Kam se poděl pravý český med?

  • 2
Český med je kvalitnější než zahraniční. V obchodech se však v poslední době téměř nevyskytuje. Kdo nemá možnost nakupovat přímo od včelaře a je odkázán jen na nákup v supermarketech, s českým medem se setká zřídka.

Na obalech produktů stojí většinou: Česká republika, Slovensko, Argentina, Čína. Teoreticky může být v takové směsi českého medu pouhé jedno procento, výrobci totiž musí uvádět zemi původu, procentuální zastoupení už nikoli. Kam se tedy poděl český med?

 

"Jednak se v loňském roce medu urodilo méně, jednak se dováží levnější med ze zahraničí," vysvětluje tajemník Českého svazu včelařů Miloslav Peroutka. "Hypermarkety požadují zboží s nižší cenou, a to může splnit zahraniční med." Zatímco do Česka putuje med ze Slovenska, Polska, Argentiny, Mexika a Číny, český med vykoupený obchodníky se vyváží do zahraničí. Pravý český med je možné koupit pouze přímo u včelařů nebo ve specializovaných prodejnách. Pro tuzemský med přitom existuje ochranná regionální známka Český med. Může ji získat med pocházející pouze z území republiky, který splňuje normu Český med vydanou v roce 1999 Českým svazem včelařů. Ta je přísnější než evropská směrnice pro med i česká vyhláška ministerstva zemědělství. Například hodnota takzvaného hydroxymethylfurfuralu, která je ukazatelem biologické kvality medu, je dvakrát přísnější. "Zatímco vyhláška připouští čtyřicet miligramů na kilogram, český med smí mít jen dvacet," říká Peroutka.

Do medu se nesmí nic přidávat ani z něj ubírat, jinak by ztratil svůj přírodní charakter

 

V tuzemském medu se také neobjevují antibiotika, která v poslední době tolik znepokojují Evropu (například ve Francii byla nedávno zjištěna v 11 z 50 testovaných medů z tržní sítě). Tady se totiž nemocná včelstva neléčí, ale ihned likvidují. "Česká republika je jednou ze vzácných enkláv, kde je mor včelího plodu držen na nízké úrovni," vysvětluje Jiří Drápal ze Státní veterinární správy. "Včelař je povinen ze zákona každé podezření na onemocnění nahlásit. Včelstvo včetně medu se pak musí spálit."

 

Nežádoucí antibiotika v medu jsou také důvodem, proč Evropská unie zakázala dovoz medu z Číny. Do Česka se čínský med dovážet může, je však pod přísnější kontrolou než tuzemská produkce. Od začátku loňského roku prověřují veterináři všechny medy z dovozu přímo na hranicích. Jak se ukázalo, přísná kontrola dovozu je oprávněná. Nedávno zachytili veterináři dva vzorky, které obsahovaly nepovolená antibiotika. Závadný med se však na trh nedostal. "Zákazníci si mohou být jisti, že med, který je v obchodech, prošel přísnou kontrolou," říká mluvčí veterinární správy Josef Duben.