Úterý 2. června 2020, svátek má Jarmil
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Úterý 2. června 2020 Jarmil

Dobrý kávovar nesmí syčet

  12:00aktualizováno  12:00
Fuj, jak to můžeš pít!? rozčilí se mnoho lidí nad sklenicí českého "turka" po návratu z Itálie, kde okusili pravé espreso - silné, plné chuti a neničící žaludek. Právě tyhle důvody vedou stále více lidí k tomu, aby si koupili domů přístroj na jeho přípravu.
káva

káva | foto: Profimedia.cz

Kávovar na espreso už není tak nedostupný jako dříve. Jeho cena klesla při akčních nabídkách hypermarketů až k hranici dvou tisíc korun. A za pět tisíc už se dá koupit dobrý kávovar.

Málokdo se však vyzná v tom, jaký přístroj si pořídit, a to včetně prodavačů v marketech. Ve specializovaných obchodech, které nabízejí značkové přístroje. jsou ceny i vyšší. Nač si tedy dát pozor při koupi kávovaru na espreso?

Páku mají všechny, ale...
Problém je, že na první pohled se všechny stroje na espreso - jen těm se tady věnujeme - dost podobají. Mají misku, do níž se dává káva, a páku, která misku utažením utěsní. Stejné však nejsou.

"Je důležité, aby kávovar měl maximální tlak. Často uváděných 15 barů sice přístroje dokážou vyvinout, ale je to spíš jen reklamní slogan, protože i profistroje jsou seřízeny maximálně na 9 barů," vysvětluje Tomáš Zahradil, provozovatel serveru kavovary.cz.

"V žádném případě nekupujte přístroje s tlakem 3,5 baru, protože ty nemají čerpadlo. To u normálních strojů přes kávu tlačí vodu o teplotě 90 stupňů, ale mašinky bez čerpadla využívají jen tlaku páry, která žene vařicí vodu. Ta kávu spaří, což je to nejhorší. Takové 'jakopreso', to jsou vyhozené peníze,“ varuje Tomáš Zahradil.

To už je podle něj lepší obyčejný překapávač, který kávu nespaří. „Vždy se ptejte, zda má přístroj čerpadlo - pokud nevědí, nechte si ho předvést. Musí začít vrčet, pokud jen syčí, honem pryč od něj.“

Příkon není důležitý
Dalším údajem na cedulce u zboží bývá kromě tlaku čerpadla výše příkonu - například 1000 wattů. Ta rozhoduje o rychlosti ohřevu, na tom však u kávovarů pro domácnost nijak nezáleží. Rozdíly jsou i v ovládání: některé stroje mají páku s miskou na jednu i dvě porce, u méně komfortních se musí misky vyměnit. Ta na dvě espresa je hlubší.

Na značce tolik nezáleží
Má cenu na běžné domácí použití kupovat drahý značkový přístroj? Tomáš Zahradil si myslí, že ne. "Když kupuji kávovar poprvé na zkoušku, může být i levný, ale zase bych nekupoval úplně bezejmennou firmu."

A jaké jsou v branži renomované značky? "Asi nejznámější jsou italské Saeco a Gaggia. Jejich 'vnitřnosti' má i spousta strojů od známých výrobců spotřební elektroniky, jako je Philips či Rowenta," říká Zahradil a upozorňuje na nejčastější problém: "Deset káv denně vydrží i levný kávovar čtyři až pět let, pak odchází těsnění na páce."

Proto je dobré se předem vyptat na servis, neboť každá značka má jiný tvar těsnění. Když se vám porouchá levný přístroj dovezený například z Německa a náhradní těsnění neseženete, můžete kávovar vyhodit. "Třeba čerpadlo lze nahradit, bývají podobná. A naopak, když se porouchá topná spirála, kvůli ceně dílů už nemá oprava smysl," tvrdí Zahradil.

Kdo chce mít pohodlí a kávu pije často, měl by si připlatit za kvalitní automatický kávovar i s mlýnkem, který přesně namele porce a - s trochou nadsázky - se sám i vyčistí. Jeho cena však začíná zhruba od 15 tisíc korun.

Nejlepší káva? I šest tisíc za kilogram
Chceteli objevovat různé chutě kávy, můžete koupit čerstvě upražená kávová zrna mnoha druhů ve specializovaných obchodech, jež bývají často ve velkých nákupních centrech. Zrnkovou kávu ve vakuově uzavřených obalech či dózách prodávají i specializované firmy, stačí probrouzdat se internetem.

A jaké jsou ceny? Kdo chce kvalitní kávu, musí počítat, že není nijak levná. U stoprocentní arabiky se ceny pohybují zhruba kolem 600 až 700 korun za kilogram, za rolls-royce mezi kávami, jamajskou Blue Mountain, však dáte desetkrát tolik.

Na kávu s mlýnkem
Pražená zrna je pak třeba umlít. Lepší kávovary disponují vestavěnými mlýnky, ty se dají koupit i zvlášť. Elektrické s drtícími kameny (dříve oblíbené tříštivé odborníci nedoporučují) pořídíte zhruba od 600 korun.

"Mele se na několik hrubostí: na turka musí být jemně mletá káva, na espresso trochu hrubší," říká koordinátorka soutěže Mistr kávy Štěpánka Havrlíková. Podle ní stačí i starší strojek. "Bazary jsou plné mlýnků za stovku, u nichž se dá i seřídit nastavení kamenů, skvěle umelou jemnou kávu na turka," říká.

Je samozřejmě možné koupit už umletou kávu. Ta dobrá na espresso stojí kolem 1000 korun za kilogram.

A co instantní káva?
"Bohužel většinou instantní káva nemá s kávou nic společného, je to chemický produkt. Správně by to měla být usušená, dobrá, uvařená káva - ale takhle to nikdo nedělá, bylo by to strašně drahé," říká znalec Roberto Trevisan.

Tvrdí, že tlak na propagaci instantní kávy ze strany firem je ohromný. "Výroba je levná, mají větší zisky. Lidé jsou zase pohodlní, kupují to. Jestliže trh s klasickou kávou klesl v posledních patnácti letech o dvacet procent, trh s instantní vzrostl o tři sta procent," říká.

Arabica, nebo robusta?
- káva je nápoj z plodů tropického stromu či keře kávovníku (Coffea).
- existuje asi 6000 druhů, v praxi se používá asi 90.
- původním domovem byla káva v Africe, lidé ji přenesli hlavně do Střední a Jižní Ameriky a do Indonésie.
- odborníci nejvíce oceňují chuť kolumbijské, keňské a brazilské kávy.
- nejznámější odrůdy jsou keřovitá Coffea arabica a Coffea canephora, zvaná robusta, která roste na desetimetrových stromech.
- je lepší oba druhy míchat, dobře se doplňují.
- plody kávovníku se po sklizni suší a prodávají. Ve většině zemí světa jsou firmy, které mají vlastní pražírny a kávu prodávají pod svou značkou.
Arabica
- tvoří 60 procent produkce
- je obecně kvalitnější a dražší než robusta
- je aromaticky bohatší, mírně kyselá se škálou ovocných a květinových chutí a vůní
- proslulé odrůdy jsou Maragogipe, původem z Brazílie, a jamajská Blue Mountain
Robusta
- tvoří 40 procent produkce
- plodí více, tudíž je levnější
- má dřevitější, zemitější chuť
- její špičkové odrůdy mohou předčit horší druhy arabiky; na vrchol kvality arabiky však robusta nedosáhne
- lépe pění než arabica
Autoři: ,
  • Nejčtenější

Zemřel jeden ze šéfů jediné tvarůžkárny v Česku, vnuk zakladatele firmy

Společnost A. W. z Loštic na Olomoucku, výrobce světoznámých olomouckých tvarůžků, přišla v těchto dnech o jednoho ze...

Krize už dopadá: čtvrtina českých firem propouští, pětina snižuje mzdy

Pandemie covid-19 dolehla na tuzemské firmy. Přibližně čtvrtina z nich už přistoupila k propouštění a pětina osekala...

Chorvatsko se modlí za návrat turistů, bez nich mu hrozí ekonomický kolaps

Koronavirus zdecimoval nejdůležitější sektor chorvatské ekonomiky. Na příjmech z cestovního ruchu je Chorvatsko závislé...

Budeme škrtat a zdražíme, odmítají řetězce zvýšení podílu českých potravin

Obchodní řetězce varují před schválením novely zákona o potravinách. Už od příštího roku by musely některé z nich...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Síť pražských barů vyzývá zákazníky, ať nešetří na spropitném

Iniciativa #milujemevino kolem pražských vinných barů Vinograf vyzývá k diskusi o odměnách hostů pro personál...

Virus se mění pod rukama. Přírodní izoláty se tak nechovají, vysvětluje Peková

Premium Do povědomí širší veřejnosti se molekulární bioložka a viroložka Soňa Peková z laboratoře Tilia dostala pro své neshody...

Xaver: Klobouk dolů před Klausem. V ČRo zůstávám, spory s ČT házím do jímky

Premium Ve středu ho poslanci zvolili do Rady České televize. Přesto, že spolu s ním byli zvoleni i Hana Lipovská a Pavel...

Prezidentova nemoc. Neuropatie je tichá epidemie moderní doby, říká lékař

Premium Brnění nohou, mravenčení, vrávoravá chůze, zakopávání a pády, ale i krutá bolest chodidel. To je hrubý výčet příznaků...

  • Další z rubriky

Ceny jablek vzrostly o čtyřicet procent, může za to špatná loňská úroda

Ceny jablek v dubnu meziročně vzrostly. Důvodem je loňská neúroda v Evropě a z ní plynoucí nízké zásoby, uvedli...

PŘEHLEDNĚ: Benzin už nezlevňuje. Cena nafty může ještě klesnout

Zlevňování benzinu se tento týden zastavilo, u nafty nadále pokračuje. Průměrná cena Naturalu 95 od minulé středy...

Test čokoládových zmrzlin: poctivá Belgie i zmrzlé vodové granko

Premium I když v ní nejsou vitaminy a tak trochu se po ní tloustne, nic neudělá letní den hezčí než dva kopečky zmrzliny. Která...

Umýt ruce či za plexisklo. Fastfoody se připravují na otevření

Řetězce rychlého občerstvení se připravují na pondělní otevření poboček po 72 dnech. Snižují počty míst v interiérech....

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz