Šarže výrobku Vimax na podporu mužské erekce s obsahem nebezpečných látek. | foto: SZPI

Inspekce našla nebezpečné přípravky na erekci. Mohou ublížit kardiakům

  • 23
Státní zemědělská a potravinářská inspekce varovala před nebezpečnými doplňky stravy s obsahem zakázaných farmakologických látek. Požití může způsobit závažné zdravotní komplikace zejména kardiakům. Inspekce nařídila prodejcům stažení výrobků Vimax.

V několika šaržích výrobků Vimax Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) zjistila nepovolené a na obalu nedeklarované farmakologicky účinné látky sildenafil a tadalafil. „Jde o látky, které se využívají zejména v léčivech na podporu mužské erekce a jejichž použití není příslušnou legislativou v potravinách - tedy i v doplňcích stravy - povoleno,“ uvedl mluvčí SZPI Pavel Kopřiva.

Požití může vyvolat vážné zdravotní problémy hlavně kardiakům a lidem s vysokým krevním tlakem.

Látky byly zjištěny v šaržích LOT:1212 a LOT1001. V jednom případě je množství látky sildenafil v každé tobolce 384 miligramů, ve druhém 14,5 mg a 3,52 miligramu látky tadalafil.

Výrobky odebrala inspekce v e-shopech vimaxoficial.cz a snykvalitne.cz. Prodejcům nařídila neprodleně stáhnout závadné šarže z tržní sítě a zahájila s nimi správní řízení o uložení pokuty.