Zlevňování v posledních dnech zpomaluje, lidé přesto stále tankují levněji.

Zlevňování v posledních dnech zpomaluje, lidé přesto stále tankují levněji. | foto: Martin Stolař, MAFRA

Tankování letos zlevnilo o dvě koruny, ceny jsou na úrovni roku 2009

  • 5
Ceny pohonných hmot nadále padají. Nafta od začátku roku klesla už o 2,50, cena benzínu o dvě koruny. Ceny se tak dostaly na úroveň roku 2009. Nebýt vyšší spotřební daně, mohly spadnout ještě níže.

Zlevňování v posledních dnech zpomaluje, lidé přesto stále tankují levněji.

Podle údajů společnosti CCS klesla za poslední týden průměrná cena benzínu o 16 haléřů na 26,51 Kč. Nafta zlevnila v absolutním vyjádření stejně na 24,81 Kč.

Podle Borise Tomčiaka ze společnosti Finlord řidiči v Česku tankují aktuálně relativně levně v porovnání s jinými zeměmi. Výrazně dražší je tankování na západ od našich hranic, v případě benzínu je dražší i Slovensko. Výrazně levnější je naopak Polsko.

Tomčiak odhaduje tento týden zlevnění o dalších několik haléřů. „Cena ropy minulý týden vzrostla, nicméně na cenách pohonných hmot v Rotterdamu se to projevilo až v pátek. Toto zdražení se promítne na českém trhu až ve druhém březnovém týdnu,“ dodal.

Levná ropa a rostoucí ekonomika přitom vede ke zvyšování poptávky, například v USA se za poslední rok zvýšila poptávka po benzínu o 5,2 procenta. Mezinárodní energetická agentura uvedla, že přebytek ropy nad spotřebou by měl přetrvat až do roku 2017.