Ilustrační snímek | foto: Michal Kamaryt, MF DNES

Po zkušenosti s Bohemia Energy chce Energetický úřad změnit zákon

  • 4
Energetický regulační úřad navrhl několik změn energetického zákona. Podle regulátora by se měl záchranný režim dodavatele poslední instance vztahovat i na velkoodběratele tedy zejména na firmy. Zároveň úřad navrhuje, aby byli dodavatelé energií pojištění obdobně jako cestovní kanceláře.

Navrhované změny, které se týkají zejména režimu dodavatele poslední instance (DPI), popsal předseda Rady Energetického regulačního úřadu (ERÚ) Stanislav Trávníček na čtvrteční konferenci Institutu pro veřejnou diskuzi. 

Trávníček uvedl, že úřad navrhuje například rozšíření subjektů, které do režimu dodavatele poslední instance budou spadat, nově by to mohli být i zákazníci s odběrem plynu nad 630 megawatthodin. Na ty se totiž nevztahuje institut DPI a musí si podle platné legislativy změnu dodavatele vyřešit sami ve lhůtě tří dnů.

Až 28 procent domácností nemusí mít na nové zálohy za energie, ukázal průzkum

ERÚ podle Trávníčka požaduje také zpřesnění režimu DPI. Chce například zavést výslovnou úpravu, že nástupem klienta do režimu DPI končí smlouva s původním dodavatelem. Úřad chce také diskutovat o možné úpravě doby, po kterou může zákazník v režimu DPI zůstat, nyní je to šest měsíců. ERÚ požaduje zároveň stanovit přesná pravidla pro výše a splatnosti záloh za energie u dodavatelů poslední instance. „Aby to bylo jednotné,“ řekl Trávníček. ERÚ dále zvažuje procesní sladění režimu DPI pro elektřinu a plyn.

Přísnější podmínky pro dodavatele

Energetický regulační úřad navrhuje také zavést povinnosti pro končícího dodavatele spolupracovat při aktualizaci kontaktních údajů zákazníka přecházejícího k DPI. Chce zároveň zkrátit odchod z režimu DPI k novému dodavateli na nezbytné minimum, nyní trvá průměrně až tři týdny. Úřad navrhuje zavést možnost převzít zákazníka do normálního režimu u nového dodavatele i několik dní zpětně, zákazník by tak reálně do režimu DPI vůbec nespadl.

Podvodníci nabízejí právní zastoupení lidem poškozeným krachem Bohemia Energy

Úřad chce udělat také systémové změny týkající se fungování dodavatelů energií, jakým byla právě skupina Bohemia Energy. Podle regulátora by tito aktéři měli mít povinnost finančního zajištění nebo zajištěnost obchodních pozic. Navrhuje také zavedení kodexu obchodníka a dobrovolné certifikace. Dále zvažuje zavedení povinného pojištění dodavatelů, šlo by o obdobu pojištění cestovních kanceláří, uvedl Trávníček.

Navrhování změn v zákoně je přímým důsledkem krachu skupiny Bohemia Energy. Největší alternativní dodavatel elektřiny a plynu ukončil v polovině října činnost, čímž po sobě zanechal zhruba 900 tisíc odběratelů, kteří spadli k dodavatelům poslední instance.

ERÚ od té doby čelil kritice v tom smyslu, že navzdory své pozici regulátora o problémech Bohemia Energy nevěděl dopředu a neřešil je. Úřad nicméně argumentoval tím, že má omezené zákonem dané pravomoci a dopředu tak zasáhnout nemohl. 

,