od porotců vysloužily čtyřky a pětky

Bez dusitanů to jde taky
Velké výhrady měli porotci také k těm výrobkům, které obsahovaly dusitanovou solicí směs, i k těm, které už byly zauzené. Není žádný důvod, proč při výrobě používat solicí směsi s přídavkem dusitanů, většina testovaných výrobků se bez nich obejde. Stejně tak není nutné, aby se výrobek, který bude ještě opékán, předem udil.

"Ogrilovat můžete teoreticky všechno, ale není žádný důvod dávat na gril něco, co už jednou bylo upraveno uzením," říká Zdeněk Švec ze Státní zemědělské a potravinářské inspekce. Jednoduchou pomůckou, jak poznat, že uzenina obsahuje dusitanovou sůl, je její barva. Bílou mají ty klobásy, do kterých se nepřidává dusitanová sůl. Ta vrací vařeným masným výrobkům růžovou "masovou" barvu, ale není tak zcela neškodná.

Výsledky testu najdete zde:
Klobásy a párky
Grilovací tyčinky
Při vysokých teplotách se totiž dusitany přetvářejí na rakovinotvorné nitrosaminy. Například v Německu je zakázáno nabízet uzeniny s dusitanovou solicí směsí jako výrobky ke grilování a Evropská komise se chystá snížit množství dusitanů v masných výrobcích.

Značka kvality pro separáty
Jen pro zajímavost jsme do testu zařadili i dva vzorky grilovacích tyčinek, třebaže jde o jiný typ výrobku. Mají jiné složení, nejsou ve střívku, většinou jsou obaleny v hrubé směsi koření a často bývají ochuceny sýrem nebo zeleninou. Zaujalo nás, že grilovací tyčinky Barbecue nesou značku Klasa, která je určena kvalitním českým produktům.

Kupujte to nejlepší z české země, hlásá slogan, který doprovází reklamní kampaň této známky. Co myslíte? Je masný výrobek, který místo masa obsahuje drůbeží separáty a kůžové emulze, tím, čím bychom se měli chlubit? Tyčinky získaly značku kvality čtrnáct dní předtím, než byla pravidla pro její udělování změněna - výrobek obsahující separáty ji už nedostane. Ale výrobky, které ji už mají, ji používají dál.

Autoři: ,
  • Nejčtenější

KOMENTÁŘ: Rozepře mezi Prahou a Pekingem budou Česko stát 23 miliard

Probíhající rozepře Číny a Prahy se promítnou do českého hrubého domácího produktu negativně, čímž poškodí tuzemskou...

Byty na Manhattanu už nikdo nechce. Cena rapidně klesá, makléři se diví

Američtí realitní makléři čelí zapeklité záhadě. Přestože je ekonomická situace dobrá a úrokové sazby se v USA pohybují...

mBank je na prodej, klientů by se to ale dotknout nemělo, říká její šéf

Před 12 lety vstoupila mBank – jako první „nízkonákladová“ banka – do Česka. Postupně přibyli další hráči a dnes...

Premium

Ekologický experiment, který nevyšel. Billa couvla z papírových tašek

V posledních letech velké obchodní řetězce jeden po druhém zpoplatňovaly, později i rušily igelitové tašky, které...

Návrat Vindobony a více vlaků kvůli slevám. Železnici čekají od prosince změny

Více expresů do Plzně a Chebu nebo návrat přímého spojení z Berlína přes Prahu a Brno do Vídně a Štýrského Hradce. To...

Premium

Do luxusu investoval i Jaromír Soukup. Nejdražší byt v Česku je dál na prodej

Na samém vrcholu stometrového mrakodrapu V Tower na pražském Pankráci jsou dva penthousy, obecně považované za...

iDNES Premium už používá 150 tisíc lidí. Cena nebude mít konkurenci

Unikátní služba iDNES Premium funguje měsíc. Už bezmála sto padesát tisíc čtenářů oslovil mix exkluzivního čtení a...

Premium

Sex je snadno dostupný, ale nevěra ještě není důvod k rozchodu

Tolerance je podle něj jen povýšenecký postoj k druhému a vytváří korupční prostředí, proto do partnerských ani jiných...

  • Další z rubriky

TEST DNES: Úplné výsledky testu taxislužeb

MF DNES otestovala čtrnáct taxislužeb ve třech městech: v Praze, Brně a Ostravě je figuranti využili k cestě z centra...

TEST DNES: Hovězí bujony v kostce ochromí chuť nadbytkem soli

Prý je při vaření nikdo nepoužívá, a přesto se bujony v kostce vyrábějí už víc než sto let. MF DNES zjišťovala, jestli...

Test školních přezůvek: Žádné módní výstřelky, vyhrála česká klasika

Každé tři měsíce nový pár. Zřejmě nic jiného nebudete na prvním stupni základní školy měnit tak často jako školní...

Premium

Slevy, pultový prodej lahůdek i nákupy online. Brit hodnotí, jak nakupují Češi

„Zákazníci hlasují nohama,“ říká generální ředitel Tesco pro střední Evropu, Matt Simister. V posledním dvaceti letech...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz