náhledy
Minimálně jednou týdně se promění výrobní linky v podniku Sfinx v Holešově, která patří společnosti Nestlé, v obří medvědí porodnici. Písk, písk, zahvízdají medvídci pokaždé, když se vylíhnou ve formě z kukuřičného škrobu. Za dvě směny jich zapíská téměř pět milionů.
Autor: Nestlé
Při výrobě domácích medvídků si vystačíte s džusem, želatinou, trochou cukru a silikonovými formičkami. Ve velkovýrobě je všechno automatizováno, stroje míchají a zahřívají želatinovou směs, dochucují ji, razí z ní medvídky, a dokonce je i „fénují“. To aby na nich nezbyl přebytečný škrob. Tenhle stroj kontroluje, jestli jsou medvědi stejně hezcí zevnitř i zvenčí.
Autor: Nestlé
Když je připraveno ochucené a obarvené horké želé, je čas z něj udělat medvídka. Raznice s tvary méďů se obtisknou do škrobového pudru a do vzniklé formy se nalije směs. Už jen vyrazit druhou část, a jsou tu – jeden vedle druhého, čenichem dolů, zadečkem nahoru. Ještě ve formách se medvědi převezou do chladicího skladu, kde budou 24 hodin pozvolna chladnout.
Autor: Nestlé
Aby to byli ti správní medvídci, musejí hrát všemi barvami. A obaly taky. Barvy, které vymalují medvědí bříška na žluto, oranžovo, červeno nebo zeleno, pocházejí z přírodních rostlinných koncentrátů černé mrkve, ředkve, světlice a extraktu spiruliny. Vše jde postupně, nejprve se ve vodě rozpustí cukr, glukózový sirup a vepřová želatina, směs se nechá přejít varem a teprve pak je na řadě dobarvení a dochucení.
Autor: Nestlé
Dnes se továrnou prohánějí medvídci, zítra to bude něco jiného. Však tu mají připraveny tisíce raznic. „Jen pro tradiční Mixle Pixle je potřeba mít přes 130 různých tvarů, další jsou potřeba pro speciální variantu pro holky,” usmívá se Kristína Petrášová, jež se podílí na vývoji nových laskomin, když si představí, co vše se tu taky vyrábí – třeba želé kulturisté či podprsenky....
Autor: Nestlé
Blíží se čas loučení, ještě odpočítat sáčky, a šup s nimi do krabic, samozřejmě automaticky. Bez lidských rukou a kreativity by se tu ovšem neobešli. Vymýšlení a příprava nových tvarů je v rukou šikovných lidí. Mistr titěrných formiček Tomáš Hájek myslí při tvorbě na kdejaký detail. Všimli jste si například, že někteří medvídci mávají a jiní mají packy připaženy?
Autor: Nestlé
Smícháno, uvařeno, ochuceno, obarveno, vyraženo, vychladnuto, oprášeno, naleštěno, zkontrolováno a zabaleno. Teď už čeká medvídky jen cesta za zákazníky. Za den vyrobí linka na želé v Holešově 15 tun medvídků. „Za rok jich je přibližně 687 tun, spolu s pěnovými bonbony Vexta patří určitě k našim nejoblíbenějším želé bonbonům,” upozorňuje Kristína Petrášová.
Autor: Nestlé