Výkonný ředitel e-shopu levneelektro.cz Petr Václav mladší.

Výkonný ředitel e-shopu levneelektro.cz Petr Václav mladší. | foto: Marek Podhora, MAFRA

Berňák odmítá odpovědnost za pád e-shopu. Zbavte nás mlčenlivosti, vyzývá

  • 316
Finanční správa ostře odmítla odpovědnost za ukončení činnosti oblíbeného internetového obchodu levneelektro.cz. Podle jeho provozovatelů je důvodem pádu nedoplatek na DPH dodavatelů a odběratelů, kterou úřad přenesl na prodejce. Podle úřadu jsou tvrzení absurdní a mají finanční správu zdiskreditovat.

Podle marketingového ředitele levneelektro.cz Ondřeje Lišky ukončil jeden z největší českých internetových obchodů ve středu provoz kvůli neodvedeným platbám na DPH dodavatelů a odběratelů (více čtěte zde).

„Došlo k tomu, že některá firma před námi nebo její dodavatel zřejmě neodváděl DPH. Finanční správa jde teď po nás, protože my jsme podle ní měli vědět, že to nezaplatili. To je absurdní, protože my jim do účetnictví nevidíme. Naše firma je naprosto čistá, tři roky nás úřad kontroloval a nic neshledal. Doplatili jsme na své dodavatele. Protože finanční správa si vždycky vybere zdravou firmu, kde je co brát,“ upřesnil ve čtvrtek majitel společnosti Petr Václav starší.

Jde o takzvaný reverse charge, tedy režim přenesení daňové povinnosti na posledního obchodníka v řetězci, a také o ručení levneelektro.cz za nezaplacenou DPH ze strany dodavatelů.

Finanční úřad se proti takovému zdůvodnění neobvykle ostře ohradil. Kvůli povinnosti nezveřejňovat názvy konkrétních subjektů sice neuvádí název obchodu, z okolností však vyplývá, že se může jednat jedině o levneelektro.cz (vyjádření úřadu si můžete přečíst zde).

Podle úřadu se jedná o „nepodložená“ a „absurdní“ tvrzení, které mají finanční správu zdiskreditovat. „Případně jde o to, vyvinout na finanční úřad mediální tlak, který je veden snahou pracovníky Finanční správy zastrašit, aby došlo k ovlivnění jejich postupu v konkrétním řízení. Jedná se o značně nerovný boj, kdy druhá strana účelově zneužívá mlčenlivost, kterou je Finanční správa vázána,“ uvedl úřad na svých stránkách.

Finanční správa zároveň vyzvala levneelektro.cz ke zbavení mlčenlivosti, aby mohl veškeré okolnosti vysvětlit. „K tomu se zatím nemůžeme vyjadřovat,“ odpověděl Václav na otázku, zda to údělá.

Reverse charge je opatření proti úniku plateb za DPH, kdy dodavatel neodvede státu daň, zároveň si však odběratel nárokuje odpočet daně ze státní kasy. Stát je pak nucen vyplatit odběrateli daň, kterou neobdržel a dostává se tím do mínusu.

Srovnávače cen jsou jen fintou na zákazníka, říká šéf velkého e-shopu

Stejný problém nastává, pokud dodavatel prodal zboží dál bez zatížení daní třetím osobám, které nejsou plátci DPH. „Tato druhá varianta by připadala v úvahu obecně při prodeji konečným zákazníkům, tedy zejména občanům, a tato chyba by musela být konána v extrémních četnostech, aby vznikly firmě tak závažné daňové nedoplatky, které by jí mohly způsobit problém,“ dodal úřad.

Levneelektro.cz oznámil ukončení činnosti na svých stránkách ve středu. Jihočeský internetový obchod, který má centrální sklad v Českých Budějovicích, uspěl v anketě ShopRoku 2015 srovnávače Heuréka, kdy vyhrál cenu popularity i kategorii elektro.

Majitel Petr Václav v listopadu 2014 v rozhovoru pro iDNES.cz uvedl, že firma má roční obrat 1,3 miliardy korun, sto zaměstnanců a měsíčně prodá zboží za zhruba 100 milionů. Ve finančním roce 2014/2015 tržby podle ČTK klesly na 1,03 miliardy korun.