Pátek 5. června 2020, svátek má Dobroslav
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Pátek 5. června 2020 Dobroslav

Buřty nejlépe prověří oheň

  10:00aktualizováno  10:00
Špekáčky se trochu zlepšily, ale stále nejsou takové, jaké bychom je chtěli mít. Některé by dokonce měly změnit název - nejsou to špekáčky. O mizerné kvalitě špekáčků se toho v posledních letech napsalo dost a dost. Stala se dokonce impulzem k nápravě pošramocené pověsti českých uzenin.

Když už si na jejich (ne)kvalitu stěžoval kdekdo (občas i samotní výrobci), praštili na ministerstvu zemědělství do stolu a řekli: "Dost. Takhle to dál nejde, aby si zákazník koupil pod stejným názvem jednou buřt a podruhé lančmít. Když se něco jmenuje stejně, tak to musí mít i stejné, nebo alespoň podobné vlastnosti." A přišli s novým předpisem, který říká, jak má který masný výrobek vypadat a z čeho má být vyroben.

Do té doby žádná pravidla neexistovala a někteří výrobci toho dokázali patřičně využít - dodávali na trh výrobky, které měly k těm původním hodně daleko. Trvanlivé salámy nebyly trvanlivé, za šunky se vydávaly šunkové salámy.

Špekáčky připomínaly blátivou sekanou s tuhou papírovou slupkou, která se na ohni spekla tak, že se člověk jen stěží prokousal k masu. Toho v něm ostatně bylo pomálu, o to víc bylo mouky, sóji a především drůbežího separátu. Dnes je tedy všechno jinak. Špekáček by měl být jen z hovězího, telecího nebo vepřového a drůbeží maso v něm nemá co dělat (pokud to není špekáček drůbeží).

Jaký má být špekáček

- nesmí obsahovat separát, ale pouze hovězí, vepřové nebo telecí maso
- masa musí být nejméně 45 procent, tuku nejvýš 42 procent
- musí být pružný, křehký, soudržný, po vychladnutí světle až tmavě růžový
- špekové kostky mohou být nepravidelné
- chutnat a vonět má příjemně po čerstvé uzenině a koření, po ohřátí má být šťavnatý

Trochu lépe, ale...
Dokázala vyhláška to, co si od ní ministerští úředníci slibovali - vrátit špekáčkům jejich bývalou mastnou, ale i šťavnatou chuť? Test MF DNES, který si po dvou letech opět posvítil na nejtypičtější z českých lidových uzenin, ukázal, že špekáčky se zlepšily, ale důvod ke spokojenosti jejich příznivci stále nemají.

Test se tentokrát zaměřil jen na špekáčky z hypermarketů, o kterých se říká, že jsou horší než ty od malých řezníků. Špatná pověst se tak úplně nepotvrdila, porotcům většina špekáčků až na výjimky docela chutnala, ale ukázalo se, že ne všichni výrobci dodržují nové předpisy.

Většina chutnala
"Propadáků bylo daleko méně než před dvěma lety," libovali si porotci, kteří posuzovali chuť grilovaných buřtů. Mezi 14 výrobky, které jim redakce MF DNES předložila k posouzení, nebyl žádný "česnekáček". Tak lidé "od fochu" nazývají špekáček, u kterého výrobce použil surovinu nevalné kvality a chuť pak dohnal česnekem. Pochvalovali si také, že tentokrát byly všechny v přírodních střevech.

Nejvíce porotcům chutnal špekáček z Globusu, šest degustátorů z deseti mu dalo jedničku. Lépe než průměr chutnaly ještě další: špekáčky od Meinla (Polička), z Lidlu a z Intersparu (Krásno). Naopak zcela propadly špekáčky z Penny Marketu (Bivoj) a Hypernovy. Čtyřku na chuťovém vysvědčení získaly Kostelecké špekáčky z Plusu a nejdražší zástupce testu - Delikates z Teska (Studená) za 95 korun za kilogram!

Kvalita prověřená ohněm
Kvalitu buřtů prověřilo už samotné grilování. Ty lepší bez problémů udržely na ohni svůj tvar, ty horší se na stůl dostaly rozbředlé nebo rozdrobené. "Je to dané surovinou. Pokud výrobce postupuje podle vyhlášky, tak by se špekáček neměl roztrhnout a vytéct. Musí vydržet teplotní zážeh při opékání," říká jeden z degustátorů, Pavel Holeček z Globusu.

Tou špatnou surovinou může být příliš mnoho tuku, ale i přídavek rostlinné bílkoviny. "Když je jí moc, hmota se nespojí, špekáček se spálí, ale střed zůstane studený, protože mouka nevodí," dodává inspektorka Vlasta Sofková. Špekáčky, které chutnaly porotcům, nezabodovaly ve všech případech v laboratoři Státního veterinárního ústavu v Praze, kde je posuzovali zasyrova.

Laciné náhražky u drahých buřtů
Horší je, že čtvrtina obsahovala zakázaný drůbeží separát. Doposud se výrobci hájili tím, že jsou nuceni nahrazovat drahé maso levnější surovinou, protože je k tomu nutí řetězce tím, že po nich žádají levné výrobky. Obchodníci zase tvrdí, že jsou to výrobci, kteří se předhánějí, kdo z nich dodá levnější výrobek.

Co je separát

Je to strojově oddělené maso, které po zpracování zůstane na kosti. Tlakem se od ní oddělí, vznikne tak tekutá hmota, která se pasíruje přes síta, aby se odstranily úlomky kostí. Pasta se dále okoření, obarví... a může se přidat třeba do párků.

Zákazníkovi může být jedno, kdo má pravdu, spíš ho zajímá, proč je klamán. Když si kupuje levný buřt, neočekává bůhvíjakou kvalitu; ale když si připlatí, právem čeká, že dostane něco lepšího. Pohled na výsledky ukazuje, že falšované nejsou jen ty nejlevnější.

Není nic výjimečného, když jeden a ten samý výrobce dělá špekáčky ve dvou variantách - v jedné podle vyhlášky, v druhé s přídavkem drůbežího separátu.

Bylo by to v pořádku, kdyby druhý výrobek neoznačil jako špekáček, ale jiným názvem. Třeba jako to dělá roudnický Procházka, jehož "buřtíky" prodává Meinl za 29 korun.

Jak poznat kvalitu

Zda je špekáček kvalitní, to se bohužel pozná až při opékání na ohni. V obchodě nemá zákazník šanci zjistit, který bude dobrý a který ne. Víc než celý špekáček by mu prozradil pohled na rozkrojený buřtík. Řečeno uzenářským žargonem, "v nákroji by měl mít ostrou mozaiku nazrněného hřbetního sádla", tedy kostičky sádla.

Nezáleží na tom, jak jsou velké, ale měly by mít ostré hrany. Rozhodující není ani barva. Hovězí maso zabarví špekáček dotmava, vepřové světleji, jenže hmotu je možné obarvit i paprikou. Ta je ostatně pro špekáček typická, ale nemělo by jí být moc.

Tradičnímu špekáčku víc sluší provázek, ale pro kvalitu není rozhodující, jestli je vázán špagátem, nebo kovovou sponou. Důležitý je povrch špekáčku. Neměl by být svraštělý, ale pěkně napnutý, nesmí být vlhký, ale krásně suchý. Pro špekáček je typický obal z hovězího kroužkového střeva. Poté, co se hovězí střeva nesmějí kvůli BSE zpracovávat, jsou výrobci odkázáni na dovoz z Jižní Ameriky nebo používají vepřová střeva.

Umělé střevo dává špekáčku právě tu tvrdou slupku, která se tak obtížně prokousne. Poznáte je podle toho, že je neprůhledné. A pak, neváhejte se prodavačů zeptat. Měli by vědět, co prodávají.

Autoři: ,
  • Nejčtenější

Zemřel jeden ze šéfů jediné tvarůžkárny v Česku, vnuk zakladatele firmy

Společnost A. W. z Loštic na Olomoucku, výrobce světoznámých olomouckých tvarůžků, přišla v těchto dnech o jednoho ze...

Česko zdražuje nejrychleji z celé EU. Mohou za to platy i slabá koruna

V polovině zemí Evropské unie kvůli koronaviru ceny služeb i zboží v obchodech klesají. Česko stojí na opačném konci –...

Krize už dopadá: čtvrtina českých firem propouští, pětina snižuje mzdy

Pandemie covid-19 dolehla na tuzemské firmy. Přibližně čtvrtina z nich už přistoupila k propouštění a pětina osekala...

Kellnerovi se čínské dobrodružství vymstilo, přišel o miliardy

Expanze Petra Kellnera na čínském trhu měla vést k rychlému růstu hodnoty jeho majetku jednoho z největších boháčů ve...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Budeme škrtat a zdražíme, odmítají řetězce zvýšení podílu českých potravin

Obchodní řetězce varují před schválením novely zákona o potravinách. Už od příštího roku by musely některé z nich...

Virus se mění pod rukama. Přírodní izoláty se tak nechovají, vysvětluje Peková

Premium Do povědomí širší veřejnosti se molekulární bioložka a viroložka Soňa Peková z laboratoře Tilia dostala pro své neshody...

Xaver: Klobouk dolů před Klausem. V ČRo zůstávám, spory s ČT házím do jímky

Premium Ve středu ho poslanci zvolili do Rady České televize. Přesto, že spolu s ním byli zvoleni i Hana Lipovská a Pavel...

Prezidentova nemoc. Neuropatie je tichá epidemie moderní doby, říká lékař

Premium Brnění nohou, mravenčení, vrávoravá chůze, zakopávání a pády, ale i krutá bolest chodidel. To je hrubý výčet příznaků...

  • Další z rubriky

Snižování absurdních poplatků snížilo bankám příjmy o miliardy

České banky vybraly na poplatcích mezi lety 2010 až 2019 o 5,5 miliardy korun méně. Každý Čech tak v posledních letech...

Výdejní okénka pomohla. Přesto spadly tržby restaurací na polovinu

Útraty v restauracích během karantény meziročně klesly až o polovinu, po otevření zahrádek činil propad 19 procent....

Slevy nezastaví ani virus. Češi budou do obchodních center chodit dál

Přes koronavirovou krizi chtějí v obchodních centrech dál nakupovat více než tři čtvrtiny Čechů. Slevy v nich lákají 77...

Velký test koloběžek. Tu nejlepší vybíraly děti, rozhodovaly jízda a design

Premium Pohyb, lehkost, skladnost, dostupnost, snadná manipulace a převoz – to všechno dělá z koloběžky skvělou společnost na...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Astronauté z Crew Dragonu jsou na palubě Mezinárodní vesmírné stanice

Americká soukromá loď s lidskou posádkou Crew Dragon se připojila k Mezinárodní vesmírné stanici (ISS) a astronauté...

Když dobrota škodí. Jak zdravotníci z WHO otrávili půlku Bangladéše

Případ Bangladéš zůstává nejčernější skvrnou na nedávné minulosti Světové zdravotnické organizace. Chuť být prospěšný a...

Měla jste se víc zajímat, vzkázal soud Vondráčkové ve sporu o túje

Helena Vondráčková prohrála pravomocně spor s obcí Řitka kvůli pokáceným tújím na obecním pozemku před jejím domem....

SuperStar vyhrála Slovenka Barbora Piešová. Porotkyně Bagárová chyběla

Česko Slovenskou Superstar 2020 se stala zrzka Barbora Piešová (19), která rozplakala svým finálovým výkonem porotu i...

Češi mají rádi orální sex, potvrdil průzkum. Jak jste na tom vy?

Obliba orálního sexu roste. Dopřává si jej 75 procent Čechů, pětina lidí by mu dala přednost před jinými sexuálními...