Vyplývá to z průzkumu GE Money Bank, podle kterého si kapra na stůl servíruje téměř 80 procent moravských domácností, v českých rodinách se ale tradiční ryba objevuje méně, na talíř si ji položí zhruba dvě třetiny českých rodin.
Slabší chuť k rybímu masu vyvažují Češi vyšším apetitem po vepřovém a drůbežím mase. Řízek si totiž podle průzkumu dá více něž polovina českých domácností, kdežto na Moravě si na řízku pochutnává zhruba jen každá čtvrtá rodina.
"Kapr se paradoxně nejvíce nekonzumuje v jižních Čechách, jak by se vzhledem k velkému množství chovných rybníků v této oblasti mohlo zdát, ale v Moravskoslezském kraji," podotýká k výzkumu tisková mluvčí GE Money Bank Markéta Dvořáčková.
Obyvatelé severovýchodních Čech ale jedí s velkou chutí také klobásy či jiné uzeniny, což je jinak velmi oblíbeným pokrmem Němců.
Jiný druh ryby než kapra o Vánocích povečeří jen necelá pětina lidí a dřívější tradici - vánočního kubu jí už jen šest procent obyvatel.
Kdo nemá rád rybí polévku, nalévá si nejčastěji zelňačku, houbovou anebo čočkovou polévku, vyplývá z průzkumu.
Cizinci si pochutnávají na drůbežím a moučnících
Sváteční tabule cizinců se podle průzkumu banky často inspirují tradicemi pocházejícími ze Spojených států, kdy je během večeře servírován pečený krocan. Ve Velké Británii je krocan sice rovněž oblíbený, avšak Angličané ho milují především s nádivkou, pečenými bramborami a kapustou a po něm si musejí dát charakteristický "Christmas pudding".
Vedle anglofonních zemí je krocan populární i v Libanonu nebo v Japonsku, kde tento hlavní chod většinou doprovází plný stůl lokálních specialit jako příloha.
V poslední době nabírá na popularitě krocan i ve Španělsku, kde neexistuje žádný typický pokrm, který by byl tradiční napříč celou zemí. Právě proto si Španělé pod vlivem globalizace začali stále častěji kupovat na vánoční stůl rovněž krocana. Jedinou typickou regionální specialitou jsou ale například v Katalánsku velmi oblíbené rolky plněné masem a přelité bešamelovou omáčkou, tzv. canaloles.
Drůbeží maso je podle ankety GE Money na světě nejrozšířenějším typem pokrmu, který lidé o Vánocích společně večeří. Ne vždy to však musí být přímo krocan. Němci nejčastěji preferují pečenou husu s červeným zelím a bramborovým knedlíkem. Spousta Němců si ale také v tento večer ráda pochutná na tradičních klobásách s bramborovým salátem.
Francouzi se při štědrovečerním hodování rozdělují na dva tábory. Tradicionalisté večeří pečené kuře, nebo šunku se salátem, dort a ovoce. Ostatní ani o svátcích neopouští gurmánské nadšení pro Francii tak typické, takže se servírují husí játra (foie-gras), losos nebo mušle. Víno si dopřávají zastánci obou táborů.
co jedí cizinciNěmecko Polsko Rakousko Španělsko Francie Velká Británie Libanon USA Rusko Kazachstán Japonsko Vietnam Pramen: GE Money Bank |