Gothajský salám

Gothajský salám | foto: dTest

Každý druhý gothaj v testu kvality propadl, obsahovaly i zakázaný separát

  • 184
Kvalita gothajských salámů je podle nezávislého testu žalostná. Více než polovina z dvanácti testovaných vzorků propadla kvůli problémům s množstvím nebo kvalitou použitého masa. Ve dvou případech se v salámech objevil i separát, který se v gothajích nesmí používat.

Vyplývá to z výsledků testů spotřebitelského časopisu dTest, ve kterých se hodnotilo dvanáct vzorků těchto měkkých salámů. V laboratoři se testoval obsah a kvalita masa, tuku a soli. Podle masné vyhlášky musí gothaj obsahovat nejméně čtyřicet procent směsi vepřového a hovězího masa a zároveň nesmí obsahovat separát. Chemická analýza ale ukázala, že ve většině případů výrobci vyhlášku nedodrželi.

„Sedm z dvanácti testovaných gothajských salámů klame zákazníka. Dva gothajské salámy, konkrétně Bivoj a Zeman, obsahovaly méně masa, než slibovaly na obalu. Ve čtyřech dalších salámech se našla drůbeží bílkovina, ani jeden z nich ji však neuváděl na etiketě. Šlo o gothaje značek Chodura, Horeca Select z Makra, Maso uzeniny Polička a Schneider. Dva salámy vyrobené na Slovensku obsahovaly zakázaný separát, tedy strojně oddělené maso. Zjistili jsme to tak, že jsme v laboratoři nechali změřit obsah vápníku a kostních úlomků. Jejich vysoký obsah ukázal, že Mecom Group Gothaj ani Schneider Gothajský salám českou legislativu nedodržel,“ shrnuje výsledky testu šéfredaktorka časopisu dTest Hana Hoffmannová.

V Německu by vyhověly pouze dva vzorky

Rozdíly byly i v kvalitě použitého masa. V tomto ohledu se hodnotil obsah čistých svalových bílkovin. Vyšší obsah čistých svalových bílkovin znamená vyšší obsah masa, případně jeho vyšší libovost či nižší šlachovitost. 

„Česká vyhláška se u požadavků na kvalitu měkkých salámů spokojila s limity pro obsah masa a tuku. Například německá legislativa je přísnější a ukládá výrobcům měkkých salámů i minimální množství svalové bílkoviny. Z našich vzorků by německým požadavkům na nejméně 7,5 procent svalových bílkovin vyhověly pouze dva měkké salámy – Horeca Select a Chodura,“ komentuje Hoffmannová.

Problémy byly zjištěny i při zkoušce konzistence. Nejhůře z testu vyšel čtyřsetgramový gothaj z Poličky. Nevhodné konzistence byly ale všechny vzorky bez výjimky. Hodnotitelům se nelíbila mazlavost ani přílišná měkkost. Chuť osmi z dvanácti výrobků test vyhodnotil známkou čtyři. Důvodem byla štiplavá chuť a přítomnost nežádoucích příchutí.