Chipsy: hodně tuku a kalorií

  • 38
Všichni víme, že bychom je neměli jíst, přesto jen málokdo se jich vzdá dřív, než dospěje na dno sáčku. Bez ohledu na to, jak je velký. Neřekneme asi nic nového, když prohlásíme, že chipsy jsou hodně slané, hodně tučné a hodně kalorické. Jak je to však s jejich chutí?

Voňavé, křupavé, dozlatova vypečené, ne moc mastné, ne moc slané, ani silné, ani tenké, chutnají po bramborách, a ne po škrobu či mouce. Takové by měly být ideální chipsy. Shodla se na tom porota degustátorů složená z odborníků i laiků, která anonymně ochutnávala 15 druhů bramborových lupínků, jež jim redakce MF DNES předložila. Jenže takové jsou chipsy snad jen v reklamách. Nejvíc se ideálu přiblížily Bohemia Chips Horská sůl, naopak nejdál od něj měly Ručně smažené bramborové lupínky Albert a Pravé české brambůrky Rousek. Výhrad bylo celkově víc než chvály. Nejčastěji znělo: přesolené, moc mastné, chutnají po škrobu a někdy také po žluklém oleji...

Tučné a ještě tučnější

Víte, které chipsy jsou nejlepší a které je naopak lépe nekupovat? Kompletní výsledky testu naleznete ZDE.

Nikoho asi nepřekvapí, že chipsy jsou tučné. Ale tuší někdo, jak moc? Brambůrky, které jsme testovali, mají v průměru ve sto gramech 32 gramů tuku! Číslo, které by si měl připomenout každý, kdo si láme hlavu nad rozdílem mezi nulou a třemi procenty u jogurtů. „Člověk, který nechce ani hubnout, ani tloustnout, prostě si chce jen udržet váhu, by měl za den spotřebovat 60 až 80 gramů tuku. Stogramová porce chipsů mu tedy odčerpá zhruba polovinu celého denního příjmu,“ vysvětluje Václava Kunová z Fóra zdravé výživy. „A člověk který chce hubnout, by měl mít příjem tuků kolem čtyřiceti gramů.“

Když si dá porci slaných krekrů Bersi, třeba v domnění, že lehké extrudované snacky budou „dietnější“ než klasické „mastňáky“, má v sobě rázem celou denní dávku tuku. Bersi totiž obsahují téměř 45 procent tuku, absolutně nejvíc ze všech testovaných. O polovinu méně - kolem 23 procent - měly Tradiční české brambůrky Bohemia a Telka chips.

Přijatelná výjimka

Hodně nízkým obsahem tuků (8,93 g/100 g) se zcela vymykají pečené Vitalinea chips. Výrobce tedy nepřehání, když na obalu tvrdí, že mají o 70 procent tuku méně než smažené chipsy. Přesto není jejich energetická hodnota (1649 kJ) o tolik nižší než průměrná (2146 kJ). Snížený obsah tuků kompenzuje vyšší obsah sacharidů. „Jisté je, že ze zdravotního hlediska jsou výhodnější,“ komentuje výsledky lékařka Kunová. Mají totiž také dvakrát více vlákniny než ostatní testované výrobky. „Nesmíme se však domnívat, že jsou vhodné při redukci nadváhy.“

Jak a z čeho vlastně brambůrky vznikají a co jim dodává chuť? Kde se chipsy vzaly? Čtěte ZDE.


Hodně energie

Vysoká je i energetická hodnota chipsů, sto gramů má v průměru 2146 kilojoulů. Při vysokém obsahu tuku se není čemu divit. Dospělý člověk by měl přijmout 8000 až 10 000 kilojoulů, jedna porce mu tedy může ubrat téměř čtvrtinu. „Když vezmeme, že je to pokrm, který se konzumuje mimo hlavní jídla, tak je to z výživového hlediska zrádné. Nikdo si chipsy nenahradí oběd, ale klidně jich sní sto gramů, takže energetická hodnota je z tohoto pohledu vysoká,“ míní odbornice na výživu Jana Dostálová z Vysoké školy chemicko-technologické v Praze.

Měli bychom přestat jíst chipsy, hranolky, sušenky či grilovaný chléb? Alespoň tak to na chvíli vypadalo před dvěma lety, kdy švédská studie upozornila na výskyt vysokých hodnot akrylamidu v potravinách bohatých na škrob a zpracovávyných za vysokých teplot. Jak to tedy je? Máte důvod k obavám? Čtěte ZDE.


Solí proti nudě

Podobně jako s tukem, je to u chipsů i se solí. Většinou je jí nadbytek. Některé měly méně než jedno procento, ale jiné až tři procenta soli. Když uvážíme, že nadměrný příjem soli zvyšuje riziko srdečních a cévních onemocnění, a proto bychom měli denně spotřebovat nanejvýš pět gramů, je to jasné. Když někdo spořádá u televize stogramový sáček chipsů Albert, dostane do sebe polovinu toho, co by měl přijmout za celý den. „Vzhledem k tomu, že většina běžných potravin, jako sýry, uzeniny nebo pečivo, obsahuje soli nemálo, jsou chipsy další zbytečností, která k nadbytku přispívá. Asi není třeba zdůrazňovat, že chipsy by měly být v jídelníčku současného člověka naprosto okrajovou záležitostí,“ říká Václava Kunová.

Vítězové testu

Nejlépe dopadly v testu tři výrobky: Bohemia Chips chutnaly nejlépe, Pringles chutnaly dobře a neměly žádné smyslové vady a lupínky Vitalinea jsou ze zdravotního pohledu nejvhodnější - mají nejnižší obsah tuků i energie.

CHUTNAJÍ SKVĚLE. Hodně tuku - 32 gramů, hodně soli - 2 gramy, hodně energie - 2146 kilojoulů. Takové jsou průměrné hodnoty ve 100 gramech testovaných lupínků.

Co je co?

I tento test, stejně jako mnoho dalších, ukázal, jak nedokonalé jsou právní předpisy pro potraviny. Nejenže nepomohou zákazníkovi při výběru, ale ještě mu jej zkomplikují. Z názvu totiž vždy nepozná, co si vlastně kupuje - lupínky ze skutečných brambor, nebo sušenku z bramborového škrobu? Smažený, nebo pečený výrobek?

Zatímco na bramborové lupínky platí vyhláška, která třeba omezuje množství tuku, ostatní snacky vyráběné z brambor jinou technologií do žádné vyhlášky nezapadají, výrobce tedy není prakticky ničím omezen. Proč by tedy nemohl mít tuku víc než 45 procent?

"V některých případech neexistuje jednoznačná právní úprava, proto výrobci využívají možnosti, kterou poskytuje zákon o potravinách," vysvětluje Jitka Dvořáková ze Státní zemědělské a potravinářské inspekce.

"Když nelze výrobek označit druhem, skupinou nebo podskupinou, označí se názvem odvozeným od základní použité suroviny nebo technologie." Takže "bramborové lupínky pečené" mohou být i výrobek, který není přímo z brambor, ale z bramborových granulí a škrobu.

Značení obalů z pohledu Státní zemědělské a potravinářské inspekce:
1/ Crunchips X-Cut, křupavé slané bramborové lupínky
    V označení skupiny chybí slovo „smažené“

2/ Bohemia brambůrky solené, smažené bramborové lupínky
   V pořádku

3/ Telka Chips křupavé, slané bramborové lupínky pečené
Podle ustanovení §6 odst. 1 písm. b zákona č. 110/1997 Sb. v platném znění potravina, kterou nelze označit druhem skupinou nebo podskupinou vzhledem k použitým surovinám nebo použité technologii, se označí názvem odvozeným od základní použité suroviny nebo technologie. 
V daném případě neexistuje jednoznačná právní úprava, označení bylo tedy hodnoceno jako vyhovující.

4/ Bramborové smažené lupínky solené (AHOLD)
v pořádku

5/ Vitalinea - Bramborové lupínky s vitamíny a vlákninou, Slané bramborové lupínky pečené
Podle ustanovení §6 odst. 1 písm. b zákona č. 110/1997 Sb. v platném znění potravina, kterou nelze označit druhem skupinou nebo podskupinou vzhledem k použitým surovinám nebo použité technologii, se označí názvem odvozeným od základní použité suroviny nebo technologie. 
V daném případě neexistuje jednoznačná právní úprava, označení bylo tedy hodnoceno jako vyhovující.

6/ Mince Chips solené, Smažené bramborové lupínky solené (JULIUS MEINL)
v pořádku

7/ Rousek, Pravé české brambůrky, Smažené bramborové lupínky
Datum není uvedeno podle požadavků vyhlášky 324/1997 Sb. v pl. znění (chybí uvedení slovy „minimální trvanlivost do:“ 
Použití slova „pravé“ je v tomto případě v rozporu s §7 citované vyhlášky.
V současné době řešíme s výrobcem.

8/ Crunchips Starkers, jemné pečivo – snack z brambor, jemně solené
v pořádku s ohledem na obdobné skutečnosti uvedené v bodech 3 a 5.

9/ Pringels originál, Slané crackerové pečivo
v pořádku

10/ Krecker solený Bersi, Extrudovaný výrobek smažený
v pořádku

11/ Tradiční české brambůrky jemně solené Bohemia, Smažené bramborové plátky
v pořádku

12/ Extra  krájení chipsy solené, Smažené bramborové lupínky extra krájené, solené  (ALBERT)
v pořádku

13/ Bramborové lupínky solené (ALBERT), Bramborové lupínky smažené, solené
v pořádku

14/  Bohemia Chips horská sůl, Smažené bramborové lupínky
v pořádku

15/  TESCO Cracker jemně solený, Bramborové krekry fritované
v pořádku