I kempování může být pohodlné

Vybrat si to správné turistické vybavení není jednoduché. Nabídka zboží v obchodech je veliká, jak se v ní nejlépe orientovat? Ve výběru byste se měli řídit podmínkami, za kterých budete stan používat.

Zatímco na víkendový výlet na kole si zvolíte raději menší a lehčí stan, pro několikadenní pobyt na jednom místě bude vhodnější sice těžší, ale zato prostornější rodinný stan, který na místo dovezete autem.

Kdo si nese celý svůj "domeček" na zádech, brzy pocítí, co znamená každé deko navíc. Spací pytel se dnes vyrábí v několika velikostech a tloušťkách podle toho, v jakých teplotách v něm budete spát. Nakonec už vám zbývá jen ta správná karimatka a i ve stanu se můžete vyspat skoro jako doma.

Jak a kde začít?
Nejdříve se snažte posbírat co nejvíce zkušeností od známých. "Zajděte raději do odborných prodejen, nespoléhejte jen na akční nabídky v supermarketech," radí Petr Ďoubalík, expert na turistické vybavení. Je sice lákavé pořídit si stan za několik stokorun, ale mohlo by se stát, že bude jen na jedno použití a pak skončí jako hračka dětem na zahradu.

Ceny kvalitních malých stanů začínají už na částce 1000 korun. Velký stan pro rodinu přijde zhruba na 5000 korun, stan určený do extrémních podmínek stojí až 10 000 korun. Vybavení, které se skládá z jednoduššího stanu, spacáku, karimatky a vařiče, tak vyjde jednoho turistu asi na 4500 korun.

Stan je možné si půjčit
Pokud si chcete spaní ve stanu jen vyzkoušet, můžete si ho jednoduše vypůjčit. Ceny za půjčovné se pohybují kolem 50 korun za stan a den a příliš se v jednotlivých půjčovnách neliší. "Stačí předložit občanský průkaz, podepsat smlouvu a složit příslušnou zálohu," říká Pavel Láznička, zástupce jedné pražské půjčovny sportovního vybavení.

Třeba vás stanování tak zaujme, že si na příští výlet už pořídíte vybavení vlastní.

8 rad pro nákup turistického vybavení
1. Uvažte, kdy a jak budete stan potřebovat

Rozmyslete si, kde a za jakých podmínek budete stan používat. Malý a lehký stan se hodí pro pěší nebo cykloturistiku, pro delší pobyt na jednom místě si raději pořiďte stan velký, rodinný s více ložnicemi.

2. Nekupujte zbytečně drahý stan

Pokud pojedete na několik krátkých výletů ročně, nebudete potřebovat stan určený do extrémních horských podmínek, je totiž několikanásobně dražší. Úplně vám postačí stan levnější.

3. Pročtěte si letáky a katalogy

V odborných obchodech najdete letáky nebo katalogy k nahlédnutí, v lepším případě i k odnesení domů. Mnoho výrobců a dovozců se prezentuje na internetu. Zde máte možnost si podle obrázků a popisu předběžně vybrat přesně to, co vám bude vyhovovat.

4. Navštivte raději více prodejen

Podle technických údajů v katalogu si můžete vybrat vhodný stan nebo spacák, ale vidět ho na vlastní oči je něco jiného. Nenechte se připravit o tuto možnost a navštivte raději více obchodů. Čím více výrobků si prohlédnete, tím lépe si nakonec vyberete.

5. Dejte na radu přátel a odborníků

Před nákupem se ještě raději poraďte s někým, kdo podobné vybavení už vlastní a má s ním zkušenosti. Předejdete tak třeba následnému zklamání.

6. I turistické vybavení se dá vyzkoušet

V obchodě si můžete nechat stan postavit, dokonce si do něj i lehnout. Stejně tak to můžete udělat se spacákem, který by neměl být ani krátký, ani příliš dlouhý. Vyzkoušejte funkčnost zipů, předejdete tak případné reklamaci. Nezapomeňte si nechat od prodavače vysvětlit jejich údržbu, nespoléhejte jen na návod k použití. Trvejte na návodu v češtině.

7. Ani kvalitní zboží nevydrží věčnost

I stan a spacák vyrobený z nejkvalitnějších materiálů se může poškodit, proto se hned při nákupu informujte nejen na záruční, ale i pozáruční servis a také na to, kde je možné pořídit náhradní díly. Lepicí sada bývá u značkových výrobků v ceně.

8. První postavení natrénujte doma

Pokud nemáte letité zkušenosti se stavěním stanu, obzvláště za nepříznivých povětrnostních podmínek a ve tmě, raději si stan nanečisto postavte doma. Předejdete tak noci nechtěně strávené ve větru a dešti pod širákem.

,