Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

České pivo je nejlepší, říká první žena z pivovarské síně slávy

  10:00
Patří ktěm několika málo ženám u nás, pro které je pivo profesí. Pracovala v pivovaru, vedla pivovarský výzkumný ústav a o pivu víc než dvacet let učí na vysoké škole. Hodně dnešních sládků a ředitelů pivovarů patřilo k jejím žákům.

Za svůj největší úspěch považuje, že se hned po škole dostala mezi pivovarské, do plzeňského Prazdroje. "Byla jsem totiž první žena, kterou mezi sebe přijali. Díky tomu, že jsem nebyla žádná náplava`, ale rodilá Plzeňačka, tak usoudili, že bych to mohla zvládnout," říká Gabriela Basařová, která byla nedávno uvedena do Síně slávy českého pivovarnictví a sladařství.

Musel to být úspěch, svět piva je přece jen světem mužů...

Pozor, pivo se stalo výsadou mužů, až když začalo přinášet zisky. Předtím bylo pouze záležitostí žen. Pivo se dřív vařilo v každé domácnosti, bylo součástí denní stravy, nebyl to jen nápoj, ale dělaly se z něj polévky, kaše... A všechnu tu namáhavou dřinu kolem obstarávaly ženy. Když se ve středověku pivo stalo řemeslem, a tedy i výhodným obchodem, v tu ránu byly ženy odsunuty na vedlejší kolej. Potom už dělaly jen pomocné práce, roznášely kvasnice nebo myly sudy, ostatně ženám v pivovaru se říkalo sudomylky. I dnes jsou ve vedení pivovarů jen samí muži. Ženy-sládkové jsou výjimkou, přesto ženy už teď pracují na běžných místech technologů a hlavně v laboratořích. Ale když jsem já nastupovala do Plzně, nebyly ani v laboratoři.

  • České pivo není uniformní

České pivo mělo ve světě stejný zvuk jako francouzské víno nebo švýcarská čokoláda. Platí to ještě stále?

Určitě. Naše pivo je opravdu velice dobré. A není to jen můj názor, myslí si to i v zahraničí. Od zahraničních se naše pivo liší větší plností, vyšší hořkostí a hlavně nabádáním k dalšímu napití. V západní Evropě jsou dnes piva hodně světlá, hodně prokvašená. Jsou to čistá piva, dobrá na napití, ale nemají tak vyhraněný specifický charakter, jsou uniformní.

Míň pivovarů - více piva

rok

počet pivovarů

celkový výstav

1712

1 294

1 334

1835

1 087

1 996

1900

804

11 968

1913

648

13 113

1950*

176

9 245

1990*

71

19 198

2001

50

17 881

Poznámka: *Údaje zahrnují celé Československo. Výstav (roční produkce piva) je uvedena v tisících hektolitrů

Pramen: Český svaz pivovarů a sladoven



A naše nejsou? Berry Verhoef ve své Encyklopedii piv pohlíží na modernizaci českých pivovarů trochu s obavami: "Nezbývá než doufat, že bohatství chutí, které je pro český pivní trh typické, se nepromění v patoky světových velkovýrobců piva." Jak to tedy je, platí stále bohatství chutí, nebo spíš ty patoky?

Určitě pestrost chutí. A hlídá se, aby nevymizela, protože to je naše devíza na světovém trhu. Všechny naše základní značky je možné odlišit jak analyticky, tak chuťově. Kdo trochu víc pije pivo, ten automaticky pozná prazdroj od budvaru a budvar od staropramenu. A malé lokální značky, ty už vůbec mají svou specifiku. A všechny mají charakter českého piva.

Přesto jsou občas slyšet hlasy, že modernizace výroby přispěla ke zvýšení kvality piva, ale zároveň přiblížila chuť piva k jednomu europivu. Říká se, že typická různorodost chutí se vytrácí.

Já bych řekla, že se nevytrácí. Výroba se modernizuje proto, aby pivo vydrželo několik měsíců, jak dnes trh požaduje, aby kvalita byla vyrovnaná, aby se nelišila várku od várky... Ale ten základní charakter se snaží alespoň významné značky v každém případě zachovat. Pokud by to nedělaly, ztratily by nejen domácí konzumenty, ale i konkurenční prioritu na světovém trhu.

  • Technologie jsou nové, princip zůstává starý

V čem vlastně spočívá rozdíl mezi dřívější a dnešní výrobou piva?

Princip je stále stejný, ale obrovský rozdíl je ve způsobu provedení. Především se odstranila strašná dřina v pivovarech. Dnes je všechno mechanizované, automatizované, celou výrobu řídí počítače. Kromě toho se změnily i kapacity zařízení, dříve se vařilo v malých nádobách, kam se vešly sotva desítky litrů, dnešní tanky pojmou až 2500 hektolitrů. Změnily se i způsoby balení, dnes máte pivo v lahvích, v plechovkách, různá rodinná balení, malé soudky, velké sudy... Dnes už pivovary zkrátka nejsou ty malé výrobničky, kde každý věděl o všem, jsou to prostě továrny non plus ultra, které jsou opravdu moderně vybavené a řízené.

Může při takové automatizované výrobě sládek ještě nějak ovlivnit chuť piva?

Při výrobě piva se pracuje s biologickým materiálem, každý rok máte trochu jiné suroviny, protože klima ovlivní kvalitu ječmene i chmele. A sládek musí umět vždy zvolit takové kroky v technologii, aby pivo bylo stále dobré a stále stejné. Takže svého řemesla znalý sládek je pochopitelně významná osobnost, v moderních provozech jsou důležití i vedoucí jednotlivých oddělení. Už ve středověku směl u nás pivo připravovat jen ten, kdo k tomu byl vyučen. Naodborné vzdělání se u nás na rozdíl od jiných zemí vždy kladl důraz. První pivovarská škola na světě vznikla u nás už na konci 18. století. Od roku 1816 máme specializovanou vysokoškolskou a od roku 1868 středoškolskou výuku pivovarských odborníků.

  • Konkurenční boj pivovarů o místo na trhu

Často jsou slyšet i nářky, že pivaři na rozdíl od milovníků vína si v restauraci moc vybírat nemohou, musí pít jen to, co jim hospodský natočí. A z pípy teče pivo pivovaru, který dal víc. Přitom třeba v Německu je běžné, že se čepuje více značek najednou. Proč to u nás nejde?

Tohle opravdu závisí na možnostech pivovarů a schopnostech jejich obchodníků. Je pravda, že je to někdy obtížné, malé podniky nemají takové finanční možnosti, aby vybavily restauraci třeba nábytkem. Ale na druhou stranu je pravda, že řada malých pivovarů je schopna si ty své hospůdky ohlídat. Závisí to hodně na lidech a na jejich schopnostech komunikace. Ale máte pravdu, že zřejmě hraje velkou roli, kdo kolik má a kolik může dát.

Velké pivovary se tak vlastně systematicky zbavují konkurence...

Samozřejmě, je tu boj o přežití na trhu. Ale já jsem přesvdčena, že i ti malí ho přežijí. U nás mají malé pivovary natolik dobré pivo a natolik schopné lidi, že většina bude úspěšná alespoň v místních podmínkách, kde jsou konzumenti na jejich pivo zvyklí.

Přesto hodně malých pivovarů v posledních letech zaniklo.

Takový je celosvětový vývoj. Vezměte to od začátku, dřív se vařilo pivo v každé domácnosti, pak se počítaly pivovary na tisícovky, u nás byly v každé vesnici, v každém městě. Třeba v takovém Rakovníku bývalo šest pivovarů, dnes tam není žádný.


 

Šéf Úřadu práce: Umělá inteligence vše mění. Za mě už AI píše dopisy ministrům

  • Nejčtenější

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

22. dubna 2024  15:55

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit...

Číst iDNES.cz se vyplatí. Megahra o statisíce korun pro věrné čtenáře vrcholí

15. března 2024  15:02,  aktualizováno  24.4 9:32

Na portálu iDNES.cz vrcholí Megahra o peníze. Do pondělí 29. dubna může každý čtenář s registrací...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Desítky tisíc letů nad Evropou hlásí rušení signálu GPS. V podezření Rusko

23. dubna 2024  10:37

Navigační systémy letadel na trasách nad Pobaltím i nad dalšími oblastmi hlásí stále více...

Nad Českem krouží nové značky fast foodů. V plánu mají rozvířit trh

22. dubna 2024

Premium Již třicet let vévodí šťavnatým burgerům, hranolkům a kuřeti v Česku tři fastfoodové řetězce. Nyní...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Nová vábnička pro miliardáře: ponorná superjachta jako pevnost plná luxusu

23. dubna 2024  20:16

Rakouská firma vyvíjí hračku pro super bohaté zájemce o cestování, bezpečnost a luxus. Je to 165...

Švédsko se připravuje na válku. Investuje nejen do energetické infrastruktury

24. dubna 2024

Švédsko se připravuje na možný válečný střet s Ruskem. V současné době se zaměřuje zejména na...

Na léto jsme připraveni. Letiště Heathrow čeká nejrušnější sezonu v historii

24. dubna 2024

Největší londýnské letiště očekává letos historicky nejrušnější letní prázdninovou sezonu. Počet...

Česko může být vzorem racionálního přístupu k závislostem, říká adiktolog

24. dubna 2024

Oblast závislostí nepatří mezi priority, které by politici kandidující do nadcházejících voleb do...

Kurýři preferují flexibilitu. Tu ale ohrožuje nová evropská legislativa

24. dubna 2024  15:52

Pokud nová evropská legislativa omezí flexibilitu, kurýři a partnerští řidiči taxislužby raději...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...