Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: AP

Ostravané pijí dvanáctky, Plzni kraluje desítka

  • 135
Češi vypijí nejvíce piva na hlavu ze všech zemí světa, preference v jednotlivých částech republiky se však liší. Zatímco na Moravě a ve Slezsku mají radši silnější piva, v Praze a Plzni se pije hlavně desítka.

Češi si v hospodě objednají spíše ležák než slabší výčepní pivo. Avšak neděje se tak po celé republice ve stejné míře. Z údajů, které iDNES.CZ poskytl pivovar Gambrinus s odkazem na statistiky společnosti Data Servis, vyplývá, že preference pivařů se v jednotlivých městech Česka značně liší.

Podle pivovaru jsou absolutními rekordmany v pití ležáků Brňané. Z celkové spotřeby piv v moravské metropoli tvoří tato kategorie 69 procent. Následuje Ostrava se 67 procenty a Olomouc s 64 procenty. Zlín je jediným z moravských krajských měst, kde ležáky nedominují. Jenže do kategorie ležáků spadají nejen dvanáctistupňová, ale také jedenáctistupňová piva. A zatímco Brno lze označit za jedenáctkovou metropoli, co se týče dvanáctek, nemá konkurenci hornický region.

Brněnští patrioti pijí pivo uvařené v Brně

„Prvenství v pití dvanáctek drží Ostravané s 62 procenty,“ říká sládek Gambrinusu Pavel Zítek. To je značný rozdíl oproti Brnu, kde naopak 40 procent spotřeby tvoří jedenáctky. Příčinou pro vysokou oblibu silných piv na Ostravsku je přítomnost těžkého průmyslu a s tím spojená hrdost a drsnost obyvatel regionu. Podle Zítka to souvisí i s tím, že horníci a hutníci mívali v minulosti nadprůměrné příjmy, a mohli si tak dražší piva dovolit. I když se ekonomická situace obyvatel změnila, pivní návyk přetrval.

Brazilci chytili pivní slinu, za půllitr Czechvaru zaplatí 160 korun

Podle Věry Hönigové z Výzkumného ústavu pivovarského a sladařského stojí za oblibou jedenáctek v Brně patriotismus tamních obyvatel. Právě jedenáctistupňové pivo je totiž nejprodávanějším typem místního pivovaru Starobrno.

„Brněnští patrioti pijí rádi pivo uvařené v Brně. Jedenáctka, tedy ležák, je senzoricky vyváženější, proto jí zřejmě Brňané dávají přednost,“ říká Hönigová.

Ve srovnání s Ostravou nicméně zarazí pivní preference v nedalekých Nošovicích, které jsou domovem pivovaru Radegast. Ten stejně jako Gambrinus spadá do skupiny SABMiller. V podhůří Beskyd jsou totiž ležáky v menšině a na celkové spotřebě se podílejí z pouhých 49 procent.

Mapa českého piva

Stejná situace panuje rovněž v hlavním českém pivovarnickém městě Plzni. Plzeňané dávají přednost lehčím pivům, naopak ve spotřebě ležáků se město umisťuje na konci tabulky.

„V Plzni a okolí se vždy vypilo hodně desítky. Teď se ale preference pivařů i v našem kraji mění a pije se stále více ležáků,“ říká však Zítek z Gambrinusu.

Pražené raději 10°, turisté 12°

Zajímavá situace je v hlavním městě, jehož obyvatelé mají rádi spíše slabší piva. Množství vyčepovaných ležáků zde patří k nejnižším v republice. To však neplatí pro Prahu jako celek.

Zatímco Pražané žijící v okrajových částech města si dají raději desítku, v historickém centru a čtvrtích, kde se pohybuje mnoho turistů, převládají ležáky. Zahraniční návštěvníci si ve větší míře objednávají silná piva, podle mluvčího pivovaru Staropramen Pavla Barvíka to však není jediná příčina.

Matoucí značení piv skončí. Podívejte se, která piva budou plná či silná

„O něco vyšší spotřeba ležáků v centru Prahy oproti ostatním částem města je dána vyšší prémiovostí podniků, které se v této části města, a nejen díky turistům, vyskytují,“ dodává Barvík.

Celkově tvoří ležáky ve zhruba 20 tisících českých hospodách 57 procent vyčepovaných piv. Podíl desítek je 33 procent. Popularita ležáků přitom v posledních letech roste, a to nejenom v hospodách, ale na celém trhu.

Zhruba desetina spotřeby připadá na další pivní nápoje, jako jsou nealko piva, rádlery nebo speciály. Hönigová přitom upozorňuje na relativně malý podíl speciálů, tedy piv se stupňovitostí vyšší než 12. Mohlo by se zdát, že jejich obliba roste, ve skutečnosti se jich v hospodách vypijí jen dvě procenta.

„Nízký podíl speciálních piv svrchně kvašených na celkové výtoči je podle mne způsoben hlavně tím, že tato piva lidé spíše ochutnávají, ale jinak zůstávají věrni klasickým českým ležákům a výčepnímu pivu,“ míní Hönigová.