Víno po vstupu do EU zlevní, citrusy zdraží
Co všechno nám měla Evropská unie zakázat
Proto v době, kdy udeřila nemoc šílených krav, vznikl systém, který někdo vtipně pojmenoval From the stable to the table (ze stáje na stůl). V češtině se používá název Od vidlí k vidličce.
Zvířata v Evropě jsou pod elektronickou kontrolou. Systém byl rozšířen na celou potravinářskou oblast. Má zajistit, aby každý článek potravinového řetězce byl pod kontrolou a aby bylo možné rychle zjistit zdroj potíží.
Souvisí s ním nový pojem "vysledovatelnost", který nejspíš budeme slýchat často. Spotřebitelé totiž mnohdy nedostanou odpověď na jednoduchou otázku: Odkud pochází to, co jíme? Potraviny přicházejí i ze zemí, které mají odlišné předpisy a kde kontroly nejsou přísné.
Nový úřad na obzoru
Od vstupu do unie bude i Česko součástí evropského trhu s potravinami. Ministerstvo zemědělství chystá proto významné změny. Některé jsou už nastartované, o jiných se teprve uvažuje. Po evropském vzoru vznikne jednotný národní úřad pro bezpečnost potravin, který by sloučil všechny kontrolní orgány.
"Je to požadavek unie, abychom dozor, který je dnes rozdělen do několika institucí, sjednotili do jedné," potvrdil na nedávném potravinářském veletrhu Salima ministr zemědělství Jaroslav Palas.
Ministerstvo tak uznalo to, o čem nechtělo dříve ani slyšet: že systém, kdy výrobu a prodej potravin kontrolují kromě Státní zemědělské a potravinářské inspekce ještě hygienici a veterináři, není úplně bez potíží. "Uznávám, že především malí výrobci, pekaři nebo cukráři, kteří mají výrobnu spojenou s prodejnou, si stěžují oprávněně, že jim chodí jedna kontrola za druhou, a pohledy kontrolorů nemusí být přitom shodné," uvedl ministr Palas.
Sjednocení kontrolních orgánů by uvítali i sami potravináři, kterým vadí, že se kontroly překrývají. "Když už máme různé kontrolní orgány, proč nad nimi není jediný šéf, který alespoň ohlídá, aby se nedublovaly?" ptá se prezident potravinářské komory Jaroslav Camplík.
"Veterináři mají hlídat všechno živočišného původu, ostatní patří inspekci. Ale kdo zkontroluje koláč s tvarohem, když tvaroh je živočišného původu? U určitých výrobků je to sporné," říká.
Rychlé varování
V červnu by měl začít fungovat nový informační a komunikační systém pro kontrolu potravin, který zavádí Státní zemědělská a potravinářská inspekce. Měl by zlepšit a urychlit kontrolu. Inspektoři byli vybaveni mobilními kancelářemi.
Kdekoli v zemi se tak mohou on-line spojit s centrálním serverem, na který jsou průběžně ukládána data. Již při odebírání vzorků tak má laboratoř k dispozici údaje potřebné pro další analýzy. Bude navazovat na evropský Systém rychlého varování pro potraviny a krmiva (RASFF), který shromažďuje informace o potravinách nebo krmivech, jež představují vážné ohrožení zdraví lidí.
"Může to být kus skla v jogurtu nebo dětské výživě nebo překročení limitu nějaké škodlivé látky či patogenní mikroflóry," vysvětluje Martin Klanica, ředitel odboru kontroly Státní zemědělské a potravinářské inspekce. První zprávou, kterou do systému přispěla česká strana, byl nedávný nález nepovolené látky v preparátu Vasogen na podporu sexuálních funkcí z USA.
"Výrobek byl stažen z českého trhu a informace o nálezu byla zaslána do Bruselu, kde ji vyhodnotili a zaslali ostatním členským zemím." Centrum v Bruselu rozděluje informace o nebezpečných výrobcích do tří kategorií: Alert obsahuje informace o výrobku, který může způsobit závažné zdravotní následky nebo i smrt spotřebitele a který se vyskytl na území některé členské země EU. Non-alert ohlašuje nebezpečné výrobky, které byly zachyceny na hranicích unie ještě před proclením. A kategorie News je pro související informace důležité pro dozorové orgány.
Větší kontroly na hranicích
Vstupem do unie nastává pro SZPI nová povinnost: ohlídat, aby se na trh unie nedostaly ze třetích zemí rizikové a sledované potraviny. "V poslední době to jsou například pražené pistácie z Íránu, arašídy z Egypta, sušené fíky a lískové oříšky z Turecka nebo čili koření s nepovoleným barvivem Sudan I," vysvětluje Martin Klanica.
"Pokud se něco z toho objeví na hranicích, odebereme vzorky a teprve až na základě výsledků celníci potraviny pustí, nebo nepustí." Každá členská země si musí ohlídat svoji vlastní produkci a zároveň dát pozor, aby na území unie vpouštěla jen kvalitní potraviny. "Každý si musí zamést před svým prahem," říká Klanica.