Drůbeží maso je podle odborníků bezpečné.

Drůbeží maso je podle odborníků bezpečné. | foto: Radek Kalhous, MF DNES

Drůbežího masa se bát nemusíme

  • 4
V Evropské unii se dnes vyrábějí nejbezpečnější potraviny na světě. Prohlásil to minulý týden v Brně při zahájení mezinárodního potravinářského veletrhu Salima komisař Evropské unie pro zdraví a ochranu spotřebitele Markos Kyprianou. A neopomněl zdůraznit, že to platí i pro kuřata a drůbeží výrobky.

Bezpečnost potravin byla hlavním tématem veletrhu. A pochopitelně nemohla chybět ani diskuse o ptačí chřipce, která se šíří Evropou, a je tedy velmi pravděpodobné, že se nevyhne ani České republice.

Drůbež jezte bez obav
Obavy by neměly spotřebitele odradit od konzumace drůbežího masa a vajec, ujišťovali účastníci konference o bezpečnosti potravin.

Ptačí chřipka je nemoc opeřenců a na lidi se přenáší pouze kontaktem s nemocnými či uhynulými ptáky nebo s jejich výkaly a peřím. Z tepelně opracovaného masa nebo vajec nikdo na světě ptačí chřipkou neonemocněl.

Je tu ještě jedna pojistka. Virus ptačí chřipky spolehlivě likviduje teplota 70 stupňů Celsia, a to již za jednu sekundu. I kdyby byly potraviny virem nakaženy, tepelná úprava ho usmrtí. Kdo chce mít naprostou jistotu, neměl by jíst syrová vejce.

"Žádný občan České republiky není konzumací vajec ohrožen," prohlásil hlavní hygienik Michael Vít. "Naše chovy jsou prosté ptačí chřipky. Když nebudete jíst syrová vejce, což ostatně nedoporučujeme už kvůli salmonelóze, a upravíte je alespoň na sedmdesát stupňů, žádné nebezpečí nehrozí."

Odborníci se zatím neobávají, že by ptačí chřipka v Česku ohrozila velkochovy, větší obavy mají z drobných chovů. "Virus H5N1 možná paradoxně způsobí, že naši spotřebitelé si začnou vážit českých kuřat.

Ani jedno kuře na pultech není z malochovů, ale z velkoprodukce v halách. Tam zvířata nepřijdou do styku s volně žijícími opeřenci, proto si lze jen stěží představit, že by se nakazila," uvedl prezident Agrární komory Jan Veleba.

Žádný důvod k panice
Potraviny z drůbežího masa a vajec jsou podle odborníků naprosto bezpečné. Chovy drůbeže jsou totiž pod stálým veterinárním dozorem a veterináři dohlížejí i na zpracování živočišných produktů až po pult prodejen.

"Ptačí chřipka není nic příjemného, ale musíme se s ní všichni naučit žít," prohlásil ministr zemědělství Jan Mládek.

"Chceme, aby veřejnost dostala objektivní informace, které ani nebagatelizují riziko, ale ani nevytvářejí zbytečnou paniku." Veřejnost by měly uklidnit letáky, které jsou v těchto dnech distribuovány do schránek všech českých domácností. Kromě rad k ochraně před ptačí chřipkou dávají návod i drobným chovatelům, jak si počínat, aby ochránili drůbež před nákazou.

Informace na obale
Dalšími tématy, o kterých se v Brně jednalo za účasti evropských expertů, byly špatné stravovací návyky, snižování obezity a s tím souvisící značení potravin.

"Chceme, aby se spotřebitel mohl lépe orientovat v široké škále výrobků. V EU je stále mnoho pravidel a předpisů, které značení na obalech upravují. Nyní se budeme snažit poskytnout dostatek informací spotřebiteli tak, aby byly každému srozumitelné," uvedl komisař Markos Kyprianou.

Informace o nutričním složení potravin jsou totiž uváděny nejednotným a nesrozumitelným způsobem a zákazníkům při výběru moc nepomohou. Proto se připravuje úprava, která by značení potravin sjednotila.

Najdi si svého výrobce Ministr zemědělství Mládek na veletrhu slíbil, že se zasadí o to, aby na obalech potravin byl vždy uveden i výrobce. Podle evropské legislativy totiž může být výrobek označen i jménem distributora nebo prodejce.

Potravináři nechtějí čekat na změnu předpisu a rozhodli se vzít iniciativu do svých rukou. Na Salimě odstartovali kampaň s názvem Najdi si svého výrobce, která by měla pomoci spotřebiteli orientovat se v nabídce potravinářských produktů a zároveň podpořit odbyt tuzemských potravin.

"V tomto projektu chceme mimo jiné předložit spotřebitelům materiál o nutričních hodnotách potravin. A na našich webových stránkách bude registr českých výrobců, za které ručíme," uvedl prezident Potravinářské komory Jaroslav Camplík. "Je pak na zákazníkovi, zda si koupí anonymní výrobek, nebo dá přednost tomu, který bude svoji identitu deklarovat."

Řetězce prý nechtějí špičkové produkty
"Mnohdy máme kvalitnější zemědělské výpěstky než země Unie. Naše farmy jsou větší, proto jsou schopny vyrábět více kvalitních výrobků najednou," řekl prezident Agrární komory Veleba. Podle něj se však tyto výrobky nedostávají na pulty obchodních řetězců.

"Hypermarkety se nevěnují špičkové kvalitě, ale především střední kvalitě, někdy i té nejhorší, protože pro ně je rozhodující cena," konstatoval Veleba.

Řetězce podle něj také ničí české pěstitele tím, že většinu ovoce a zeleniny dovážejí. Přitom tyto komodity z české produkce by byly na pultech čerstvější, navíc jsou pěstované za přísnějších podmínek než v ostatních zemích.

"Například polská jablka mají o třicet procent kratší ochrannou lhůtu ke sklizni plodů po ošetření chemikáliemi," řekl Veleba.

,