I luxusní sýr mohou napadnout nebezpečné bakterie

  11:00aktualizováno  11:00
Sýry z nepasterovaného mléka jsou vynikající, nicméně právě proto, že se vyrábějí ze syrového mléka, patří mezi rizikové potraviny, kterým by se měly vyhnout třeba těhotné ženy. Pojďte se podívat, jak s jedním takovým sýrem naložili v Carrefouru v pražských Stodůlkách.
Sýry jsou náročné na skladování. Ilustrační foto

Sýry jsou náročné na skladování. Ilustrační foto | foto: CorbisProfimedia.cz

Desátého ledna ležely v obslužném pultu dvě dřevěné krabičky francouzského sýra Mont d’Or s několika daty spotřeby. Výrobce na originální etiketě říkal: Spotřebuj do 6. ledna. Carrefour přidal svou nálepku SUPER CENA a informaci: Baleno 6. ledna, spotřebuj do 9. ledna.

Koupili jsme ho 10. ledna, tedy čtyři dny po záruce. Z obchodu putoval přímo do Státního veterinárního ústavu v Praze, kde ho podrobili mikrobiologickým analýzám.

Výsledek?
"Nevyhovuje vyhlášce pro nadlimitní počet koagulázopozitivních stafylokoků," stálo v protokolu. "Výrobek s prošlým datem spotřeby se vůbec nesmí na pultě objevit, protože může ohrozit zdraví spotřebitele. Kdyby na něj narazila potravinářská inspekce, tak ho okamžitě stáhne," míní Renata Karpíšková ze Státního zdravotního ústavu v Brně. "Laboratorní výsledek ukazuje, že něco nebylo v pořádku. Zřejmě byl porušen chladicí řetězec, protože stafylokoky se nepomnoží při nízkých teplotách šest sedm stupňů."

Co na to prodejce?
Máme dokonalý vnitřní kontrolní systém, ale lidé občas selžou. Tak by se dala shrnout odpověď vedoucích pracovníků Carrefouru, když se o našem nákupu dozvěděli. "Otevřeně říkám, že se stala profesní chyba, kterou nelze omluvit žádnými argumenty," uvádí mluvčí Carrefouru Jana Havlíčková.

Podle ředitele prodejny ve Stodůlkách Radka Hamerníka to byla spíš technická chyba prodavačky (která ji stála místo) než záměr prodávat prošlé sýry. Etický kodex, který podepisují všichni zaměstnanci, něco takového zapovídá.

"Každý sýr má z výroby označené datum spotřeby, ale aby mohl projít přes pokladnu, musíme na něj dát ještě naši etiketu, na které je nastavené rozpětí tří dnů od data balení," vysvětluje, jak se sýr mohl "zapomenout" v obchodě.

"Abychom sýr mohli prodat ještě poslední den, označili jsme ho na váze etiketou, na obale se tedy objevilo `baleno 6. 1.` a `spotřebujte do 9. 1.` Tady se stala první chyba - prodavačka měla černou fixou škrtnout druhé datum. Druhá chyba se stala devátého večer, když si pracovnice, která měla vyřadit všechny výrobky, jimž končí záruka, sýru nevšimla."

Expert radí: Plísňový sýr, ne plesnivý

Když si koupíte plísňový sýr, automaticky předpokládáte, že se setkáte s plísní. Ale plísňový sýr není totéž co plesnivý. Do těchto sýrů se přidává pouze povolená "kulturní" plíseň.

Na sýrech camembertského typu by měla být sněhově bílá a její porost by měl rovnoměrně pokrývat celý povrch. U dvouplísňových sýrů je na povrchu bílá plíseň a uvnitř sýra zelená nebo modrá. Jádro zdravého sýra nesmí být tvarohové ani tekuté.

Sýry typu nivy obsahují takzvané plísně v těstě, podle typu mají modrozelenou barvu. Pokud se na povrchu například hermelínu začínají tvořit nahnědlá ložiska cizí plísně, jde pravděpodobně o sýr přezrálý. Stává se to, když je uchováván v teple.

Takový sýr přímo zdraví neohrozí, ale ztrácí už svou charakteristickou chuť. Horší je, když je povrch zelený nebo černý, potom je napaden „divokými“ plísněmi, které mohou způsobit zažívací nebo střevní potíže.

Dobrý sýr se pozná také podle vůně. Vyzrálý hermelín voní příjemně po žampionech. Přezrálý je většinou cítit po čpavku a pálí do nosu, ale poživatelný ještě je. Pokud však sýr silně zapáchá, je nažluklý či zatuchlý, tvoří se na něm škodlivé látky, pak by jeho konzumace mohla poškodit zdraví.

Když si zákazník přinese domů sýr, který nevypadá zrovna vábně, plíseň je spíš hnědá než bílá, a přesto není prošlý, má důvod k reklamaci. Obchodník pravděpodobně sýry nevhodně skladoval, třeba při nesprávné teplotě, nebo měl sýr porušený obal. V tomto případě je dobré podat stížnost na Státní zemědělskou a potravinářskou inspekci.

Sýry je nutné udržovat stále v chladu, nejlépe při teplotě čtyři až šest stupňů Celsia. Pokud se skladují při pokojové teplotě, vznikají v nich zdraví škodlivé plísňové jedy.

Vladimír Ostrý, Státní zdravotní ústav Brno
Autoři:

Daňové přiznání 2019

Do 1. dubna musí podat daňové přiznání osoby samostatně výdělečně činné, ale i zaměstnanci (více zde). Využijte interaktivní formulář pro daňové přiznání za rok 2018.

Nejčtenější

Zaplatil letenku, ale letěl jenom kus cesty. Lufthansa ho za to žaluje

Zaměstnanci pobočka letecké společnosti Lufthansa na letišti ve Frankfurtu

Německá letecká společnost Lufthansa žaluje jednoho ze svých pasažérů. Nelíbí se jí, že cestující ve snaze získat...

Máme o 30 procent hostů méně, podáme dvě žaloby, říká restauratér Moťovský

Restaurace U Moťáka v pražském Karlíně. (7. února 2019)

Pražská restaurace U Moťáka se chystá na dvojitou odvetu za to, že se její jméno objevilo v kauze dovozů pochybného...

Ta železnice je zelená katastrofa. Vraťte miliardy, žádá Trump Kalifornii

Ilustrační snímek

Prezident Donald Trump a guvernér Kalifornie Gavin Newsom se ve středu dostali do sporu na Twitteru kvůli masivnímu...

Konec kšeftů. Stát se rozhodl, že si dálnice bude opravovat sám

Ilustrační snímek

Během následujících deseti let postupně zmizí z dálnic sypače a pluhy soukromých firem. Stát se totiž rozhodl, že...

Pražský hotel vydával české hovězí za australské, steak za 650 korun

Kráva před hotelem Holiday Inn u Kongresového centra.

Hotel Holiday Inn sídlící na pražském Pankráci lhal svým zákazníkům o skutečném původu podávaného hovězího masa. O...

Další z rubriky

Začíná boj o použité PET lahve. Budou se používat na výrobu nových

Ilustrační snímek

Z použité plastové lahve od coly či mattonky se stává s nadsázkou řečeno cennost. Zatímco Evropa se snaží omezovat...

Polské maso nabízely podniky v Praze jako argentinské, steak za tisícovku

Řezník v obchodě v polském městě Gdyně aranžuje hovězí maso.

Restaurace, které odebíraly v Praze hovězí z problematických polských jatek, je následně vydávaly za argentinské....

TEST DNES: Úplné výsledky testu online lékáren

Ilustrační snímek

MF DNES otestovala osmnáct online lékáren. Do výběru jsme zařadili velké lékárenské řetězce i menší regionální lékárny...

Najdete na iDNES.cz