Co všechno nám měla Evropská unie zakázat

  10:00aktualizováno  10:00
Evropská unie zakáže v českých restauracích tradiční české "hotovky", slivovice nebude slivovicí a olomoucké tvarůžky se přestanou vyrábět. I takové informace se šířily před vstupem Česka do EU. SKutečnost je ale jiná.

Zakáže nám svíčkovou a tradiční "hotovky"

Evropská unie nezakazuje žádné regionální speciality, naopak jejich rozvoj podporuje. Trvá však na tom, aby provozovatelé stravovacích zařízení dodržovali společné normy vztahující se k přípravě, skladování a vydávání jídel a k hygieně v kuchyni. Pokud je nedodrží, nebudou smět prodávat nejen hotová jídla, ale ani bifteky nebo hamburgry.

Slivovice se nebude jmenovat slivovice

Naše klasická slivovice opravdu nevyhovuje normám Evropské unie. Tradiční slivovice se u nás vyrábí tak, že po první destilaci se k ovocnému základu přidává malý díl čistého lihu a nápoj prochází další destilací. V zemích unie se však do ovocných destilátů líh přidávat nesmí. Česká slivovice vyrobená s použitím lihu tak bude muset nést na obale dodatek upozorňující na tuto skutečnost.

Salátové okurky musí být rovné

Mýtus o křivých okurkách vznikl z faktu, že si obchodníci stanovili průměrný počet okurek v jedné bedně, ale kdosi jiný přišel na to, že rovné okurky se do bedny skládají lépe než okurky zakřivené. Odtud už byl jen krůček k tvrzení, že jiné okurky než rovné se prodávat nebudou. Nic takového Evropská unie nenařizuje.

Víno po vstupu do EU zlevní, citrusy podraží
Budou potraviny v budoucnu bezpečnější?
Olomoucké tvarůžky se nebudou smět vyrábět

Evropská unie nemá vůbec nic proti olomouckým tvarůžkům a uznává jejich originální recepturu starou víc než pět století. Olomoucké tvarůžky jsou jedním z výrobků, které mohou získat ochrannou značku místa původu. Znamená to, že se budou smět vyrábět jen na Olomoucku. Jádro problému je opět v hygieně. Výroba a skladování musí odpovídat přísným hygienickým požadavkům. Není naprosto žádný důvod k obavám, výrobce tyto požadavky splňuje.

Zakřivené banány se nesmějí prodávat

Předpis o banánech skutečně existuje, u nás platí už od roku 1999, aniž si toho zákazníci všimli. Stanovuje normu týkající se velikosti a kvality banánů, která harmonizuje dosavadní roztříštěné normy, jež komplikovaly obchodování. Neznamená to, že by se menší nebo více pokřivené banány vyhazovaly, budou jednoduše zařazeny v nižší, a tím i levnější kategorii.

Zdroj: Ministerstvo zemědělství ČR

Autor:

Daňové přiznání 2019

Do 1. dubna musí podat daňové přiznání osoby samostatně výdělečně činné, ale i zaměstnanci (více zde). Využijte interaktivní formulář pro daňové přiznání za rok 2018.

Nejčtenější

Inspekce zveřejnila tři restaurace s podivným původem hovězího masa

Ilustrační snímek

Od propuknutí kauzy s nevyhovujícím hovězím polským masem provedla Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI)...

Zaplatil letenku, ale letěl jenom kus cesty. Lufthansa ho za to žaluje

Zaměstnanci pobočka letecké společnosti Lufthansa na letišti ve Frankfurtu

Německá letecká společnost Lufthansa žaluje jednoho ze svých pasažérů. Nelíbí se jí, že cestující ve snaze získat...

Máme o 30 procent hostů méně, podáme dvě žaloby, říká restauratér Moťovský

Restaurace U Moťáka v pražském Karlíně. (7. února 2019)

Pražská restaurace U Moťáka se chystá na dvojitou odvetu za to, že se její jméno objevilo v kauze dovozů pochybného...

Ta železnice je zelená katastrofa. Vraťte miliardy, žádá Trump Kalifornii

Ilustrační snímek

Prezident Donald Trump a guvernér Kalifornie Gavin Newsom se ve středu dostali do sporu na Twitteru kvůli masivnímu...

Konec kšeftů. Stát se rozhodl, že si dálnice bude opravovat sám

Ilustrační snímek

Během následujících deseti let postupně zmizí z dálnic sypače a pluhy soukromých firem. Stát se totiž rozhodl, že...

Další z rubriky

TEST DNES: Úplné výsledky testu online lékáren

Ilustrační snímek

MF DNES otestovala osmnáct online lékáren. Do výběru jsme zařadili velké lékárenské řetězce i menší regionální lékárny...

Polské maso nabízely podniky v Praze jako argentinské, steak za tisícovku

Řezník v obchodě v polském městě Gdyně aranžuje hovězí maso.

Restaurace, které odebíraly v Praze hovězí z problematických polských jatek, je následně vydávaly za argentinské....

PŘEHLEDNĚ: Do žlutého, nebo hnědého kontejneru? Vše o třídění odpadu

Tříděný odpad, kontejner na papír.

Víte, kam se starým kartáčkem na zuby, s rozbitým zrcadlem, se špinavým polystyrenovým jídelním boxem, nebo s použitými...

Najdete na iDNES.cz